Relatieproblemen en de afwas (onderhandel je gelukkiger)
Jij bent de vrouw die alles in het huishouden doet, terwijl je partner niets opruimt. Wat te doen?
Vraag:
Ik woon ruim twee jaar samen met mijn partner. Er is maar 1 ding waar wij regelmatig ruzie over hebben en dat is het huishouden. Mijn man ruimt echt niets, maar dan ook niets op. Als ik een weekendje weg ga is het huis een chaos als ik thuis kom en ook als ik een dag gewerkt heb en hij vrij was is het een troep. Ik heb hem op diverse manieren aangesproken, maar op de een of andere manier komt het nooit tot resultaat en zelfs meestal tot ruzie. Kun je mij een tip geven?
Antwoord:
Dus omdat je geen ruzie wilt maken, verzorg jij het hele huishouden en kan je partner achterover leunen? Dat lijkt mij een ongezonde situatie. Zo te lezen vind jij het namelijk geen goede taakverdeling. Net als veel andere vrouwen ga jij niet echt staan voor wat je wilt, maar delf je mokkend het onderspit.
Niet aardig
Zo lang je wordt gedreven naar je verlangen om aardig gevonden te worden en je behoefte aan harmonie, zul jij in deze relatie meer geven dan nemen. Je zult dat jezelf én je partner kwalijk nemen. Het is dus uiteindelijk geen positieve manier om om te gaan met dit verschil aan inzet.
Standvastig
Jij hebt tot nu toe niet aan hem kunnen duidelijk maken dat dit echt belangrijk voor je is en dat je echt geen zin hebt om zijn troep op te ruimen. Dat je een relatie wilt met een volwassen kerel, die jou behandelt als gelijkwaardig. Dat je niet van plan bent om nog langer voor zijn moeder te spelen, ook al ben je daar eerst wel ingetuind. Het begint allemaal met jouw standvastigheid. Wil je hier echt wat aan gaan doen?
Strategie
Als je iets wilt bereiken wat blijkbaar niet echt eenvoudig is, moet je eerst nadenken over de strategie. Kennelijk kan je partner nu wegkomen met zijn gedrag zonder dat dat consequenties heeft. Je moppert wel, maar doet het toch. Dat zijn mannen gewend en is een vrij gewoon gedragspatroon. Ondanks de emancipatie zijn vrouwen nog steeds geneigd om meer dan hun deel te nemen. Zowel vrouwen als mannen kunnen lang in relaties blijven waarin de vrouw meer geeft dan zij ontvangt en daar langzaam maar zeker verbitterd door raakt. Het leidt echter tot verwijderering en een boze vrouw is geen engel in bed.
Voorbereiden
Als je echt wilt veranderen, zul je strategisch te werk moeten gaan. Dat begint met onderzoeken hoe jij jezelf en je eigen wensen serieuzer kan nemen en de drempel naar effectief voor jezelf opkomen, over kunt. Durf je eigenlijk wel echt boos te worden? Of ben je bang om je plek in te nemen? Wat heb jij nodig om echt je punt te kunnen maken?
Onderhandelen
Als je onderhandelingen voorbereid, hoort daar ook bij dat je bedenkt wat voor jou de consequentie zal zijn als hij het niet gaat doen. Wil je dan wel in de relatie blijven? Misschien is het feit dat jij deze ultieme consequentie niet wilt uitvoeren de reden dat jij je ‘slap’ opstelt in de onderhandelingen en het je niet lukt om een eerlijker verdeling teweeg te brengen. Of wil jij wel blijven poetsen als hij daar iets tegenover stelt? En wat moet hij dan doen om jou het gevoel van balans te geven?
Consequenties
Aangezien hij blijkbaar nooit gedrag vertoont dat je kunt belonen, is de enige manier om hem te stimuleren die overblijft: straffen. Ik zou eens nadenken over geschikte consequenties. Sommige mensen doen nu eenmaal niet snel iets uit zichzelf, ze moeten daar op een bepaalde manier toe gedwongen worden.
Taken
Het is natuurlijk de vraag of je zin hebt in een partner die niet uit zichzelf een deel van de taken in het huishouden op zich neemt. Manifesteert dit gedrag zich ook op andere terreinen? Moet jij bijvoorbeeld ook de gezinsadministratie doen? Weet je zeker dat dit het enige is waar jij voor opdraait? Of is je partner juist op andere punten heel stimulererend: neemt hij je mee uit en zijn de klussen aan jullie huis al gedaan voor jij ze hebt kunnen bedenken?
Strategie
Aangezien je schrijft dat je relatie verder goed is, kan ik je alleen aanraden om alles op alles te zetten om hem zijn taken op zich te laten nemen en niet langer zijn verantwoordelijkheden over te nemen. Neem jezelf in deze serieus en bedenk verschillende strategieën om dat te bereiken. Overwin je aversie tegen strategisch denken en handelen en ruzie maken. Laat het huishouden bijvoorbeeld eens spaak lopen door zelf ook niets meer te doen.
Lijst
Om je partner inzicht te geven in het huishouden en wat er allemaal nodig is, kan het helpen om wekelijks te bespreken wat er moet gebeuren en een lijst te maken waarop jullie beider taken staan. Sommige mensen hebben echte concrete aanwijzingen nodig!
Begin
Je kunt om te beginnen een goed boek te lezen over onderhandelen en je laten coachen in het beter opkomen voor je eigen belangen.
bron:C.Fransen