Geen intimiteit in relatie meer?
Inhoudsopgave
Relatie zonder intimiteit
Relaties en intimiteit gaan hand in hand. Althans, zo willen we het graag zien. Als we denken aan relaties dan denken we aan intimiteit. Als we denken aan intimiteit dan denken we vaak snel aan de fysieke vorm van intimiteit: knuffelen, handen vasthouden, kussen en seksuele handelingen. Alhoewel dit zeker een vorm is van intimiteit, zijn er nog meer vormen van intimiteit binnen een relatie. Eén of meerdere vormen van intimiteit kunnen na verloop van tijd minder en minder worden binnen een relatie. Zo kun je op het punt aankomen waarop je geen intimiteit meer ervaart binnen je relatie. Wat dan? Wat als je het gevoel hebt dat je een relatie zonder intimiteit hebt? In dat geval is het belangrijk om ten eerste te weten wat intimiteit is en welke vormen het kan hebben.
Intimiteit en seksualiteit
Veel mensen verwarren intimiteit met seksualiteit. Dit is een misverstand waarvan het goed is om het direct de wereld uit te helpen. Seksualiteit kan zeker ontstaan vanuit intimiteit, maar dat hoeft niet. Er kan ook sprake zijn van intimiteit tussen twee mensen zonder seksualiteit. Denk maar aan de band tussen vrienden, familieleden en collega’s. Zelfs in het geval van een liefdesrelatie kan er sprake zijn van intimiteit zonder seksualiteit. Dus wat is intimiteit dan eigenlijk?
Wat is intimiteit?
Intimiteit is het uitwisselen en het uitdrukken van authentieke gevoelens ten opzichte van elkaar. Vertrouwen is hiervoor de basis. Je maakt elkaar deelgenoot van elkaars bestaan. Intimiteit zorgt ervoor dat er een bepaalde band ontstaat tussen mensen. Je voelt een verbinding met de ander en je laat de ander ook echt dichtbij komen. Zo werkt intimiteit vaak van binnen naar buiten. Door je binnenwereld te betrekken in de relatie, kun je deze naar buiten laten treden. Hou je je binnenwereld binnen? Dan kan er ook geen intimiteit ontstaan. Het moge duidelijk zijn dat intimiteit dus verder en dieper gaat dan seksualiteit. Om meer duidelijkheid te krijgen over wat intimiteit is, onderscheiden we hieronder 5 soorten intimiteit: intellectuele, sociale, emotionele, spirituele en fysieke intimiteit.
Intellectuele intimiteit
Intellectuele intimiteit gaat over het bespreken wat er in je omgaat. In een relatie met intimiteit is het belangrijk dat je kunt zeggen wat je wil zonder dat je je daarin geremd wordt. Zo moet je het met de ander zorgeloos kunnen hebben over onderwerpen zoals geld, voedsel, politieke situaties, maatschappelijke kwesties etc. Jij en je partner dienen op een vergelijkbaar intellectueel niveau te zitten om een gevoel van intellectuele intimiteit te ervaren.
Spirituele intimiteit
Deze ligt in het verlengde van intellectuele intimiteit en gaat net wat dieper. Bij spirituele intimiteit is het van belang dat je je eigen gedachten, levensopvattingen en filosofieën kunt delen met de ander over bijvoorbeeld de eerder genoemde onderwerpen. Je kunt dan je eigen ideeën en creatieve gedachtegoed zorgeloos delen met de ander, en de ander kan dat ook met jou.
Sociale intimiteit
Sociale intimiteit slaat op het samen kunnen ondernemen van activiteiten. Het gevoel van sociale intimiteit heb je als je merkt dat jullie er plezier aan beleven om dezelfde dingen doen. Denk hierbij aan allebei graag naar dezelfde soort films gaan, concerten bezoeken, musea, dezelfde vakantiebestemmingen leuk vinden etc. Deze gedeelde ervaringen zorgen voor een gevoel van intimiteit omdat je er allebei plezier aan beleeft en omdat je achteraf samen ervaringen deelt.
Emotionele intimiteit
Emotionele intimiteit gaat over het delen van elkaars emoties ten opzichte van zo’n beetje elk onderwerp waar je behoefte aan hebt. Hiervoor is het belangrijk dat je jezelf open durft te stellen naar de ander. Door je emoties te delen met de ander, groeit de verbinding tussen 2 mensen.
Fysieke intimiteit
De laatste vorm is ook meteen de bekendste en werd al eerder genoemd: fysieke intimiteit. Dit gaat inderdaad over seks, maar ook over nog veel meer. Het gaat ook over knuffelen, kussen, handjes vasthouden etc. Niet alleen privé, maar ook in het openbaar.
Intimiteit bespreekbaar maken in relatie
Heb je het gevoel dat je een relatie hebt zonder intimiteit? Of heb je een huwelijk zonder intimiteit voor je gevoel? Dan is het ten eerste belangrijk dat je voor jezelf duidelijk maakt welke vorm van intimiteit je mist. Welke vorm van intimiteit missen jij en je partner voor jouw gevoel? Hierbij is het ook essentieel dat je beseft dat iedereen andere behoeftes heeft.
Misschien heb jij wel heel veel behoefte aan knuffelen, maar je partner niet. Misschien wil je partner graag veel eropuit trekken met jou, maar heb jij daar niet zo vaak behoefte aan. Om intimiteit bespreekbaar te maken in je relatie of huwelijk, moet je dit voor jezelf duidelijk krijgen, en moet je weten en respecteren waar je partner wel en geen behoefte aan heeft.
Onthoud hierbij ook dat het minder of geen behoefte hebben aan een bepaalde vorm van intimiteit, niet meteen een tekortkoming is van iemand. Het is in de meeste gevallen simpelweg een persoonlijkheidseigenschap.
Twijfel over relatie? Plan gratis adviesgesprek!
* Binnen 8 uur gratis relatieadvies
Vind het probleem
Relaties veranderen in de loop der tijd. Hierdoor kunnen ook behoeftes veranderen. Zo ook intimiteitsbehoeftes. Dit kan voor problemen zorgen, maar dat hoeft zeker niet altijd zo te zijn. Het is dus goed om geen problemen te maken waar ze niet zijn. Heb je het gevoel dat er een probleem is met intimiteit binnen je relatie of huwelijk? En wil je het probleem vinden? Doe dan onze relatietest! Vul hem eerst zelf in en laat hem later door je partner invullen. Beide lijsten kunnen dan, als jullie daar dan behoefte aan hebben, de basis vormen voor een eventueel gesprek met een onpartijdige professional van Relatievakantie. Relatietherapie kan op deze manier hulp bieden om snel de intimiteitsproblemen aan te pakken en te verhelpen.