arrow_drop_up arrow_drop_down

Ruzie met partner

ruzie met partner Een relatieconflict oplossen. Kijk op ons youtube videokanaal. Relatievakantie.com[/caption]

Ruzie met partner

Ruzie met partner. Wat je je moet realiseren is dat een ruzie niet éénduidig te omschrijven is. Waar voor de één wellicht sprake is van een nog onschuldig verschil van mening, is er voor de ander al misschien sprake van een frontale botsing van opvatting, ergernis over gedrag van jou. Belangrijk is dus om vast te stellen met je partner wanneer er sprake is van een conflict. Dus bespreek samen als er nog geen ruzie is:
  • wanneer is er voor jou of voor de ander sprake van een conflict
  • wat voel je als je in een conflictsituatie zit;beschrijf dat zo goed mogelijk voor de ander (mijn hartslag gaat omhoog;kom niet meer goed uit mijn woorden;wil weglopen ; ik luister niet meer naar wat je zegt; wil alleen nog maar over je heen schreeuwen etc.)
  • wat je voelt nadat het conflict heeft plaatsgevonden( verdriet, gevoel dat je alleen bent en niet meer kan praten met de ander etc.)

Klik hier voor het hoofdartikel over ruzie met partner

Wat te doen bij ruzie met partner?

Ruzie met partner heeft een kop en een staart. Het ontstaat ergens door en houdt op..door iets. Je moeder komt onverwachts binnenlopen of een van de kinderen. En het conflict eindigt of wordt tijdelijk onderbroken. Je hebt echter invloed op zowel het ontstaan als de wijze van beëindiging. Je kan het dus regisseren. Als je maar weet hoe en wanneer je moet handelen! Niets doen of doodzwijgen (= niet uitzoeken waarom het conflict er is) vergroot de kans op herhaling en schade aan je gevoel voor de ander!

1.Herkennen 

Cruciaal in het goed benutten van de effecten van een conflict is dat je herkent dat het voor jou een conflict is. Dit doe je door de ander het zo letterlijk te vertellen. Door feed back te geven;maak duidelijk wat voor gedrag je bij de ander ziet, hoe dat voor jou voelt . Conflicten kunnen blijvende beschadiging voor de relatie opleveren. Het is daarom nodig dat de redenen voor het conflict goed worden uitgediept. Maar niet op dat moment! 

2.Bevriezen

ruzie met partnerSpreek met elkaar een wekelijks ” spreekuur” af.  Een moment waarop jullie niet gehinderd door wat dan ook, het conflict kunnen doorspreken.Verdaag de bespreking van het conflict naar dit “spreekuur”. Spoel de film terug en probeer door vragen er achter te komen : a.wat voor de ander de oorzaken waren voor het conflict; b.wat jullie opvattingen en onderliggende normen of drijfveren zijn om het tot een conflict te laten komen (luister en stel OPEN vragen ; vermijd oordelen en opvattingen in je vragen; onderzoek alleen wat de ander denkt,voelt, verwacht): c.wat 2 of 3 opties zijn om de verschillen in opvattingen te verkleinen en welke verandering van gedrag dat van jou en je partner vereist; bega daarbij niet de fout om om te kijken naar het verleden maar ontwerp de oplossing alsof je vanaf 0 start; d.spreek af hoe je e.e.a gaat realiseren
3.Schrijf op wat je afgesproken
Het lijkt kinderachtig, maar net als bij conflicten tussen partijen in oorlog die een wapenstilstand hebben gesloten, zal er op enig moment de neiging bestaan om aan de oplossing van het conflict een andere uitleg te geven. Dan is het goed dat je allebei kunt terugvallen op een gezamenlijke verklaring .

Wat is Relatievakantie ? Lees meer over het dagprogramma

Informatie over de Relatievakantie, de allereerste intensieve relatietherapie van Nederland

Bekijk onderstaande video over relatie en communicatie

[embedyt] https://www.youtube.com/embed?listType=playlist&list=UUv8YjgFi1AN-ExvFsXgC0OQ&layout=gallery[/embedyt]]]>