Ruzie met partner
Ruzie met partner, vriend of vriendin oplossen
Ruzie met je partner. Bijna iedereen die dit leest herkent dit en heeft in het verleden wel eens ruzie gehad met zijn of haar partner, vriend of vriendin. Sommige stelletjes maken zelden tot nooit ruzie. Andere stelletjes maken relatief vaak ruzie. Er zijn zelfs koppels die dagelijks ruzie maken. Betekent dit altijd dat de stelletjes die vaak ruzie maken een minder sterke relatie hebben? Nee, dat betekent het zeker niet per definitie. Dit is allemaal afhankelijk van ontzettend veel factoren, zoals persoonlijke waarden en gedeelde passies. Om een ruzie op te lossen, is het essentieel om de ruzie te begrijpen. En om de ruzie te begrijpen, moeten we kijken naar wat een conflict precies is. Daar gaan we het in dit artikel over hebben.
Conflict met partner, vriend of vriendin
Het is belangrijk om eerst stil te staan bij het feit dat een ruzie niet eenduidig te omschrijven is. Net zoals dat geluk voor de een iets anders is dan voor de ander. Wat voor de ene persoon een klein meningsverschilletje is, kan voor de ander al gelijk staan aan een fikse ruzie. Het belangrijkste sleutelwoord hier is conflict. Er is sprake van een conflict zodra twee emoties met elkaar in aanvaring komen. Hierbij is het belangrijk om verschil te maken tussen conflictgedrag en conflictdenken. Conflictgedrag is zichtbaar voor de ander, conflictdenken niet. Conflictgedrag is wat je zegt, zowel verbaal als non-verbaal. Hierop kan een ander daadwerkelijk reageren. Om een ruzie met je partner, vriend of vriendin op te lossen, is het goed om van tevoren met elkaar te bespreken wat conflictgedrag is voor jou, hoe het eruitziet en hoe het op jou overkomt.
Conflictgedrag bespreken
Een conflict ontstaat zodra emoties en waarden niet goed samen kunnen bestaan. Om te voorkomen dat dit als donderslag als heldere hemel komt, is het goed om van tevoren, wanneer je géén ruzie hebt met je partner, vriend of vriendin, met elkaar duidelijk en eerlijk te bespreken. Bespreek in die situatie met elkaar het volgende:
- Wanneer is iets voor jou een conflict en wanneer is er voor je partner, vriend of vriendin sprake van een conflict?
- Wat er in je omgaat in het geval van een conflictsituatie. Maak dit zo concreet mogelijk zoals een verhoogde hartslag, droge mond, over je woorden struikelen, emotioneel dichtklappen etc.
- Wat je gedachten zijn voor, tijdens en nadat het conflict heeft plaatsgevonden. Ben je verdrietig? Boos? Eenzaam? Bedenk en beschrijf dit goed voor jezelf en je partner, vriend of vriendin.
- Vertel of beeld uit aan je partner hoe zijn of haar conflictgedrag eruit ziet. Kijk en luister ook goed wanneer je vriend of vriendin dit aan jou duidelijk probeert te maken.
- Spreek tot slot goed en helder met elkaar af hoe jullie graag zouden zien hoe een conflict of een ruzie verloopt. Bespreek welk gedrag je van elkaar wil in deze situatie. Bespreek ook wat je absoluut niet wil dat er gebeurt.
Ruzie met partner? Hier een paar richtlijnen
Als je met jezelf en je partner, vriend of vriendin hebt afgesproken welk gedrag je van jezelf en elkaar wil tijdens een ruzie, dan is dat natuurlijk leuk en aardig, maar het is ook makkelijker gezegd dan gedaan. Daarom geven we hier een paar richtlijnen voor wat je het beste kunt doen bij een ruzie met je partner.
Orkestreer de situatie
Wat vaak bij een ruzie gebeurt is dat één van de twee wegloopt. Weglopen bij ruzie is funest. Dit zorgt er namelijk voor dat het conflict niet opgelost wordt, maar stilzwijgend wordt verlengd. Als je allebei erbij blijft, kun je de ruzie orkestreren en regisseren. Zo kun je dus invloed hebben op hoe de ruzie verloopt en op hoe die eindigt. Dit kun je doen door te erkennen dat de ruzie een conflict is en door naar je partner duidelijk te maken dat dit het geval is. Vertel je partner zo letterlijk mogelijk welke gevoelens dit bij je oproept en welk gedrag van hem of haar daar specifiek voor zorgt. Beperk je hierbij altijd tot jezelf en je gevoel.
Neem een stapje terug
Op momenten van ruzie en conflict situaties, lopen de emoties vaak hoog op. Op dergelijke momenten is het goed om een stapje terug te doen en tot rust te komen. Zodra we emotioneel zijn, nemen we over het algemeen namelijk niet de beste beslissingen. Conflicten kunnen een relatie beschadigen. Ze kunnen zelfs voor blijvende schade zorgen en voor situaties waarin je gaat dromen van ruzie. Andere mensen praten niet meer na ruzie. Het is dus goed om na een knallende ruzie afstand te nemen om daarna met elkaar te gaan praten. Bij dit gesprek is het goed om de eerder genoemde regels er weer bij te pakken. Zo behoud je de controle over de situatie.
Twijfel over relatie? Plan gratis adviesgesprek!
* Binnen 8 uur gratis relatieadvies
Schrijf op wat jullie afspreken
Als je merkt dat jij en je partner, vriend of vriendin vaak, misschien te vaak, ruzie maken, is het goed om een wekelijks moment af te spreken om met elkaar het gesprek aan te gaan. Plan wekelijks een moment in waarop jullie in alle rust, ongehinderd samen kunnen praten over waar het (laatste) conflict vandaan kwam. Bespreek hierbij altijd de volgende punten:
-
- Wat was voor de ander de oorzaak van de ruzie?
- Welke opvattingen, waarden en meningen zorgden voor de ruzie? Let er hierbij op dat jullie niet gaan oordelen en dat jullie open vragen naar elkaar stellen.
- Bedenk samen twee of drie mogelijke oplossingen, die ervoor kunnen zorgen dat dezelfde ruzie niet nog een keer plaatsvindt. Zoek deze oplossing bij elkaar en bij jezelf.
- Bespreek als laatste welke concrete stappen jullie gaan zetten om dit te realiseren. Schrijf dit op. Dat klinkt misschien vreemd, maar het werkt vaak enorm goed om opgeschreven afspraken te hebben waar je samen op terug kunt vallen.
Relatietherapie bij relatievakantie
Komen jij en je partner, vriend of vriendin er niet uit met zijn tweeën? Dan kan relatietherapie vaak de helpende hand bieden! Meer dan 70% van onze cliënten meldt dat ze na één jaar een aanzienlijk betere en fijnere relatie hebben dan ervoor. Wil je meer weten over hoe Relatievakantie jullie als koppel kan helpen? Neem dan gerust contact met ons op.