skip to Main Content

Relatietherapie

  • Al meer dan 900 stellen geholpen
  • Gratis adviesgesprek
  • Resultaat binnen 72 uur
  • Liefde therapie | Online of Bij je "Thuis"
Print Friendly, PDF & Email

relatietherapie

Wat is relatietherapie?

We kunnen ons voorstellen dat je niet bekend met het werk van een relatietherapeut of relatiecoach. De interesse daarvoor komt pas als je het nodig hebt. Of iemand vind dat je dat nodig hebt. Vragen die je zou kunnen hebben zijn:

  • Wat houdt het vak in?
  • Waarom therapie?
  • Welke soorten van relatie hulp zijn er?
  • Wie mag zich een relatietherapeut noemen?
  • Hoe weet je of relatiehulp nodig is?
  • Hoe bepaal je wat en wie goed voor je is?
  • Wat zijn de tarieven en condities?
  • Welke vorm van relatietherapie past bij ons?

Wil je antwoord op deze vragen? Lees dan verder!

De relatieproblemen beu?

Wat houdt het vak relatietherapie in?

Het woord therapie is komt van het oud-Griekse woord Therapeia en kan vrij vertaald worden als een behandeling of methode om iemand te genezen of zijn klachten te verlichten.

Is relatietherapie dan iets wat jouw relatie of jou geneest? Nee! Daarom spreken wij liever over relatiecoaching. Omdat er volgens ons niemand moet worden genezen. Maar er moet iets in gedrag van het paar veranderen.

Het woord relatietherapie wordt echter in het dagelijks taalgebruik gebruikt om te verwijzen naar betaalde professionele hulp voor stellen. Die zodanige ernstige relatieproblemen hebben dat die het voortbestaan van de relatie bedreigen. De relatietherapie is dan de hulp -in de vorm van gesprekken en vooral veel oefenen met nieuw gedrag- om die problemen te verminderen of liever nog in zijn geheel weg te nemen.

Waarom relatietherapie of relatiecoaching?

Wanneer er sprake is van heftige problematiek of psychische problemen om te verwerken die je dagelijks leven verstoren lukt het vaak niet om zelf stappen te zetten om de problemen op te lossen. Relatietherapie en coaching kunnen jou en je partner helpen je relatie weer op rails te krijgen.

Werkt relatietherapie?

Er is geen goed (wetenschappelijk) onderzoek gedaan naar de effectiviteit van relatietherapie. Maar dat is er ook niet voor bijvoorbeeld fysiotherapie. In onze eigen praktijk volgen we onze cliënten tot 2 jaar na hun 1e relatieweekend. Daarom kunnen we zeggen dat 78% na 2 jaar positief oordeelt over hun relatietherapie in de vorm van een relatieweekend of relatie intensive (meerdaagse relatietherapie). Lees cliënt ervaringen.

Welke soorten relatiehulp zijn er?

Doorgaans spreken we bij professionele relatiehulp over relatietherapie en relatiecoaching. Hieronder beschrijven we wat de verschillen en overeenkomsten zijn, en voor welke relatiehulp je moet kiezen.

Verschil in visie: relatietherapie en coaching

Relatietherapie gaat ervan uit dat gedrag wordt gevormd door aspecten uit het verleden. De therapeut probeert te blijven graven in het verleden, totdat verklaard is waardoor het hedendaagse gedrag zich op deze manier uit.

Deze trajecten kunnen lang duren. Aangezien mensen zich graag achter het verleden schuil houden, kan spitten in het verleden nog moeilijker zijn. De coach hanteert hiervoor echter een andere visie, namelijk een toekomstgerichte visie.

Praktisch

De coach heeft meer een hands-on mentaliteit waarin hij/zij bekijkt wat er in het hier en nu gebeurt, om de toekomst te veranderen. Wat zijn belemmerende of juist motiverende aspecten voor het gedrag dat veranderd moet worden?

Je moet aan de slag

Hierbij vraagt de coach een actieve houding van de coachee, zodat hij/zij via reflectie op het eigen gedrag zelf tot inzichten kan komen. De coach helpt de coachee om zichzelf weer te helpen ander gedrag aan te leren of verbeteren. Deze trajecten duren vaak minder lang dan bij een therapeut, aangezien coaching is gericht op het aanpakken van problemen die direct resultaat boeken.

Overeenkomsten tussen therapeuten en relatiecoaches

Therapeuten en relatiecoaches hebben wel duidelijke overeenkomsten. Beiden werken met mensen en luisteren en praten over de uiteenlopende hulpvragen van hun cliënten. Ze werken allebei voornamelijk één op één of één of twee met hun cliënten. Hierbij is er veel ruimte voor persoonlijke aandacht waarbij verschillende gesprekstechnieken worden toegepast. Hun gemeenschappelijke uitgangspunt is het veranderen van gedrag. Dit kan lastig zijn, aangezien wij door het verleden vaste gedragspatronen gevormd hebben.

Wanneer ga je in relatietherapie?

Een therapeut is iemand die mensen helpt met psychische problemen en het verwerken van heftige problematiek. Vaak ga je naar een therapeut als het niet lukt om zelf stappen te zetten en je functioneren in het dagelijks leven ernstig is verstoord. Relatietherapie helpt je doorgaans van een 1 naar een 6.

Wanneer ga je naar een relatiecoach?

Een relatiecoach kan je helpen van een 4 naar een 10. Door je te helpen je huidige (A) en gewenste situatie (B) duidelijk te krijgen. En hoe van A naar B te komen. Begeleidt je bij het ontwikkelen van de vereiste vaardigheden, instelling en motivatie. Blijft neutraal, objectief en laat jou aan het stuur.

