skip to Main Content

Mijn partner wil geen relatietherapie

Mijn partner wil geen relatietherapieIk wil wel relatietherapie

Mijn partner wil geen relatietherapieIn 65% van de gevallen wordt een scheiding door vrouwen aangevraagd, 25% door de mannen (Markman et al, 2013). Mijn ervaring is echter ook dat in het gros van de gevallen het de vrouwen zijn, die op zoek gaan naar een relatietherapeut. Meestal gaat de partner dan wel mee. Misschien niet van harte, maar de meeste partners zien vaak zelf ook in, dat er iets moet veranderen. En het werkt.
In het gros van de gevallen is het ook de vrouw die de voorbereiding voor de sessies van de Relatievakantie goed voorbereid.

Ze zien er tegen op

Er is echter nog een klein groepje, dat elk initiatief afwijst. Het lijkt star. Het lijkt trots. Toch is dit vaak niet omdat zij niet willen, maar omdat ze er vreselijk tegenop zien.

Mijn partner wil geen relatietherapie: zo doorbreek je de weerstand 

  • Je begint niet over relatietherapie als je in the middle of a fight bent. Stel het voor als jullie samen in een rustige situatie zitten. Houd er rekening mee dat je voorstel wordt afgewezen.
  • Reageert je partner afwijzend? Onderzoek waar de behoefte bij je partner zit, wat het probleem is en nog belangrijker waar het pijnpunt zit.
  • Word niet boos, maak geen ruzie, maar toon begrip.
  • Stel je kwetsbaar op. Laat zien waar je zelf tegenop ziet. Bijvoorbeeld:
  • Dat je
    • bang bent dat jullie elkaar kwijt raken;
    • Dat je het ook spannend vindt om naar de relatietherapeut te gaan. Vertel waarom jij het eng vindt;
    • je bang bent dat je je emoties misschien niet de baas kan;
    • je bang bent dat je straks óók met de relatietherapeut ruzie zal maken.

Geef ook aan dat je het tóch wilt doen, omdat je samen met je partner verder wil. Omdat je bereid bent daarvoor alles te proberen. En natuurlijk kiezen jullie iemand waarbij jullie allebei een goed gevoel hebben. Elk van jullie heeft een veto.

Mijn partner wil geen relatietherapie: Geef nooit op!

Een andere belangrijke reden waarom mensen blijven aanmodderen in een relatie is dat zij niet willen opgeven. De relatie beëindigen voelt als een nederlaag. Daarnaast speelt ook schuldgevoel ten opzichte van de partner vaak een belangrijke rol. Ook angst voor spijt is een factor die remmend werkt op het beslissingsvermogen. Wie weet krijg je er enorme spijt van als je het uitmaakt en zou je willen dat je die stap nooit gezet had.

Mijn partner wil geen relatietherapie: er over praten is niet voldoende

Twijfelaars praten vaak wel met elkaar, maar dat is niet genoeg, waarschuwen therapeuten met klem. Zij zien praten als een passieve manier om problemen op te lossen omdat er verder daadwerkelijk in de praktijk niets verandert.

Je gedrag moet anders

De problemen met elkaar bespreken heeft alleen zin als dit leidt tot veranderend gedrag. Meer tijd maken voor elkaar, nieuwe afspraken maken met elkaar en eventueel samen in therapie. Wanneer dit niet werkt en je nog steeds niet gelukkig bent, weet je dat je alles gedaan hebt.

Hoera! Ruzie
Hoe vreemd het ook mag klinken: relatietherapeuten zien het als een hoopvol teken wanneer stellen ruzie met elkaar maken. Ruzie hoort sowieso bij een relatie, maar wanneer stellen die twijfelen ruzie met elkaar maken, is dit een teken dat er sprake is van liefde. Iemand waar je amper meer om geeft, is niet iemand waarop je des duivels kunt worden.

Mijn partner wil geen relatietherapie: wat is het probleem en wie heeft het?

Tot slot zorg ervoor dat je bij jezelf goed moet nagaan waar het probleem ligt. Wanneer jij bijvoorbeeld grote problemen hebt om je partner te vertrouwen terwijl je partner volledig trouw is, ligt het probleem bij jou en niet binnen je relatie. Het uitmaken van je relatie lost je probleem niet op. Daarvoor zul je toch echt eerlijk naar jezelf moeten kijken.

Andere artikelen over dit onderwerp

De relatie time out
Scheiden of blijven?
Hoe herken je de aanstaande relatiebreuk?
 Hoe overtuig ik mijn partner om relatietherapie te proberen”

Back To Top