skip to Main Content

Wat is het verschil tussen relatietherapie, coaching en mediation?

Relatietherapie, coaching of mediation?

Relatietherapie of mediation? Relatietherapie, relatiecoaching en mediation kunnen helpen wanneer er twijfels zijn over wel of niet uit elkaar gaan. Onwrikbare standpunten maken plaats voor de uitwisseling en uitleg van elkaars belangen. Met als resultaat dat je met elkaar gaat meedenken, waardoor een bevredigende oplossing binnen handbereik komt. Partijen moeten uiteraard wel zélf deze stap willen zetten.

Wat is mediation?

Wat is mediation? Mediation is een vorm van conflictbemiddeling. Een onafhankelijke bemiddelaar, de mediator, gaat samen met jou en de andere partij op zoek naar een oplossing voor een probleem. De oplossing moet voor alle partijen aanvaardbaar zijn. Een mediator is geen scheidsrechter en wijst niet een schuldige aan. Wel spant een mediator zich in om je te helpen duidelijk te krijgen waar het jou en de ander nu écht om gaat.

Mediation is bedoeld voor mensen die, al is het slechts diep in hun hart, bereid zijn elkaar tegemoet te komen. Of althans echt naar elkaar willen luisteren om een conflict of vraagstuk op te lossen. Maar daar wel een onpartijdig iemand bij willen hebben om hun discussie in goede banen te leiden, een veilig kader te bieden of tot creatieve oplossingen te inspireren.

relatietherpie of mediation

Relatieproblemen? Doe de relatietest!

* Binnen 8 uur gratis relatieadvies

De echtscheidingsmediator

Zit je midden in een echtscheiding? En kom je er niet uit samen met je ex-partner? Een echtscheidingsmediator is gespecialiseerd in het begeleiden van echtscheidingsonderhandelingen. De mediator is neutraal, onafhankelijk en oordeelt niet. Mediation is alleen mogelijk wanneer beide partijen vertrouwen hebben in de mediator. Dit geldt overigens ook in het geval van relatietherapie.

echtscheidingsmediator

Wat is relatietherapie?

Wat is relatietherapie? Het woord therapie komt van het oud-Griekse woord Therapeia en kan vrij vertaald worden als een behandeling of methode om iemand te genezen of zijn klachten te verlichten. Is relatietherapie dan iets wat jouw relatie geneest? Nee! Het woord relatietherapie wordt in het dagelijks taalgebruik gebruikt om te verwijzen naar betaalde professionele hulp om stellen te helpen hun relatieproblemen op te lossen. Een relatietherapeut helpt je door gesprekken te voeren en te oefenen met nieuw gedrag om problemen te verminderen of liever gezegd de problemen in het geheel weg te nemen.

Wat is relatiecoaching?

Wat is dan relatiecoaching? Omdat er volgens ons niemand wordt genezen door relatietherapie, spreken we liever over relatiecoaching in plaats van relatietherapie. Er wordt iets in het gedrag veranderd, dankzij de juiste hulp, waardoor relatieproblemen opgelost worden.

Verschil relatietherapie en relatiecoaching

Er zit wel een klein verschil tussen relatietherapie en relatiecoaching. Relatietherapie gaat ervan uit dat gedrag wordt gevormd door aspecten uit het verleden. De relatietherapeut probeert te blijven graven in het verleden, totdat verklaard is waardoor het hedendaagse gedrag zich op deze manier uit. Deze trajecten kunnen lang duren. Aangezien mensen zich graag achter het verleden schuil houden, kan spitten in het verleden nog moeilijker zijn. Een relatiecoach hanteert hiervoor echter een andere visie, namelijk een toekomstgerichte visie. Relatiecoaching richt zich op het stellen van doelen, het ontwikkelen van vaardigheden en het verbeteren van de algehele kwaliteit van de relatie. Het is meer gericht op positieve groei en ontwikkeling in de relatie, in plaats van problemen of conflicten oplossen door te graven in het verleden. Een relatiecoach heeft meer een hands-on mentaliteit waarin hij/zij bekijkt wat er in het hier-en-nu gebeurt, om de toekomst te veranderen. Wat zijn belemmerende of juist motiverende aspecten voor het gedrag dat veranderd moet worden?

Twijfel over relatie? Plan gratis adviesgesprek!

* Binnen 8 uur gratis relatieadvies

Relatietherapie of mediation?

Relatietherapie, relatiecoaching, en mediation zijn niet helemaal onlosmakelijk of verschillend. Relatietherapie is, net als relatiecoaching, een doorlopend proces dat enkele weken tot maanden kan duren. Het is gericht op een diepgaande verandering en groei in de relatie. Een belangrijk aspect van de relatietherapie is het verbeteren van de communicatie tussen partners. Een relatietherapeut leert partners beter naar elkaar te luisteren en hun behoeften en gevoelens te uiten.

Als methode is mediation bij uitstek geschikt voor het maken van een ouderschapsplan, voor een verschil van mening over de opvoeding van een kind of bij een familie- of scheidingsconflict. Al deze situaties hebben enerzijds gemeen dat de emoties hoog kunnen oplopen en anderzijds dat je er doorgaans bij gebaat bent je onderlinge relatie in stand te houden of te verbeteren. Al was het maar door in elk geval werkbare afspraken te maken voor de toekomst of om vrede te krijgen met een bepaalde oplossing of situatie. Dit betekent overigens niet dat mediation vrijblijvend is: wie kiest voor mediation, tekent een mediationovereenkomst waarin hij/zij zich verplicht zich voor het bereiken van een oplossing in te zetten. Aan de andere kant staat het ieder vrij, ook de mediator, om de mediation te beëindigen, wanneer die niet meer als zinvol wordt ervaren. De praktijk wijst uit dat dit kader de betrokkenen veel steun biedt om iets van de gesprekken te maken.

twijfel relatie verbreken relatievakantie

relatiecoach gratis advies

Relatiecoaching bij Relatievakantie

Het kiezen tussen relatietherapie, of relatiecoaching, en mediation hangt af van de specifieke behoeften en doelstellingen die jullie als stel hebben. Wanneer er sprake is van heftige problematiek of psychische problemen om te verwerken die je dagelijks leven verstoren, lukt het vaak niet om zelf stappen te zetten om de problemen op te lossen. Relatietherapie en -coaching kunnen jou en je partner helpen jullie relatie weer op de rails te krijgen. Neem hiervoor contact op met Relatievakantie. Wij zijn 16 uur per dag, 7 dagen per week, bereikbaar via telefoon, Whatsapp, e-mail en het contactformulier op de website.

Back To Top