Het uitgangspunt bij coaching is dat iedereen alle talenten in zich heeft, maar er vaak onvoldoende gebruik van maakt. Hierdoor is men minder effectief of gelukkig. Een coach zorgt ervoor dat een persoon zijn/haar krachten optimaal benut en fungeert als een trainer, spiegel, klankbord en adviseur. Waardoor je in een veilige omgeving je gedrag kunt veranderen. In de richting van dat wat je partner van je verwacht. Of jij van jezelf verwacht.

Wil je weten of Relatietherapie / coaching kan helpen?

* Binnen 8 uur gratis relatieadvies

Wie mag zich een relatietherapeut noemen?

De titel relatietherapeut is onbeschermd. Er zeel veel particuliere en publieke opleidingen die de kennis en vaardighedenontwikkeling aanbieden. Veel relatietherapeuten stromen in als vanuit de psychologie.

Wat is een psycholoog?

Een psycholoog is een professioneel deskundige in de psychologie, de wetenschap die zich bezighoudt met het innerlijk leven (gedachten, gevoelens, wensen) en het gedrag van de mens.

Kennis van emoties

Een psycholoog behandelt psychische problemen (zoals de emoties verdriet, eenzaamheid, verslaving, depressie, angst, fobie) en problemen in de relatie met anderen (zoals communicatieproblemen). Hoofdtaken van de psycholoog zijn het vaststellen van de diagnose en het samen met jou voorkomen en wegnemen van de symptomen en de onderliggende oorzaken. Daarbij maakt hij gebruik van zijn psychologische en communicatieve kennis en ervaring.

Geen beschermde titel

Let op! “Psycholoog” is in Nederland geen beschermde titel. Iedereen in Nederland mag zich dus, ook zonder studie psychologie, een psycholoog noemen. In België is de titel “psycholoog” wél beschermd.

Psychologen met keurmerk (NIP)

Om toch het verschil te laten zien tussen mensen die zich zomaar psycholoog noemen en mensen die een universitaire studie hebben afgerond, heeft het Nederlands Instituut voor Psychologen (NIP) het keurmerk Psycholoog NIP ingesteld. Dit houdt in dat alleen psychologen met een afgeronde universitaire opleiding tot Master in de psychologie, aangevuld met een jaar praktijkervaring zich Psycholoog NIP mogen noemen.

3 soorten psychologen

Er zijn drie soorten psychologen die ook als relatietherapeut kunnen werken:

1. Gezondheidspsycholoog BIG

Een GZ-psycholoog heeft een universitaire studie psychologie en een postdoctorale beroepsopleiding van twee jaar gevolgd. Hij of zij is basisdeskundige op het gebied van psychische stoornissen en problemen. Dit kunnen lichtere psychische problemen zijn maar ook zware psychische stoornissen.

GZ-psycholoog is in Nederland een beschermde titel. Een GZ-psycholoog die voldoet aan de wettelijke opleidingseisen kan zich registreren in het BIG-register. Met een BIG-registratie mag hij zijn beroepstitel gebruiken en valt hij onder het tuchtrecht.

2. Eerstelijnspsycholoog (NIP)

Een eerstelijnspsycholoog NIP is een GZ-psycholoog die – na zijn opleiding tot GZ-psycholoog – specifiek is opgeleid om mensen in de eerste lijn met verschillende soorten problemen te helpen.

Wanneer een intensievere of meer specialistische behandeling nodig is, kan de eerstelijnspsycholoog de cliënt doorverwijzen naar de ‘tweede lijn’ van de gezondheidszorg, bijvoorbeeld voor behandeling door een psychotherapeut.

3. Klinisch psycholoog BIG

Een klinisch psycholoog BIG is een GZ-psycholoog die zich heeft gespecialiseerd  tot klinisch psycholoog .De klinisch psycholoog diagnosticeert en behandelt ernstige en complexe psychische problemen en psychische stoornissen.

Als de deskundigheid van de GZ-psycholoog niet toereikend is dan wordt de Klinisch Psycholoog BIG ingeschakeld. Bijvoorbeeld bij zeldzame of gecompliceerde hulpvragen, zoals een combinatie van een psychische stoornis en verslaving, of problemen die samenhangen met een zware lichamelijke ziekte. De klinisch psycholoog werkt meestal werkzaam in ziekenhuizen en andere instellingen.

De psycholoog als relatietherapeut

Relatietherapie en psychologie. Wij zijn psycholoog en relatietherapeut. Maar wij hanteren liever het begrip relatiecoach.

Maar wat houdt dat vak eigenlijk in? Psychologie. Er bestaan veel (voor)oordelen over dit vak.

Een paar vooroordelen wegwerken

Vrouwen zijn er in ieder geval in over vertegenwoordigd. Het zijn griezels die in je persoonlijkheid graven. Het manlijke deel van het psychologenleger beweegt zich bij voorkeur voor op sandalen met aan hun voeten zelf gebreide sokken van geitenwol. Een pluizige baard en met pak van Nelle half zwaar. En met een blik die poogt tot in je ziel in af te dalen. Kunnen praten als Brugman, zonder dat iemand het kan volgen. Zijn voyeurs die je ziel en zaligheid willen blootleggen.

De psycholoog als relatiecoach

Relatie-coaching? Coaching is een zeer intensieve vorm van begeleiding van een persoon of een groep. De de naam is ontstaan vanuit het Franse woord coache (koets). Deze vorm van begeleiding komt vanuit 1840 waar de coach sporters begeleidde. Sinds die tijd heeft het begeleiden van mensen, partner e.d. een enorme vlucht genomen.

relatietherapeut geitenwollen sokken

Hoe weet je of relatiehulp nodig is?

