skip to Main Content

Relatieprobleem en time out

  • Al meer dan 900 stellen geholpen
  • Gratis adviesgesprek
  • Resultaat binnen 72 uur
  • Liefde therapie | Online of Bij je "Thuis"
Print Friendly, PDF & Email

Relatieprobleem en time out. Doen of niet?

Relatieprobleem en time out

Pro´s en Con´s

direct voordelen relatie time-out

  • geen fysiek contact meer
  • geen verbaal contact meer

indirecte voordelen relatie time-out

  • minder stress bij 1 of beide partners
  • minder stress bij eventueel aanwezig kinderen
  • grote handelingsvrijheid(kan doen wat ik wil)
  • kans op herstel van schade(lichamelijk, mentaal) voor 1 of beide partners
  • kleinere kans op nieuw schade(lichamelijk, mentaal) voor 1 of beide
  • urgentie om actie te nemen van achterblijver stijgt

directe nadelen relatie time-out

  • hogere kosten
  • eventuele aanwezige kinderen raken verder betrokken in relatieconflict

indirecte nadelen relatie time-out

  • minder focus op gezamenlijk herstel van de relatie
    • er wordt geen onafhankelijke diagnose/ analyse gemaakt
    • verbouwing/ reparatie wordt niet gestart
    • er is geen bouw- of reparatieplan
  • verdere vergroting van de afstand tussen de partners
  • gevolgschade relatie kinderen en ouder(s)

Waarom wil je een time out in je relatie?

Relatieprobleem en time-out? Om maar met de deur in huis te vallen; wij zijn geen voorstander van de “spontane” time out om je relatieproblemen duurzaam op te lossen.

Verlaat het schip in een vliegende storm

Het kan zijn als in een vliegende storm het zeilschip verlaten en dan maar hopen dat zowel de boot, je partner en jij zelf gered worden door…het toeval , een voorbijganger.

Gebruik de storm op een goede manier

Wij gaan er (de storm) liever dwars doorheen en gebruiken de kracht van de storm om het gezamenlijke stuw- en drijfvermogen (drijfvermogen van de relatie) te vergroten.

Nee liever gebruiken we de crisis in de relatie om de daarin opgebouwde crisis te gebruiken om wat onmogelijke veranderingen leken, mogelijk te maken.

Crisis als kans

Zoals je dat ook wel ziet gebeuren bij bedrijven die aan de vooravond staan van een surséance van betaling of een faillissement. Dán blijkt ineens veel meer mogelijk dan al die jaren tevoren.

Noodmaatregel

Relatieprobleem en time-out?Een relatie time-out moet dus een uiterste noodmaatregel blijven. Het is of tijdelijk even weg of definitief uit elkaar gaan.

Relatieprobleem en time-out? Ik wil weg,nu!

Het initiatief komt meestal vanuit 1 van de partners. Deze partner heeft snel rust en/of afstand nodig, omdat hij of zij anders emotioneel maar vaak ook fysiek onderuit zou gaan.

Lees ook het ander artikel over time out en je relatie.

De relatieproblemen beu?

Relatieprobleem en time-out? Relatie burn-out

De gespannen situatie waarin beide partners zich bevinden heeft vaak te lang geduurd. Hierdoor zie je vaak bij mensen in dit soort situaties, verschijnselen die te vergelijken zijn met die van overspannenheid en burn-out.

Beperk mijn schade

Het is daarom soms helemaal niet zo gek om even uit elkaar te gaan. Bij een burn-out dat zich op werkgebied afspeelt, is het heel logisch, om even niet naar het werk te gaan. Daar komen immers de spanningen vandaan. Het zelfde geldt bij een burn-out op relatie-gebied. Even weg uit de relatie, kan er voor zorgen dat je weer wat op adem komt, zolang je maar wel een plan hebt! Relatieproblemen en time-out in de vorm van een Relatievakantie is dus de beste variant.

Relatieprobleem en time-out? Evenwichtige beslissing

Een groot voordeel van tijdelijk uit elkaar gaan is, dat je niet definitief de handdoek in de ring gooit. Door een tijdje niet samen te zijn, kan spanning zakken en kun je meestal weer wat helderder denken.

