arrow_drop_up arrow_drop_down

tips voor je relatie en relatieproblemen oplossen 

Relatieprobleem nu oplossen


Als je relatie met je partner niet meer is wat je ervan verwacht, wil je dat er snel een verbetering komt. Googlen over relatieproblemen levert je dat een oceaan aan tips over relatieproblemen en oplossingen op.

De waarheid is dat het tamelijk lastig is om zelf de relatieproblemen zelf op te lossen. Vooral omdat je zelf onderdeel van het probleem bent c.q. kan zijn. En als ik zeg "je" dan is dat inclusief je partner. Gedrag is de bepalende factor voor de kwaliteit van de relatie. Het is dus zaak om goed te weten welk gedrag negatieve invloed heeft op de kwaliteit van de relatie.

Daarom zijn mijn tips vooral gericht op jou. Wat jij kan doen om je relatie in een betere conditie te krijgen. Zelfhulp, zelfonderhoud. Maar net als met ernstige schade aan de motor van je auto, als je ernstige relatieproblemen hebt, zal je toch de hulp moeten inroepen van een professional. Een relatiecoach of relatietherapeut.

Tip 1:Wat is je ideaal?

Stel jezelf, je vrienden, je familie, je collega´s en "last but not least" je partner de vraag " Wat is voor jou de ideale relatie?" Zo krijg je een inzicht in wat je eigen beeld van de ideale relatie is EN hoe anderen dat zien. Delen van een probleem verkleint het!.

Tip 2: Meet de kwaliteit van je relatie

In je hoofd kan het beeld ontstaan over hoe jij het gedrag van je partner ervaart. Zoals er ook een beeld bij jouw partner is ontstaan over jouw gedrag. Dat is een subjectief beleving van het gedrag van je partner. Iemand anders kan er heel anders over denken. Maak daarom eerst de relatietest .

Tip 3: Leer (door) te vragen

8 van de 10 relatieproblemen ontstaan door het gebrekkige vermogen van de partners om ..vragen te stellen en…antwoorden te geven aan de ander (en zich zelf). Antwoorden die inzicht geven in het waarom (ze zich gedragen of hebben gedragen op een wijze dat die vragen veroorzaakt).

Tip 4: Neem het gesprek op/ film het conflict

Je ben beperkt in wat je onthoudt van een gesprek. Je selecteert dat wat JIJ belangrijk vindt. En dat doet je partner ook. Maar wat je nodig hebt om de oorzaak van je relatieprobleem op  te sporen is het feitelijke. Download daarom een app op je telefoon waarmee je het gesprek met je partner kan opnemen en kan afspelen..

Tip 5: Leer feed back te geven en te ontvangen

Het geven van feedback is van groot belang voor het voorkomen van relatieconflicten. In het werkboek “Schat,wil je mijn klant zijn?” vind je zeer praktische oefeningen en aanwijzingen hoe jullie feedback optimaal te maken. Feedback is Engels voor” iets over het gedrag van de ander zeggen”; op diens verzoek of juist niet.

 Tip 6:Leer te onderhandelen

Je bent in je relatie met je partner dominant of volgzaam of iets er tussen in. Heel erg dominant zijn levert niks op. Heel erg volgzaam ook niet. In onderhandelingstermen: een Win-loose of een Loose-Win. Terwijl je zou moeten eindigen in een "win-win". Althans..voor onderwerpen die voor jou van groot belang zijn.

Meer tips? lees ze  in het werkboek relatieproblemen oplossen!