Voordat zich een complete relatiecrisis voordoet zul je wellicht al 1 van de volgende dingen gedaan hebben:

  • relatietherapie bestudeerd
  • hebt aan jezelf gewerkt met of zonder hulp
  • je hebt vrienden, familie en zelfs collega´s of de Kerk geraadpleegd

Je partners houding is misschien

  • relatietherapie is onzin
  • “ik mankeer niks; jij bent het probleem”
  • laten we een weekendje weg gaan dat helpt vast
  • schat, ´t komt vanzelf goed-we kunnen dit zelf wel
  • psychologen en relatietherapeuten zijn zwevende zakkenvullers
  • het is anderen ook op eigen kracht gelukt

Denk je wel eens (stiekem) over je relatie?

  • past de ander nog wel bij me?
  • hij of zij zou eens met een relatietherapeut of psycholoog moeten praten
  • het gedrag van mijn partner is veranderd en het staat me niet aan
  • ik
    • wil niet meer aangeraakt worden
    • ben gevoelig voor de aandacht van anderen
    • denk over een toekomst zonder mijn huidige partner
  • er is geen onderwerp of we hebben er ruzie over
  • we hebben zo weinig gemeenschappelijk
  • ik
    • kan me niet meer herinneren dat ik gelukkig was in mijn relatie
    • vertrouw de verklaringen niet meer die ik krijg
    • krijg geen antwoorden op mijn vragen
  • waarom hebben we zo weinig intimiteit en seks?

Zijn bovenstaande punten van toepassing bij jouw relatie? Doe dan onze gratis relatietest. Zo kunnen wij bepalen hoe we jullie het beste kunnen helpen.

Gratis relatietest van Relatievakantie

* Binnen 8 uur gratis relatieadvies

Hoe bepaal je wat en wie goed voor je is?

Om maar met het antwoord op de laatste vraag te beginnen. Je gaat met een persoon in zee. Van vlees en bloed. Wat alle advertenties en verwijzers (huisartsen) je ook mogen doen geloven, je moet kiezen uit een groot aanbod van personen. Die wel hun voorkeuren voor een bepaald “gereedschap” of werkwijze/ techniek. Maar kiezen voor een methode is ongeveer hetzelfde als kiezen voor een garage waar ze boormachines van het merk Bosch gebruiken. Wel zinvol is om naar referenties te vragen, kwalificaties, nascholing.

Kies de persoon

Uit veel recent onderzoek blijkt dat niet de methode het succesvolle resultaat bracht maar het gedrag en de aanpak van de relatietherapeut of relatiecoach zelf. Zijn toegankelijke persoonlijkheid, taalgebruik, toon van spreken en de sfeer die hij of zij daardoor weet te scheppen zijn van grote invloed. Een goed verloop van de relatietherapie staat of valt met de persoonlijke kwaliteiten-kennis en vaardigheden van de relatietherapeut. Daarmee is niet gezegd dat uit de wetenschap niet veel goede inzichten zijn voortgekomen. Maar een slechte timmerman wordt geen goede door beter gereedschap.

Een goede relatietherapeut? 9 zoektips

Je woont in een stad of een dorp in Nederland. Je hebt er misschien al wel met je partner over gesproken. Of vrienden.

Er zijn bijvoorbeeld meer dan 300 zelfstandig gevestigde relatietherapeuten in een stad als Amsterdam e.o. Allemaal profileren ze zich via hun website of facebook. Gemiddeld heb je voor een middelgrote stad keuze uit 20 relatietherapeuten. Gestalttherapeuten, psychologen etc.

Lees meer: Tips voor het kiezen van een goede relatietherapeut

Kies voor intensieve relatietherapie

Het gros van de relatietherapeuten werkt op basis van het consult. In combinatie met “huiswerk”. Maar je dagbesteding en dagritme geven meestal onvoldoende ruimte voor de tijd die nodig is om te oefenen met het nieuwe gedrag dat nodig om je relatieprobleem op te lossen. Laat staan voor het maken van huiswerk.

Vergelijking 2 vormen van relatietherapie

Behalve voor de persoon moet je je ook bewust zijn van de andere belangrijke beslissing die je moet nemen. Hoe veel tijd wil en kun je aaneengesloten besteden aan de oplossing van je relatieprobleem.

1 maal per week 1 uur of éénmalig bijvoorbeeld 2 of 3 aaneengesloten dagen. De verschillen hebben we voor je op een rijtje gezet.

Lees meer: Verschil consult en intensieve relatietherapie

Kan relatietherapie je relatie redden?

De conclusie trekken dat je niet meer zo verder wil met je relatie of dat er iets moet veranderen is geen gemakkelijke, maar wel belangrijk. Het houdt in dat je toegeeft dat dingen niet perfect zijn in je relatie. Wat voor velen vaak moeilijk is om te doen en eng om toe te geven. En als je niet bijzonder bekend bent met wat relatietherapie of relatiecoaching inhoudt, kan het ongemakkelijk en verwarrend aanvoelen, om nog maar te zwijgen van het feit dat het veel moeite kost.

De beslissing om dan ook nog externe hulp e.g. relatietherapie of coaching te zoeken, kan een hele grote stap zijn om jouw relatie mogelijk nog te redden.

Partner ervaart geen relatieprobleem

En dan nog de kwestie dat je partner en jij de problematiek verschillend kunnen ervaren. Waardoor de behoefte aan relatietherapie sterk kan verschillen.

Het vinden van een vorm van hulp en de persoon, dat alles betekent bekennen dat je er zelf niet uit komt.

Het resultaat van relatietherapie

Relatietherapie of liever relatie coaching gaat over het omgaan met en overwinnen van acute of chronische conflicten in een liefdesrelatie. Het doel van de relatietherapie is om de communicatie-, probleemoplossings- en onderhandelingsvaardigheden van de twee partners te versterken. In de loop van de  relatietherapie leren beide partners de achtergrond van de conflicten en hun eigen rol daarin te begrijpen en tegelijkertijd hun partner beter te begrijpen. Ze werken ook standaard gespreksvormen uit met de relatietherapeut om beter om te gaan met problemen en stressvolle situaties.