Afstand nemen

Je geeft jezelf en je partner de kans, om van een afstand, naar de relatie te kijken. In dit soort situaties kan een time-out leiden tot een meer evenwichtige beslissing. Een time-out kun je overigens indelen zoals je zelf wilt. Hieronder staan wat voorbeelden. Het hoeft bijvoorbeeld niet altijd een lange periode te zijn. Je kunt bijvoorbeeld ook “rustdagen” in een week plannen, waarop je even niet samen bent.

Doe de relatietest!

* Binnen 8 uur gratis relatieadvies

Hulp en hulpmiddelen tijdens je time out

Er is waarschijnlijk geen opleiding of training in je leven geweest hoe een beslissing te nemen over het wel of niet voortzetten van je relatie. Je ervaringen uit vorige relaties kunnen helpen. Of het advies van vrienden.

Inzicht in je situatie

Het kan je zo maar gebeuren dat je aan relatie-blindheid lijdt. Dat is dat je niet meer objectief naar jezelf of de ander kunt kijken. Dat je oordelen vervormd zijn. Daarom kan het helpen om onze vragenlijsten (relatiescan´s) te gebruiken. En naar onze video´s over communicatie in de relatie te kijken.

Hulpmiddelen

De hulpmiddelen zijn gratis. Va een aantal tests kun je een beoordeling krijgen van je antwoorden. Daarmee kun jij en je partner aan de slag. Je kan ook vragen om een kosteloos 0,5 uur consult. Daarin bespreken we de resultaten.

Klik hier om naar de hulpmiddelen pagina te gaan

Video´s over de relatie

In een aantal video´s leg ik uit hoe je de communicatie in je relatie kunt verbeteren.

Hulp voor jezelf tijdens de relatie time-out

Vaak is tijd alleen spenderen, niet genoeg, om weer een beetje tot jezelf te komen. Meestal is er namelijk voor langere tijd, roofbouw op jezelf gepleegd. Hierdoor zal je dus ook echt weer aan jezelf moet werken, om weer wat beter in je vel te komen zitten. Daarnaast is het ook goed om voor jezelf te analyseren, hoe het zover heeft kunnen komen, en wat hierin je eigen aandeel is geweest.

Het ligt niet alleen aan de ander

Je kunt het zien als een soort burn-out op relatiegebied en je zal het in de toekomst, dus echt anders moeten gaan doen, om niet weer in een vergelijkbare situatie te belanden. Binnen deze praktijk word je in dit proces ondersteund.

Kom je er voor jezelf achter, dat het echt niet meer gaat, dan is het vaak toch niet makkelijk, om definitief een beslissing aan je partner mee te delen. Relatieproblemen en time-out in de vorm van een Relatievakantie is ook dan dus de beste variant.

Relatieprobleem en time-out? Verandering van gedrag in de relatie is nodig!

Wellicht kom je er tijdens de relatie time-out achter, dat je gevoelsmatig er nog niet alles aan hebt gedaan om de relatie te verbeteren. Ook kan het gebeuren dat je je partner mist. In alle gevallen, waarbij wordt besloten, om verder te gaan met de relatie, is het essentieel om ook aan de relatie te werken! Als er namelijk niets verandert, hoe voorkom je dan, dat je weer dezelfde problemen krijgt, nadat je tijdelijk uit elkaar bent geweest? Relatietherapie inde vorm van een Relatievakantie kan hier het verschil maken. Door het no-nonsense karakter van deze hulp, worden relatieproblemen geheel inzichtelijk gemaakt en wordt het ook duidelijk, welke mogelijkheden zijn om de relatie vlot te trekken. Natuurlijk wordt ook besproken of een relatie time-out een juiste stap is of dat er wellicht andere mogelijkheden bestaan. Lees meer over verandering van gedrag.

Relatieprobleem en time out, werkt dat?

De effectiviteit van een time-out aan is geheel afhankelijk van hoe de situatie op dat moment in de relatie is, en of er de bereidwilligheid is om tijdens de time-out toch ook te werken aan jezelf en/of de relatie.

Alleen navelstaren werkt niet

De effectiviteit van een time-out wordt groter wanneer je op gepaste tijden, actief met de relatie en/of jezelf bezig bent. Doe je immer niets, dan gebeurt er ook niets. Voortzetting van de relatie, heeft meer kans wanneer er tijdens de periode van bezinning, wezenlijk dingen zijn veranderd in gevoel en communicatie.

