arrow_drop_up arrow_drop_down

Van de regen in de drup?

Relatieprobleem en time-out? 

Om maar met de deur in huis te vallen; wij zijn geen voorstander van de "spontane" time out om je relatieproblemen duurzaam op te lossen. Het kan zijn als in een vliegende storm het zeilschip verlaten en dan maar hopen dat zowel de boot, je partner en jij zelf gered worden door...het toeval , een voorbijganger. Wij gaan er (de storm) liever dwars doorheen en gebruiken de kracht van de storm om het gezamenlijke stuw- en drijfvermogen (drijfvermogen van de relatie) te vergroten.

Nee liever gebruiken we de crisis in de relatie om de daarin opgebouwde spanning te gebruiken om wat onmogelijke veranderingen leken, mogelijk te maken.

de boel de boel te laten en samen met een neutrale derde eens goed onder de motorkap van het relatie-vehikel te kijken

Noodmaatregel

Een relatie time-out moet dus een uiterste noodmaatregel blijven. Het is of tijdelijk even weg of definitief uit elkaar gaan. Het initiatief komt meestal vanuit 1 van de partners. Deze partner heeft snel rust en/of afstand nodig, omdat hij of zij anders emotioneel maar vaak ook fysiek onderuit zou gaan. De partner die niet de time-out aangevraagd heeft is meestal gedwongen om ja te zeggen.

Relatieprobleem en time-out? Relatie burn-out - Relatie time-out

De gespannen situatie waarin beide partners zich bevinden heeft vaak te lang geduurd. Hierdoor zie je vaak bij mensen in dit soort situaties, verschijnselen die te vergelijken zijn met die van overspannenheid en burn-out. Het is daarom soms helemaal niet zo gek om even uit elkaar te gaan. Bij een burn-out dat zich op werkgebied afspeelt, is het heel logisch, om even niet naar het werk te gaan. Daar komen immers de spanningen vandaan. Het zelfde geldt bij een burn-out op relatie-gebied. Even weg uit de relatie, kan er voor zorgen dat je weer wat op adem komt, zolang je maar wel een plan hebt! Relatieproblemen en time-out in de vorm van een Relatievakantie is dus de beste variant.

Relatieprobleem en time-out? Evenwichtige beslissing

Een groot voordeel van tijdelijk uit elkaar gaan is, dat je niet definitief de handdoek in de ring gooit. Door een tijdje niet samen te zijn, kan spanning zakken en kun je meestal weer wat helderder denken. Je geeft jezelf en je partner de kans, om van een afstand, naar de relatie te kijken. In dit soort situaties kan een time-out leiden tot een meer evenwichtige beslissing. Een time-out kun je overigens indelen zoals je zelf wilt. Het hoeft bijvoorbeeld niet altijd een lange periode te zijn. Je kunt bijvoorbeeld ook "rustdagen" in een week plannen, waarop je even niet samen bent.

In onze praktijk dat hét grote struikelblok voor een doorstart van een gestrande relatie is; de herinnering aan de pijn veroorzaakt door het gedrag van de ander! In de Relatievakantie/ het Relatieweekend besteden wij gedoseerd tijd aan het inventariseren van de emotionele schade.


Relatieprobleem en time-out? De Relatietest geeft inzicht

Relatieproblemen? Maar wat zijn die precies. Om verder te komen moeten jullie wel inzicht hebben in wat de hoofd-en bijproblemen zijn

Je beslissing om te gaan of te blijven is misschien wel de moeilijkste van je hele leven. Je wikt en weegt. Informeert jezelf. Wat zeker ook inzicht zal geven is een relatiescan.

Klik hier voor de Relatietest

De relatietest doe je hier! Doe je de relatietest(relatiescan) vandaag nog dan heb je morgen antwoord op de vraag ” hoe goed is mijn relatie?”

Via deze relatietest ontdek je hoe jij je relatie ervaart. Vul hem daarom in eerste instantie alleen in.