Relatietherapie kan een actueel probleem oplossen, een verergering van problemen voorkomen of gewoon een ‘check-up’ bieden voor een gelukkig paar dat een overgangsperiode of verhoogde stress doormaakt. Veel voorkomende aandachtspunten bij relatietherapie zijn onder meer problemen met geld, ouderschap, seks, ontrouw, schoonfamilie, chronische gezondheidsproblemen, onvruchtbaarheid, gokken, verslaving, emotionele afstand en vaak conflicten

Hoe komen we tot het gewenste resultaat?

Als je naar de garage gaat omdat je een “raar geluid” vanuit de motorkap hoort als je opschakelt, dan zal de monteur je als eerste “ondervragen” over dit verschijnsel. Wanneer het zich voordoet. En onder welke omstandigheden. Bij een koude of ook warme motor.

Kortom hij probeert een nauwkeuriger beeld te krijgen van het probleem. Daarna gaat zij of hij op zoek- in zijn hoofd- naar de meest voor de hand liggende oorzaken. Maar hij start met de probleembeschrijving. Hoe meer informatie jij geeft, hoe beter de diagnose en hoe minder kosten gemaakt worden als gevolg van een verkeerde diagnose. De monteur die de hele levensloop van de auto wil weten, de motor, versnellingsbak en wielen demonteert, terwijl er alleen een nieuwe accu in moet is wellicht een goede verkoper maar dient jouw belang niet. Hetzelfde speelt bij de te “nieuwsgierige” relatietherapeut.

Voorwaarden voor succes bij relatietherapie

Om de kans op succes optimaal te laten zijn, moeten er aan een paar voorwaarden voldaan kunnen worden

  • beide partners moeten
    • volledig mentaal en fysiek in staat zijn om deel te nemen
    • het eens zijn over de opdracht aan ons, hun relatiecoach
    • in voldoende mate bereid zijn om zich in te zetten tijdens de sessies en tijd vrij te maken
    • bereid zijn “hun waarheid” te vertellen
  • er moet een accommodatie zijn waarin storingsvrij en geconcentreerd gewerkt kan worden maar ook ontspanning kan plaatsvinden

Een belangrijke voorwaarde voor relatietherapie is dat beide partners ermee instemmen de relatietherapie te doen en bereid zijn actief aan veranderingen te werken. In de regel nemen de partners samen deel aan de relatietherapie sessies. Het kan echter ook zinvol zijn om af en toe een-op-een sessies te houden met een of beide partners. De andere partner is dan met een persoonlijke opdracht bezig.

Wanneer een bepaalde wetenschappelijke opvatting of methode zich echter als de monopolist van de enig echte oplossing en waarheid presenteert, ontstaat het gevaar dat een relatie gemedicaliseerd wordt. Het gevaar dreigt dat de ingehuurde adviseur en hulpverlener behandelaar die een diagnose stelt en vervolgens een behandeling start.

Programma voor succes – het relatieweekend

In een adviesgesprek hebben we je al verteld wat -gegeven jullie mogelijkheden en “doelen”- aan tijd nodig is om die doelen te bereiken. Hoeveel dagen en hoeveel sessies. We hebben maximaal 4 en minimaal 2 dagen nodig. Per dag zijn er maximaal 3 sessies. Van maximaal 4 uur. De duur is sterk afhankelijk van het onderwerp van het gesprek en jullie interactie. Bij online sessie beperken we de sessie tot maximaal 2 uur.

Programma voor succes – Online relatietherapie

Online intensieve relatietherapie is qua duur, fasering en resultaat vrijwel identiek aan  een offline relatie intensive. Ook de resultaten!

Het enige verschil is de locatie en de wijze van gespreksvoering met je relatiecoach. Die verloopt via internet. De stappen, het materiaal , de aan jou bestede tijd en aandacht. Het is allemaal hetzelfde als bij een Relatieweekend in een vakantiewoning. Alleen je hoeft geen accommodatie te huren maar werkt vanuit je thuissituatie (je kan natuurlijk ook elders een accommodatie huren omdat je thuis geen goede plek vindt.

Programma voor succes – Gespreksthema’s

Om je doelen in zo´n korte tijd te bereiken is tijd, inspanning en toewijding nodig van alle betrokkenen. In die tijd gaan we jullie relatie toekomstbestendig maken door samen met jullie 5 thema´s uit te werken.

  1. Communicatie: hoe praten wij en hoe moet het?
  2. Idealiseren : hoe zou ik het (o.a. de relatie) willen hebben?
  3. Compromis : hoe bereiken we duurzame vrede?
  4. Mijn schade : welk gedrag van jou wil ik niet meer?
  5. Struikelblok : over welke onderwerpen een compromis bereiken?

Thema volgorde

De thema´s worden in het algemeen besproken in de aangegeven volgorde, tenzij de feitelijke situatie dat niet toestaat. Om thema 4 te kunnen aanvangen, moeten de voorafgaande op tevredenstellende wijze zijn afgerond. In thema 6 worden alle noodzakelijke veranderingen ook nog eens geconcretiseerd in je persoonlijke agenda.

Het programma per dag

Tijdens je meerdaagse relatie intensive heb je 2 a 3 sessies per dag. Ieder sessie heeft een duur tussen de 2 en 4 uur. Afhankelijk van jullie energie en de complexiteit van het onderwerp.