Begeleiding

Om dit voor elkaar te krijgen kan relatietherapie in de vorm van een Relatievakantie een uitkomst bieden. Tijdens je Relatievakantie relatietherapeut onderzoeken beide partners hoe de relatie tot dan toe is verlopen, maken inzichtelijk welk gedrag de problemen heeft doen ontstaan en welke schade dit heeft veroorzaakt bij de ander.

Wat is haalbaar?

Hierdoor kan ook duidelijk worden, of er nog iets aan de relatieproblemen is te doen, of dat het beter is om de relatie te beëindigen. Bovendien geeft dit beide partners inzicht, in hoe zij functioneren, zodat zij hier in de toekomst op kunnen anticiperen.

Tijdens de relatie time out, kan soms duidelijk worden dat er nog wel gevoelens voor elkaar zijn. Wanneer beide partners dan in staat zijn om verantwoordelijkheid te nemen, voor hun eigen aandeel in de problemen, dan heeft de relatie nog wel degelijk een kans.

Wil je nu weten of het zin heeft om aan een relatie time-out te beginnen, of dat er wellicht andere mogelijkheden zijn, dan biedt de Relatievakantie SOS of Relatie Time Out (weekend) een goede basis.

Tijdelijk uit elkaar? Ik moet er niet aan denken!

Het komt regelmatig voor dat een van de twee partners wel een time-out zou willen, terwijl de ander dit absoluut niet wilt. Wanneer er vervolgens geen actie meer wordt ondernomen om iets aan de relatie te doen, ontstaat er vaak een patstelling, die meestal eindigt met een definitieve scheiding.

Zitten jullie in een dergelijke situatie, schroom ook dan niet om contact op te nemen. De relatiecoach van Relatievakantie, als objectieve buitenstaander, kan namelijk samen met jullie kijken of er geen andere, wat minder dramatische mogelijkheden zijn, om toch wat rust en ruimte te creëren.

Relatieprobleem en time out: voor en nadelen

Tijdelijk uit elkaar gaan, kan een tijd zijn van herstel. Je kunt weer op krachten komen en je kunt sociale contacten op bouwen of aanhalen. Daar tegenover staat dat het niet samen leven ook negatief kan werken, zeker wanneer er niet af en toe wordt gewerkt aan de relatie en/of jezelf. Het ontbreken van communicatie kan er dan voor zorgen dat je nog verder uit elkaar groeit.

Belangrijk is dus, om wel een soort plan te hebben. Wij helpen jullie hierbij.

Hoe lang moet je uit elkaar gaan?

Een time-out kan verschillende tijdlengtes hebben en ook worden onderbroken, door momenten van samenzijn met partner en/of gezin (zie voorbeelden). Wanneer je effectief met een time-out bezig bent, heb je bovendien met enige regelmaat, samen (skype) gesprekken met je relatiecoach (relatietherapeut).

Relatieproblemen en time-out: afspraken en regels

Het is goed om samen een aantal afspraken te maken, van wat wel en niet wenselijk is tijdens de time-out. Een gulden regel die bovenaan staat, is dat er geen intieme relaties met andere personen aan wordt gegaan danwel wordt onderhouden .Daarnaast zijn er ook nog praktische zaken, zoals het omgaan met financiën, contact met kinderen en contact met elkaar, die moeten worden geregeld.

Relatieprobleem en time out: kinderen

Wanneer je een gezin hebt en er zijn relatieproblemen, geeft dit meestal extra druk op beide partners. Je bent immers samen ook verantwoordelijk voor je gezin, en je kunt niet zomaar even weg. Toch geldt hier ook, dat een time-out, juist even de rust kan verschaffen, die nodig is om weer wat energie op te bouwen. In die periode van rust, is het goed om te kijken naar de relatieproblemen, al is het alleen al, omdat je altijd beide ouders zult blijven, en dus wel met elkaar zal moeten kunnen communiceren.

Print Friendly, PDF & Email

    Contact opnemen

    Wil je een kennismakingsgesprek of heb je een vraag?

    * Verplichte velden

    Back To Top