Wel kun je je partner vragen deze relatietest later ook in te vullen. De beide ingevulde vragenlijsten kunnen de eerste aanzet zijn voor een 2 gesprek. Omdat een dergelijk gesprek zonder goede begeleiding gemakkelijk tot nieuwe conflicten kan leiden, is het belangrijk om voldoende tijd vrij te maken.

Hulp voor jezelf tijdens de relatie time-out

Vaak is tijd alleen spenderen, niet genoeg, om weer een beetje tot jezelf te komen. Meestal is er namelijk voor langere tijd, roofbouw op jezelf gepleegd. Hierdoor zal je dus ook echt weer aan jezelf moet werken, om weer wat beter in je vel te komen zitten. Daarnaast is het ook goed om voor jezelf te analyseren, hoe het zover heeft kunnen komen, en wat hierin je eigen aandeel is geweest. Je kunt het zien als een soort burn-out op relatiegebied en je zal het in de toekomst, dus echt anders moeten gaan doen, om niet weer in een vergelijkbare situatie te belanden. Binnen deze praktijk word je in dit proces ondersteund.

Kom je er voor jezelf achter, dat het echt niet meer gaat, dan is het vaak toch niet makkelijk, om definitief een beslissing aan je partner mee te delen. Relatieproblemen en time-out in de vorm van een Relatievakantie is ook dan dus de beste variant.

Relatieprobleem en time-out? Verandering van gedrag in de relatie is nodig!

Wellicht kom je er tijdens de relatie time-out achter, dat je gevoelsmatig er nog niet alles aan hebt gedaan om de relatie te verbeteren. Ook kan het gebeuren dat je je partner mist. In alle gevallen, waarbij wordt besloten, om verder te gaan met de relatie, is het essentieel om ook aan de relatie te werken! Als er namelijk niets verandert, hoe voorkom je dan, dat je weer dezelfde problemen krijgt, nadat je tijdelijk uit elkaar bent geweest? Relatietherapie inde vorm van een Relatievakantie kan hier het verschil maken. Door het no-nonsense karakter van deze hulp, worden relatieproblemen geheel inzichtelijk gemaakt en wordt het ook duidelijk, welke mogelijkheden zijn om de relatie vlot te trekken. Natuurlijk wordt ook besproken of een relatie time-out een juiste stap is of dat er wellicht andere mogelijkheden bestaan.

Werkt een relatie time-out?

De effectiviteit van een time-out aan is geheel afhankelijk van hoe de situatie op dat moment in de relatie is, en of er de bereidwilligheid is om tijdens de time-out toch ook te werken aan jezelf en/of de relatie.

De effectiviteit van een time-out wordt groter wanneer je op gepaste tijden, actief met de relatie en/of jezelf bezig bent. Doe je immer niets, dan gebeurt er ook niets. Voortzetting van de relatie, heeft meer kans wanneer er tijdens de periode van bezinning, wezenlijk dingen zijn veranderd in gevoel en communicatie.

Om dit voor elkaar te krijgen kan relatietherapie in de vorm van een Relatievakantie een uitkomst bieden. Tijdens je Relatievakantie relatietherapeut onderzoeken beide partners hoe de relatie tot dan toe is verlopen, maken inzichtelijk welk gedrag de problemen heeft doen ontstaan en welke schade dit heeft veroorzaakt bij de ander.. Hierdoor kan ook duidelijk worden, of er nog iets aan de relatieproblemen is te doen, of dat het beter is om de relatie te beëindigen. Bovendien geeft dit beide partners inzicht, in hoe zij functioneren, zodat zij hier in de toekomst op kunnen anticiperen.

Tijdens de relatie time out, kan soms duidelijk worden dat er nog wel gevoelens voor elkaar zijn. Wanneer beide partners dan in staat zijn om verantwoordelijkheid te nemen, voor hun eigen aandeel in de problemen, dan heeft de relatie nog wel degelijk een kans.