Relatietherapie: ik en mijn gedrag

In een relatie is gedrag het enige dat de kwaliteit van de relatie bepaalt. Als je je partner zou kunnen zien als je allerbeste klant, dan ben jij de leverancier van gedrag dat door de ander van je verwacht wordt! En andersom ben jij de allerbeste klant van je partner. Verandering van je gedrag staat dus centraal bij onze werkwijze.

Lees meer: Artikel over gedragsverandering in de relatie

Nieuw en oud gedrag

In een online relatietherapie intensive ruil je oud gedrag in voor nieuw. Je dat onder leiding van een relatiecoach. Hij of zij is je Rolmodel. En zal jullie steeds zal helpen zo snel mogelijk het oude patroon in te ruilen voor het nieuwe. Tijdens alle gesprekken is hij aanwezig. En als je in conflict raakt en hij is er niet dat kun je hem of haar direct bijschakelen. Het is van “al doende leert men”. Zo leer je “hands on” je relatieproblemen te herkennen en op te lossen.

Ik kan alleen mijn eigen gedrag veranderen

Je relatieprobleem oplossen en voorkomen is vooral ‘werken aan jezelf’. Hij of zij partner is namelijk niet de uitsluitende oorzaak van jouw (jullie) problemen. En bepaalt niet of jij lekker in je vel zit. En is ook niet verantwoordelijk voor jouw geluk. Je leven en je relatie zijn wat JIJ er van maakt! Als je nu midden in een moeilijke periode zit of overal de schuld van krijgt, snap ik wel dat je dit nog niet wilt horen.

Schat, wil je mij helpen?

Het probleem is dat we het liefst anderen (of de omstandigheden) de schuld geven van onze problemen. Je zult versteld staan hoeveel relaties gered en weer perfect zijn omdat één van de partners zijn/haar eigen problemen heeft oplost. En je kan je partner daarbij om hulp vragen. Is niks mee!

Relatietherapie voor iedereen geschikt

Relatietherapie is goed voor elke vorm van relatie, of partners nu heteroseksueel, gemengd, jong, oud, dating, verloofd of getrouwd zijn. In ieder stadium. Zo kan een pas verloofd stel voorhuwelijkse in Relatietherapie een onschatbare kans vinden om aan de verwachtingen van de relatie te voldoen voordat ze trouwen. Een ander stel, samen 25 jaar, zou kunnen ontdekken dat relatietherapie een effectieve manier is om een gevoel van opwinding en romantiek in hun relatie terug te krijgen.

3 cliënten

We onderscheiden 3 cliënten; de 2 relatie-partners en het “collectief “de relatie”. Afhankelijk van de problematiek en de voortgang zullen er dan ook zowel 1 op 1 als 1 op 2 gesprekken zijn. Daarmee is gewaarborgd dat uw beiden volledig vrij kunt zijn in het uiten van uw persoonlijke drijfveren en behoeften en verwachtingen. De 1 op 1 gesprekken blijven privé. Tenzij u zelf aangeeft dat met de ander te willen delen.

Meer feiten over relaties en relatietherapie

Vrouwen willen eerder relatietherapie

Vrouwen zijn veel eerder dan mannen al zich bewust van het feit dat het niet goed zit in de relatie. En wel zodanig groot dat er over gesproken moet worden. Diepgaand. En het liefst met een onafhankelijk derde. 80% van de 1e contacten met relatietherapie komen op het conto van vrouwen.

Daar moet over gesproken worden

Met zoveel mogelijk vrienden, familie en natuurlijk de eigen partner. En als dat met de eigen partner praten uitblijft dan verliezen ze het gevoel voor de ander. Zodat er ook geen bereidheid meer is om mee te werken aan het inroepen van extern advies of hulp. Gebeurt er nog wat?

Relatietherapie voor de vrouw is ook ervaring delen

Als het om hulp van buiten gaat, dan is het voor vrouwen van belang dat ze met anderen kunnen praten over hun ervaring. Immers er wordt een behoorlijke investering in tijd en organisatie gevraagd (kinderen oppas, werk). Het krijgen van antwoorden op kernvragen is belangrijk in om de overtuiging terug te krijgen.

Mannen willen pas relatietherapie als ´t schip zinkende is

Relatietherapie is voor mannen een ere- zaak. Ze zien de bui niet aankomen. Denken dat het niet zo vaart zal lopen. En als ze dan de mededeling krijgen van hun partner zijn ze stomverbaasd.

Relatietherapie nu!

Veel mannen willen in die situatie toch dat er “iets gebeurd”. Terwijl ze tot aan dat moment nog  niet de noodzaak inzagen van externe hulp zoals relatietherapie. Maar dan moet in één keer alles snel. In die situatie is echter een veel effectievere aanpak te vragen wat er door de partner gewenst wordt. En als dat op de plaats rust is, dan moet dat dan maar. Doordouwen werkt averechts.

De manlijke visie op relatietherapie

Vragen aan je partner of  een zakelijk probleem te vergelijken is met een relatieprobleem; het failliet van de relatie c.q dat van een bedrijf of een kapot onderdeel van een auto repareren of vervangen.-wanneer en waarom breng je je auto naar de garage als er iets niet goed functioneert-wat doe je als je niet in staat bent de oorzaken te achterhalen maar wel de symptomen/ gevolgen ervaart?-wat is het (deskundigheids-)profiel waaraan deze externe hulp dient te voldoen (automonteur);-hoe kom je erachter dat de monteur betrouwbaar is?-wat vind je van de vergelijking met een liefdesrelatie in problemen en bovengenoemde casus?-als de vergelijking mank gaat volgens jou, waarom dan?

Relatietherapie? Niemand kan ons helpen!

Vaak staat het idee om een relatietherapeut te consulteren op een laag pitje. Waarbij een of beide partijen denkt/ denken dat het weliswaar een goed idee kan zijn, maar onzeker is/ zijn of zijn of ze met hun specifieke problemen echt kunnen worden geholpen .

