Waarom blijven we in een ongelukkige relatie en hoe kom je weg?
Inhoudsopgave
Ongelukkig relaties: waarom blijf je erin en hoe kom je weg?
Van een relatie zou je altijd beter moeten worden. Een relatie is er om twee mensen gelukkiger te maken. Helaas gaat dat in de praktijk niet altijd zo. Veel te veel mensen zitten in een ongelukkige relatie. Vanaf de zijlijn is makkelijk om dan te roepen dat degene die aan het kortste eind trekt gewoon moet vertrekken, maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Hoe komt het dat zoveel mensen in een slechte relatie zitten met een moeilijke of zelfs ‘foute’ partner? En nog belangrijker: hoe kom je weg uit zo’n relatie? Relatievakantie vertelt er in dit artikel meer over.
Waarom mensen in een slechte relatie blijven
Als we het hebben over een slechte relatie, dan hebben we het vaak over iemand die met een partner zit die verkeerd gedrag vertoont. Als je al langere tijd bent blootgesteld aan dit gedrag, dat is de kans groot dat je dit gedrag langzamerhand als normaal bent gaan zien. In veel gevallen sta je misschien niet eens stil bij het feit dat het gedrag van je partner verkeerd is. In andere gevallen besef je het je diep van binnen misschien wel, maar blijf je toch bij diegene om bijvoorbeeld de volgende redenen:
- je denkt dat het aan jezelf ligt
- je blijft jezelf vertellen dat het in de toekomst beter wordt
- je hebt voor je gevoel geen andere plek om naartoe te gaan
- je hebt (mogelijk) niemand om in vertrouwen te nemen
- je bent bang voor eventuele gevolgen als je besluit de relatie te stoppen
Foute partners
We noemden zojuist al de ‘foute partner’. Als we het hebben over een dergelijke partner, dan hebben we het over iemand die onredelijk veeleisend is, bedrieglijk is, beschuldigend is of op wat voor een manier dan ook toxisch gedrag vertoont. De meeste van ons zijn geneigd om een dergelijke partner, al is het met mate, in hun behoefte te voorzien. We zien dat over het algemeen als gezond, liefdevol en sociaal gedrag. Wat in het geval van een toxische partner goed is om te beseffen, is dat ze altijd meer willen en dat het dus nooit genoeg is. Op een bepaald punt in het leven hebben ze, op wat voor een manier dan ook, geleerd dat andere domineren een manier is om hun zin te krijgen. Als jij als partner, of wie dan ook, ze ook daadwerkelijk hun zin geeft, geef je diegene gelijk in zijn of haar aanpak.
=
Jezelf beschermen tegen een foute partner
In zo’n situatie is het dus zaak om jezelf te beschermen tegen een foute partner. Hoe doe je dat? Een goede manier hiervoor is het toepassen van ontkoppeld medeleven. Met ontkoppeld medeleven bedoelen we een toestand waarin je niet langer je eigen behoeften en verlangens negeert om een ander te kalmeren. Je voelt dan niet langer de druk om je eigen waarden opzij te zetten om aan de waarden van je foute partner te voldoen. Je kunt namelijk erg veel angst en stress voorkomen door je niet langer verantwoordelijk te voelen voor het geluk van een ander. Dit kun je op een respectvolle manier doen, zonder zelf in toxisch gedrag te vervallen.
Jezelf loskoppelen
Door ontkoppeld medeleven toe te passen, kun je een mooie eerste stap zetten naar jezelf loskoppelen op een manier die netjes en respectvol is. Ondertussen bescherm je jezelf ook tegen verdere schade dat toxisch gedrag aanricht. Je neemt dan geen verantwoordelijkheid meer voor de emotionele onvolwassenheid van je partner en de gevolgen van hun gedrag. Ondertussen blijf je netjes, sociaal en respectvol naar ze. Hierin verschilt ontkoppelt medeleven van verlating. Je hoeft je dan ook zeker niet te schamen voor het feit dat je je niet meer negatief laat beïnvloeden door andermans gedrag.
Twijfel over relatie? Plan gratis adviesgesprek!
* Binnen 8 uur gratis relatieadvies
Hoe doe je dit?
Zoals met alles geldt ook hier: oefening baart kunst. Als goed begin kun je voor jezelf alvast de volgende principes aanhouden:
- Weiger een gesprek te voeren met je partner als deze irrationeel, respectloos of vijandig is.
- Sta niet toe dat je partner invloed heeft op je stemming, gedachten, voorkeuren, meningen of plannen.
- Besef je dat je niet verantwoordelijk bent voor de tekortkomingen, mislukkingen en slechte keuzes van anderen.
- Begrijp dat je niet egoïstisch bent als je jezelf beschermt tegen iemand die je pijn doet.
- Accepteer dat het mogelijk is dat je nog altijd van je partner houdt, maar dat je jezelf tegelijkertijd ook moet beschermen tegen hem of haar.
- Erken dat je het verdient om bemind, gerespecteerd en met vriendelijkheid behandeld te worden.
- Richt je op de kansen die je hebt om je potentieel te benutten en het leven te creëren dat je wilt.
Jezelf loskoppelen helpt met loslaten
Wegkomen uit een ongelukkige relatie is moeilijk. Vooral als je te maken hebt met een foute partner. Jezelf loskoppelen en ontkoppeld medeleven toepassen kan je enorm helpen met uit een ongelukkige relatie komen. Herinneringen aan betere tijden houden namelijk vaak de (valse) hoop in stand dat het ooit weer beter wordt. Accepteren dat je veel pijn en angst in je relatie hebt, helpt met het vermijden van valse hoop.
Ga ook bij jezelf te rade
Jezelf loskoppelen van je foute partner is goed om te doen. Tegelijkertijd is het ook belangrijk om bij jezelf te rade te gaan waarom je in eerste instantie viel voor je foute partner. Misschien heb je bijvoorbeeld een verborgen behoefte om iemand te redden om je beter te voelen over jezelf. Door bij jezelf na te gaan welke angsten en onzekerheden je hebt, verklein je de kans voor jezelf dat je in de toekomst misschien weer dezelfde fout maakt. Ontkoppeld medeleven en het loskoppelen van jezelf, zal je helpen om je te concentreren op het zorgen voor jezelf. Je zult het zelfrespect, de zelfredzaamheid en het zelfvertrouwen krijgen om jezelf te vergeven voor fouten uit het verleden en op weg te gaan naar een beter leven.
Zit je mogelijk in een foute relatie? Doe de test
Heb je veel angst en pijn in je relatie? Denk je dat je met een foute partner te maken hebt? Belangrijk is om dan voor jezelf na te gaan hoe je de relatie ervaart. Ga daarvoor terug naar de tijd dat je nog gelukkig was in je relatie. Ga voor jezelf na waar het verschil in zit en wat er veranderd is. Daarnaast kun je ook onze relatietest doen! Doe je de relatietest(relatiescan) vandaag nog dan heb je morgen antwoord op de vraag “Hoe goed is mijn relatie?” Via deze relatietest ontdek je hoe je je relatie ervaart. Op basis hiervan kunnen we je mogelijk verder helpen. Neem gerust contact met ons op. Bel naar 0611 14 04 65, stuur een e-mail naar info@relatievakantie.com of vul het contactformulier in voor een vrijblijvend intakegesprek.