Wil je nu weten of het zin heeft om aan een relatie time-out te beginnen, of dat er wellicht andere mogelijkheden zijn, dan biedt het Relatievakantieweekend een goede basis.

Tijdelijk uit elkaar? Ik moet er niet aan denken!

Het komt regelmatig voor dat een van de twee partners wel een time-out zou willen, terwijl de ander dit absoluut niet wilt. Wanneer er vervolgens geen actie meer wordt ondernomen om iets aan de relatie te doen, ontstaat er vaak een patstelling, die meestal eindigt met een definitieve scheiding.

Zitten jullie in een dergelijke situatie, schroom ook dan niet om contact op te nemen. De relatiecoach van Relatievakantie, als objectieve buitenstaander, kan namelijk samen met jullie kijken of er geen andere, wat minder dramatische mogelijkheden zijn, om toch wat rust en ruimte te creëren.

Relatieprobleem en time-out: voor en nadelen

Tijdelijk uit elkaar gaan, kan een tijd zijn van herstel. Je kunt weer op krachten komen en je kunt sociale contacten op bouwen of aanhalen. Daar tegenover staat dat het niet samen leven ook negatief kan werken, zeker wanneer er niet af en toe wordt gewerkt aan de relatie en/of jezelf. Het ontbreken van communicatie kan er dan voor zorgen dat je nog verder uit elkaar groeit.

Belangrijk is dus, om wel een soort plan te hebben. Wij helpen jullie hierbij.

Hoe lang moet je uit elkaar gaan?

Een time-out kan verschillende tijdlengtes hebben en ook worden onderbroken, door momenten van samenzijn met partner en/of gezin (zie voorbeelden). Wanneer je effectief met een time-out bezig bent, heb je bovendien met enige regelmaat, samen (skype) gesprekken met je relatiecoach (relatietherapeut).

Relatieproblemen en time-out: afspraken en regels

Het is goed om samen een aantal afspraken te maken, van wat wel en niet wenselijk is tijdens de time-out. Een gulden regel die bovenaan staat, is dat er geen intieme relaties met andere personen aan wordt gegaan danwel wordt onderhouden .Daarnaast zijn er ook nog praktische zaken, zoals het omgaan met financiën, contact met kinderen en contact met elkaar, die moeten worden geregeld.

Relatieprobleem en time-out: kinderen

Wanneer je een gezin hebt en er zijn relatieproblemen, geeft dit meestal extra druk op beide partners. Je bent immers samen ook verantwoordelijk voor je gezin, en je kunt niet zomaar even weg. Toch geldt hier ook, dat een time-out, juist even de rust kan verschaffen, die nodig is om weer wat energie op te bouwen. In die periode van rust, is het goed om te kijken naar de relatieproblemen, al is het alleen al, omdat je altijd beide ouders zult blijven, en dus wel met elkaar zal moeten kunnen communiceren.

Relatieproblemen en time-out in de vorm van een Relatievakantie of Relatieweekend is dus de beste variant.

WAAROM WIL JE EEN TIME-OUT? WAT WIL JE BEREIKEN?

WAT ZIJN DE VOORWAARDEN EN SPELREGELS VAN DE relatie TIME OUT?

HOE VERWACHT JE DAT JE PARTNER ZICH OPSTELT?

mijn-partner-neemt-een-time-out-en-ik-moet-afwachten

HOE WORDEN DIRECT BETROKKENEN GEÏNFORMEERD(KINDEREN, FAMILIE, VRIENDEN)?

relatie-time-out-en-wie-en-hoe-vertel-ik-het

WAT ZIJN DE ALTERNATIEVEN VOOR DE TIME OUT? EN ZIJN DE VOOR-EN NADELEN DAARVAN?

Hoe beoordeel jij je relatie nu?

relatietest-en time out