We weten allemaal dat-als de verliefdheid over is- een liefdesrelatie hard werken kan zijn. Net als een auto heeft de relatie regelmatig onderhoud nodig om het goed te laten zijn. Als er een probleem is, kunt je het het beste meteen laten repareren om verdere complicaties onderweg te voorkomen.

Schaam je niet!

Een deel van het basisonderhoud en reparaties kunnen we vaak zelf doen. Andere keren moeten we, ondanks onze inspanningen, op een professional vertrouwen om een kijkje te nemen en ons een handje te helpen. Schaam je niet om hulp te vragen!

Met een autoprobleem wel op tijd

Het is interessant maar ook wel jammer om te zien hoe gemakkelijk en snel we naar een specialist -de automonteur- gaan om schade aan onze voertuigen te herstellen of te voorkomen. Maar als het gaat om onze relaties, vermijden we vaak actie te ondernemen totdat de situatie veel ernstiger is geworden.

Onnodige schade door uitgesteld relatieonderhoud

Helaas proberen veel stellen relatietherapie wanneer er al een aanzienlijke hoeveelheid schade is aangericht. Onaangepaste relationele patronen zijn verankerd geraakt. De emotionele band tussen partners is ernstig verzwakt en er is een hoge mate van wrok vanwege onopgeloste conflicten uit het verleden. En zo kunnen we nog wel even verder gaan.

Misvatting over wat relatietherapie is zorgt voor schade

Misvattingen over wat relatietherapie is en het doel ervan kunnen ook voorkomen dat stellen in een vroeg stadium hulp zoeken. Sommigen denken misschien dat relatietherapie alleen bedoeld is voor zeer ernstige problemen die een relatie beïnvloeden, waaronder ontrouw of verslaving. Anderen zien het misschien als een laatste poging om de relatie te beëindigen.

Relatietherapie als dwangmiddel

Sommigen zien het als een manier om hun partner te dwingen te veranderen omdat zij “het probleem” zouden zijn. Veel mensen zijn zich niet bewust van de voordelen van relatietherapie bij de behandeling van een breed scala aan relationele problemen. Ze weten niet hoe belangrijk het kan zijn om de algehele relatietevredenheid te verbeteren die de individuele geestelijke gezondheid beïnvloedt.

Het is liefdesleven is anders geworden. Net als de samenleving. We accepteren minder. Willen snel resultaat. De verleidingen zijn groter. Net als de tolerantie.

Voor mensen is het samen leven er niet eenvoudiger op geworden. We leven steeds meer in kortstondige relaties, terwijl we continuïteit zo hard nodig hebben om te leren en in relaties zijn we hardleers. Een van de meest merkbare gevolgen van een gebrek aan continuïteit is echtscheiding. Mensen trouwen er niet minder om, hun verlangen naar een langdurige relatie blijft intact, hun capaciteit daarvoor neemt af.

Scheidingen nemen toe

Vooral na 1970 neemt percentage van echtscheiding snel toe tot meer dan 38 procent in 1994. In 2000 bedroeg het percentage 37% (NiDi Demografische atlas).

Het percentage tweede huwelijken dat verbroken wordt, is nog een stuk groter dan het percentage eerste huwelijken.

% Spijtoptanten stijgt

Onderzoek leert dat er heel wat spijtoptanten zijn na een echtscheiding. Drie vierde van de mensen denkt twee jaar na de scheiding: misschien was ik beter af geweest als ik de energie die ik nu nodig heb voor de afbouw van de relatie en het vinden van een nieuwe partner, in mijn eerste huwelijk had gestoken.

Lange doorwerking echtscheiding

Onderzoek wijst uit dat een echtscheiding vaak zwaardere gevolgen heeft dan meestal wordt aangenomen en gezegd . De helft van de mensen die gescheiden zijn, kan die breuk levenslang niet verwerken. Bij volwassenen die gescheiden zijn vindt men het hoogste percentage acute medische problemen, chronische ziekten en arbeidsongeschiktheid. Langdurige conflicten tussen partners vormen een relevante risicofactor voor de gezondheid.

De vergelijking met een advocaat

Een advocaat schrijft brieven namens jou, gaat naar een zitting. Een advocaat luistert, kijkt, praat.Belt op. Vertegenwoordigt jou!

Een relatietherapeut luistert, kijkt, praat. En veel van zijn praten is vragen stellen aan jou of jullie beiden. Of door praten je iets aanleren of trachten af te leren. Meer kan hij of zij eigenlijk niet.

Een advocaat vertegenwoordigt jou! Verdedigt jou. Komt voor je op. Trekt ten strijde. Is alles behalve neutraal. Gelooft (het meeste van) wat je zegt.

Een relatietherapeut vertegenwoordigt jou niet! Verdedigt jou niet. Komt niet voor je op. Trekt niet voor je ten strijde. Is 100% neutraal. Gelooft (het meeste van) wat je zegt tot jezelf bewezen hebt dat dat onterecht was.

Relatietherapie. Daar zitten 2 belangrijke woorden in. Relatie en therapie. Om met het laatste te beginnen. Waar denk je aan bij het woord therapie? De meeste mensen denken-blijkt uit een onderzoek van de Universiteit Maastricht- aan genezen, helen, psycholoog, schaamte, onderzoek doen naar de diepere oorzaken. Iets wat lang duurt. En het woord relatie? Daarover zal in de regel veel duidelijkheid bestaan. 2 personen die er vrijwillig voor gekozen hebben met elkaar het leven te delen. Maar zich ook niet ten volle bewust zijn van de gevolgen van die beslissing.

