skip to Main Content

Relatietherapie in het buitenland

Relatietherapie in het buitenland. Dit artikel gaat over wat te doen als je geëmigreerd bent of voor langere tijd buiten Nederland woonachtig bent EN ernstige relatieproblemen ervaart.

buitenland wonen en relatietherapie min

Relatietherapie in het buitenland. Wanneer een relatie-laten we voor het gemak aannemen dat die gebaseerd is op liefde- buiten Nederland ontstaat of voortgezet wordt , vallen er factoren weg en gaan andere een mogelijke rol spelen in de bepaling van wat een ´kwalitatieve ´goede relatie is.

In de voorbereiding van het kort of langdurend verblijf buiten Nederland, ontbreekt veelal die van de relatie voorbereiding. Voetstoots wordt aangenomen dat ´dat´wel goed zal gaan. Onderhuidse problemen komen in een langdurig verblijf in het buitenland eerder aan de oppervlakte.

Helaas blijkt uit onze praktijk dat de werkelijkheid helaas anders is. Zo´n 25% van de relaties in het buitenland sneuvelen voortijdig. De gevolgen veelal veel ingrijpender dan in het thuisland . Bijvoorbeeld door het ontbreken van een sociaal netwerk, verzorgingsstructuur en de hogere ´transactie en separatie kosten. En relatietherapie in het buitenland in je eigen taal zal ook moeilijk te vinden zijn.

Relatietherapie in het buitenland: vóór vertrek

In de eerste plaats is het buitengewoon belangrijk om een ´scan of SWOT (Strengths,Weaknesses, Opportunties and Threats´) te maken van de relatie voor je vertrek. Daarvoor kun je bijvoorbeeld onze relatiescan gebruiken.

Zoals je dat ook zou doen als je met de auto een verre reis gaat maken. Spoor de potentieel zwakke onderdelen op; de metaalmoeheden; tekorten aan frictie verminderende oliën etc. Want….. reparatie onderweg is veel duurder en logistiek complexer. Monteurs spreken een andere taal

Je weet immers niet wat je onderweg aan andere omstandigheden tegenkomt.Het is dan maar beter om je voor te bereiden op het allerergste. Zeker als je geen goed beeld kunt krijgen van hoe de de omstandigheden daar zich verhouden tot je huidige situatie .

Wellicht dat je nu elkaar alleen bij het avondeten ziet en straks 24 uur per dag. Heb je nu je eigen baan en inkomen hebt en is straks je partner de economisch motor van je leven.

De resultaten van de scan volstaan niet als voorbereiding.Nee, daarna komt het echte canvassen pas. Er moet gewerkt worden aan het wegwerken van de reeds manifeste of aan de latente ´key area´s of failing´. Zodanig dat er bij vertrek geen onbesproken verwachtingen , frustraties,angsten,vermoedens of majeure ergernissen meer zijn. En de taboes met het laatste huisvuil zijn meegegaan richting container. Spil van het alles is echter het vermogen van jou en je partner om te communiceren over ALLES zonder je te verliezen in een strijd om de hegemonie.

Bekijk de video´s over relatie en communicatie

Relatietherapie in het buitenland: ex patria

Er is een direct en functioneel verband tussen voorbereiding en dát wat er nog aan structurele acties te doen zijn , éénmaal op je post in dat buitenland aangeland. Goede voorbereiding levert ook hier het spreekwoordelijke half gedane werk op.

Maar afgezien van de specifiek met de persoonlijkheden van de partners samenhangende relatie fricties, zijn er do en dont´s die als een relatie-gel kunnen werken. Denk daarbij aan:

Do´s

  1. Maak per week tenminste 4 vrij voor elkaar;tijd waarbij je het alleen maar hebt over je relatie of elkaar (jij en de verantwoordelijkheden die je hebt (werknemer,werkgever,vader, zoon van, vriend van etc.)
    2. Pas de regels van goede communicatie toe (zie hierna)
    1. Stel open vragen
    2. Luister terwijl de ander spreekt (ben niet bezig met je eigen antwoord)
    3. Probeer er achter te komen wat de ander beweegt/drijft
    3.Zorg voor een eigen leven (ben niet volledig afhankelijk van de ander;in ieder opzicht)
    4.Onderhoud je netwerken en bouw nieuwe op

Dont´s

Partners in de relatie hebben zo hun eigen set aan kennis en vaardigheden als het gaat om kunnen communiceren in 1 op 1 gesprekken. Hun vermogen om te domineren of juist de ander te volgen. Eén kenmerk van gezonde relaties is dat er ondanks al die verschillen in ´aanleg´of ´vaardigheid´ , goed gecommuniceerd wordt. En het resultaat daarvan is vaak dat er ´win-win´ posities worden bereikt. En dat drukt dan uit het respect voor het belang van de ander.

Communicatie in relaties gaat heel makkelijk mis. Vooral omdat veel mensen pas met elkaar gaan praten als ze ergens ontevreden of boos over zijn. Ze sommen de fouten van hun partner op. Ze beschuldigen. Van te weinig te doen, nooit zin hebben in seks.

En dan verwachten ze dat hun partner hen gelijk geeft en zijn of haar leven zal gaan beteren. Niets is minder waar. Kritiek geven, is de beste manier om ervoor te zorgen dat je partner NIET naar je luistert en niet verandert. Voor je het weet heb je dan relatieproblemen. Grote, ernstige relatieproblemen die-als jer niks aan doet- tot scheiding kunnen leiden.

Als je kritiek geeft op je partner, zijn er grofweg vier manieren waarop iemand kan reageren:

1. Verdedigen

Als je aangevallen wordt, ga je je verdedigen. Het is bijna onmogelijk om dat niet te doen. Let maar eens op als iemand kritiek op jou heeft. Aanval lokt verdediging uit.

2. Bagatelliseren

Bagatelliseren is natuurlijk een vorm van verdedigen. Bij bagatelliseren wordt soms wel het feit erkend, maar spitst de discussie zich vervolgens toe op de ernst ervan. Het is niet zo erg, het komt niet zo vaak voor. Sommige mensen zijn ware kunstenaars in bagatelliseren. Communicatie en relatieproblemen? Denk hier dan aan!!

3. De tegenaanval openen

Degene die jij bekritiseert, kaatst de bal keihard terug. Je krijgt zelf verwijten op je bord en moet je daar maar uit zien te redden. Je partner ergert zich namelijk ook aan dingen van jou en dit is het moment voor hem of haar om in de tegenaanval te gaan. Hoe durf jij kritiek te hebben op hem/haar terwijl jij zelf ook zoveel fouten maakt? Jij ruimt je rommel zelf niet eens op, dus wie ben jij om er over te klagen dat zij haar vieze onderbroeken laat slingeren?

4. Terugtrekken/ bevriezen

Hoe meer kritiek je hebt, hoe groter de kans dat je partner zich terugtrekt. Je partner krijgt het gevoel dat hij het toch niet goed kan doen. Hoe harder je schreeuwt, hoe verder hij/zij zich terug zal trekken.

Communicatie en relatieproblemen? Denk hier dan aan!

Jouw manier van communiceren in de relatie

Als jij een van de bovenstaande dingen ziet gebeuren met je partner, kun je er zeker van zijn dat jouw manier van communiceren in de relatie een averechts effect heeft op je partner.

“Ja, schat, je hebt helemaal gelijk en ik ga er iets aan doen” is een reactie die jij dus nog niet weet te ontlokken.

Wat is Relatievakantie ? Lees meer over het dagprogramma

Informatie over de Relatievakantie, de allereerste intensieve relatietherapie van Nederland

Back To Top