De vergelijking met een sportcoach

Een therapeut spreekt over behandelingen. Voor coaches- zoals wij- een vreselijk woord. Je gaat er naartoe als je iets mankeert. Heb je last van je gebit dan ga je naar de tandarts. Heb je onverklaarbare rode bultjes dan ga je naar een dermatoloog. Zo ga je dus ook naar een relatietherapeut als er iets aan je relatie mankeert. Maar is dat eigenlijk altijd wel zo? Een liefdesrelatie is een team in zijn meest elementaire vorm. En een goed team zijn, dat is hard werken. Periodes dat het niet lukt horen bij het leven van ieder team. Bij grotere teams in bedrijven, zorg of onderwijs, maar ook bij gezinnen en stellen.

Ligt het aan 1 berijder?

Therapie gaat er van uit dat er iets mis is (dat is ook waar alle aandacht naar toe gaat). De meeste therapeuten zoeken daarom naar wat er mis is. Vanuit het probleem wordt een therapeutische aanpak bedacht die je moet volgen (anders ben je therapie-ontrouw!!). Je snapt al dat dat niet mijn ‘ding’ is. Ik vind namelijk dat je helemaal oké bent. Er is iets met de teamspirit en het samenspel. De benutting van de talenten. Er moet nog wat worden geschaafd aan de kennis en vaardigheden. Door elkaar wat te gunnen, oefening en volharding komt het goed.

De relatiecoach

Neem een voetbalteam. Als het team uit vorm is, spelers op elkaar mopperen, ego’s elkaar in de weg zitten of grasmoeheid  toeslaat, dan kijkt iedereen naar de coach. Want een goed team is het resultaat van noeste arbeid. Van afzien. Van elkaars talenten gebruik maken. Dat vereist afstemming, in dienst van iemand willen spelen om een hoger doel te bereiken. Op elkaar ingespeeld raken, eigen ambities opzij zetten, opofferingsgezindheid. Je zet niet 11 man bij elkaar en ‘Klaar is Kees’. Daaraan moet gewerkt worden: iemand moet mensen een spiegel voorhouden over hun eigen rol, confronteren, regels aangeven, maar ook team spirit creëren en zorgen dat individuele talenten tot hun recht komen.

Voor het verbeteren van teamprestaties heb je een coach nodig. En alleen als iemand ondertussen ergens last van heeft, een blessure, een psychische blokkade, dan gaat hij naar een therapeut.

Andere vormen van relatietherapie

In de wetenschap-psychologie, sociologie, biologie- worden veel theoretische concepten over de liefde en de liefderelatie ontwikkeld. Maar in de praktijk zijn veel daarvan onbruikbaar voor de dagelijkse praktijk van het liefdespaar. Onderstaand de belangrijkste “stromingen” binnen de theoretische relatietherapie.

Psychoanalytische theorieën

Psychoanalytisch georiënteerde benaderingen gaan ervan uit dat chronische  relationele conflicten zijn gebaseerd op neurotische neigingen van een of beide partners.

Het woord neurotisch verwijst naar een psychische toestand, waarbij men op een ineffectieve manier reageert op problemen. Neurotische personen komen daardoor vaak vast te zitten in een vast stramien van dwangmatig handelen en denken, aangestuurd door angsten en onzekerheden

Voor gevallen waarin deze neurotische gedragingen van beide partners als sleutel en slot in elkaar passen, bedacht Jürg Willi de term collusie. In deze gevallen (volgens Willi) hebben beide partners bepaalde centrale conflicten uit eerdere mentale ontwikkelingsfasen in hun persoonlijkheid niet verwerkt en hanteren ze nu tegenovergestelde, maar aanvankelijk complementaire ‘oplossingen’ voor deze interne conflicten. Door samen te leven, is er vaak een toenemende polarisatie binnen een heimelijke neurotische regeling. Met als gevolg dat de ene partner steeds afhankelijker wordt, wordt de andere onafhankelijker en dominanter.

Humanistische psychologie

Het door Michael Cöllen ontwikkelde proces van paar synthese is in de traditie van de humanistische psychologie, met name Gestalttherapie. Zijn centrale aanname is dat liefde en intimiteit als vroege drijfveren van het leven fungeren. De emotioneel-intieme band wordt gezien als een doorslaggevende factor in persoonlijke ontwikkeling, vooral in haar impact op de liefde en conflictdynamiek van het paar. Het therapeutische werk richt zich op het ophelderen en verwerken van paar dynamisch werkende narcistische stoornissen, het bevorderen van intieme uitwisseling op de dialoog niveaus lichaam, gevoel, taal, ziel en tijd, evenals op begrip van liefde als betekenis en levensoriëntatie.

Emotiegerichte relatietherapie

Emotiegerichte relatietherapie (EFT) is een interventie die expliciet tot doel heeft de relatietevredenheid van een koppel te verbeteren door hun band met elkaar veiliger te maken.  Deze vorm van relatietherapie gaat over het herstellen van een liefdevolle verbinding tussen beide partners. Beide partners leren meer openheid en begrip voor elkaar te ontwikkelen. Het echtpaar wordt ook geholpen om oude bond blessures te genezen. Emotiegerichte therapie  is verankerd in hechtingstheorie] en beschouwt de verandering in hechting schema’s als essentieel voor het verbeteren van tevredenheid in relaties

EFT dwangbuis?

EFT is in korte tijd “ the talk of the town”  geworden in Nederland. Met de focus  op vrijwel uitsluitend de manier waarop je je hecht aan elkaar. Met als argument de eigen theorie is van de Canadese relatietherapeut Sue Johnson. Zij presenteert haar methode op religieuze wijze  als de enige juiste en succesvolle benadering.

De nadruk op het uitspreken van je gevoelens, ontleent Johnson aan de Gestaltbenadering, zo verklaart zij. Al met al lijkt de EFT zowel een keurslijf voor de cliënt als de betrokken hulpverlener.

De EFT relatietherapie manifesteert zich de laatste tijd nadrukkelijk als de enige zaligmakende oplossing voor de relatie in crisis. Met de alwetende relatietherapeut in de rol van methode /bewaker meer dan de bewaker van het belang van de cliënt . Soms voelen cliënten zich daardoor betuttelend behandeld. De EFT therapeut volgt heel precies een /commercieel/ bepaald traject dat zich meestal uitstrekt over enkele maanden. Ook is voor EFT van belang dat de partners zich voldoende openstellen voor elkaar, anders kan de methode niet slagen. Jammer voor de cliënten met overspel of ernstige ruzies.

Familieopstellingen

Een andere therapeutische benadering voor koppels komt van gezinstherapie van meerdere generaties. Volgens dit model wordt uitgegaan van het uitgangspunt van de relatie conflicten in de families van herkomst van de twee partners. Aangenomen wordt dat er over verschillende generaties een “fundamenteel familieconflict” is, die in de relatie van het echtpaar vandaag herleven. Centrale termen hier zijn bijvoorbeeld loyaliteit en de daaruit voortvloeiende banden, evenals de term delegatie en de tegenstrijdige bevelen van de families van herkomst.

Systemische therapie

Systemische relatietherapie richt zich op de vraag welke “circulaire processen” worden gebruikt om de conflicten van het koppel in stand te houden. Er wordt onderscheid gemaakt tussen het gedragsniveau, het interactiepatroon en de constructie van de werkelijkheid. Centrale concepten van systemische relatietherapie omvatten circulariteit, reframing, neutraliteit, oplossings- en hulpbronnenoriëntatie en positieve connotatie.

Communicatie Psychologie

Communicatie Psychologische benaderingen bij relatietherapie proberen de communicatievormen van de partners te verbeteren en zo een beter emotioneel begrip voor elkaar te ontwikkelen. De psycholoog John Gottman heeft typische communicatiepatronen beschreven en beschreven als de “vier apocalyptische ruiters van een liefdesrelatie” die in staat zijn een huwelijk of intieme relatie permanent te ruïneren.

Eclecticisme

Een eclectische benadering is de ‘Imago Therapy’ van Harville Hendrix en Helen Hunt, die psychoanalytische theorie, dieptepsychologie, behaviorisme, systeemtheorie, gestalttherapie, transactieanalyse en cognitieve therapie combineert. De traditionele relatie therapeut-cliënt wordt in handen van het echtpaar zelf gelegd bij Imago-therapie.

Moderne benaderingen bij relatietherapie

Paartherapie en sekstherapie zijn en worden vaak nog steeds als afzonderlijke domeinen beschouwd. Moderne therapeutische benaderingen van scheiden deze niet langer van elkaar en gaan ervan uit dat seksualiteit niet afzonderlijk kan worden gezien. En ook dat conflicten en problemen met paren vaak ook een seksuele kern hebben.  Trouw aan Watzlawick’s axioma “men kan niet niet communiceren”, wordt het idee hier tegengesproken dat men de kwaliteit van de relatie of zelfs de seksualiteit kan veranderen door simpelweg het communicatie- en communicatie gedrag te veranderen.

Een niet-bestaande seksualiteit is ook een communicatieve boodschap van de twee partners in een relatie met een heel specifieke betekenis. Deze communicatieve berichten kunnen worden gebruikt als basis voor een paar en voor het ontwikkelen van sekstherapie. Een ander kenmerk van deze benaderingen is dat ze de neiging hebben om zich te concentreren op voorheen onuitgesproken aspecten, verschillen tussen partners of onveilige communicatiegebieden, zoals taboe-inhoud / schaduwaspecten. Deze benaderingen kunnen ook worden beschreven als differentiatie gericht.

Hierin wordt de cliënt gezien als een medemens die tot nu toe beperkt was in zijn oplossingen. Hij maakte bijvoorbeeld ruzie en ging daarmee voorbij aan zijn onderliggende behoefte aan intimiteit. De Gestalttherapeut denkt met de cliënt mee en verheldert zijn perspectief. De relatietherapie methode is gericht op het intensiveren van het contact en het werkt met wat er zich op dat moment aandient.

Deze vorm van relatietherapie houdt niet in dat er volgens een welomschreven stappenplan wordt gewerkt. De relatietherapeut volgt de route van de cliënt op weg naar herstel. Hij kan niet eenvoudigweg het boekje volgen, maar moet telkens alert zijn en improviseren. Je kunt zeggen dat de Gestalt relatietherapie daardoor wat ongedwongener is. Er ligt geen strakke routekaart voor je klaar.

Risico’s van relatietherapie

Paren zoeken vaak hulp van een relatietherapeut als ze vastzitten in de relatie en in cirkels blijven draaien. Zelfs als je deze cyclus wilt doorbreken en naar veranderingen verlangt, kan het zo zijn dat de uitkomst je niet goed uitkomt. Relatietherapie kan er dan ook toe leiden dat één van de of  beide partners de relatie wil/ willen beëindigen.

Relatietherapie kan ook zeer pijnlijke problemen veroorzaken. Als u na een relatietherapie inensive ernstige angst of psychische problemen ervaart, kunt je deze het beste in een één op één sessie met ons bespreken.

Relatietherapeuten zijn ook maar mensen en het kan voorkomen dat de relatietherapeut bewust of onbewust aan één kant staat. Als je je benadeeld voelt bij relatietherapie, moetje er met ons over praten. De relatietherapeut moet er altijd voor zorgen dat rekening wordt gehouden met de behoeften van beide cliënten.

Print Friendly, PDF & Email

    Contact opnemen

    Wil je een kennismakingsgesprek of heb je een vraag?

    * Verplichte velden

    Back To Top