skip to Main Content

Relatieproblemen en agressie

De meeste mensen denken dat voor huiselijk geweld er geslagen moet worden

Passieve agressie is als in de relatie men zich terugtrekt ;niks meer zegt;niet meer reageert. Zowel mannen en vrouwen passen dit toe. Tot grote frustratie en onbegrip van de ander.
Het is moeilijk te verdragen als het contact met je partner verdwijnt. Er wordt wel gepraat, maar je aan alles voelt dat je woorden de ander niet meer raken.  De deur gaat niet meer open. Integendeel, hoe meer je poogt deze open te krijgen, hoe geslotener je partner wordt. Relatieproblemen en een vorm van agressie  die niet direct als zodanig worden herkend.
Anderzijds is het  óók onverdraaglijk als je partner maar niet opgeeft de deur te willen openen. Als  de verbale beschietingen voortduren. De verwijten en relatieproblemen blijven komen, geen ontsnappen aan. Want hoe goed je je ook probeert te isoleren van de woorden: je hoort misschien de tekst niet, wel de intonatie, de agressie. Je bent nergens veilig voor de verbale agressie of radiostiltes.
En zo raken beiden partner in een neerwaartse spiraal: de passieve (niet meer sprekende) agressie van de partner die zich terugtrekt en de verbale (steeds meer sprekende) agressie van de partner, die het contact wil afdwingen.
Een communicatie patroon dat de relatie steeds verder ondergraaft,  dat de liefde steeds meer en meer verdoofd totdat er niets meer overblijft dan de weg naar fysieke agressie.
Pas dan wordt er gesproken van huiselijk geweld. Geweld dat in andere vorm dan al lang aan de gang is.

Passief-Agressieve persoonlijkheid (DSM-IV)

Iemand die een Passief-Agressieve persoonlijkheid heeft lijdt aan een persoonlijkheidsstoornis die beschreven wordt in de DSM-III. De lijder aan deze stoornis wordt gekenmerkt door een agressief denkpatroon jegens de mensen die gezag over hem uitoefenen of schijnbaar gezag over hem uitoefenen.
De stoornis is een soort hangend stadium van puberaal gedrag, waardoor de persoon in kwestie zich nog altijd Passief-Agressief verzet tegen bevelen.

Een aantal Kenmerken

  • Een voortdurend aanwezig patroon van passief verzet tegen de eis sociaal en beroepsmatig te functioneren;
  • Grillig gedrag (de ene dag onderdanig, de andere dag stroef);
  • Jaloezie jegens anderen; de gezagsdragers krijgen de schuld;
  • Onzekerheid over het eigen talent en de eigen vakbekwaamheden;
  • Het uit de weg gaan van verplichtingen en afspraken met het excuus het te zijn vergeten;
  • Prikkelbaar zijn als een opdracht ontvangen wordt;
  • De vaste overtuiging dat hij of zij het werk beter kan doen dan anderen of beweren dat hij of zij het altijd beter weet;
  • Niet gediend zijn van adviezen van anderen;
  • Het leveren van kritiek op gezagsdragers;
  • Het zoeken van ruzie met meerderen of andere dominante personen.

Af en toe komt ook handgemeen in het spel waardoor de Passief-Agressieve persoonlijkheid nog meer haat en afkeer heeft jegens andere mensen. Wanneer Passief-Agressieve persoonlijkheid kritiek krijgen op hun trage werkzaamheden of onvolledige inzet, krijgen de critici of juist hun bazen de schuld ervan.

De Passief-Agressieve persoonlijkheidsstoornis

Een persoonlijkheid die weigert zelf de verantwoordelijkheid te nemen voor het eigen leven. Tegelijkertijd wordt het de anderen zeer kwalijk genomen dat zij wel initiatief nemen. Het lijkt alsof de persoon niet volwassen wil worden. De Passief-Agressieve persoonlijkheidsstoornis weet anderen mateloos te irriteren door het consequent uitstellen van beslissingen, een niet te volgen grillig gedrag, te laat te komen en een ongekende starre kinderachtige koppigheid. De stoornis kan voortkomen uit het niet kunnen accepteren van gezag.
Voorbeeld van passieve agressie is onder andere het expres nalaten iets te doen, waardoor je weet dat de ander schade oploopt. (De schade kan bijvoorbeeld zijn dat daardoor de ander totaal in een angstaanval schiet)
Mensen met een Passief-Agressieve persoonlijkheid vermijden conflicten. Ze voelen zich onvolmaakt of incompleet maar projecteren dit gevoel op anderen in de hoop dat deze als daders van hun lijden ontmaskerd worden. Ze hebben intens veel moeite met kritiek of bevelen, zich onderwerpen aan iemand wordt als een nederlaag ervaren. Maar ze durven niet te zeggen wat ze denken, durven geen nee te zeggen en wentelen zich dan vol overgave, klagend en gefrustreerd in hun slachtofferrol.
In tegenstelling tot de depressieve persoonlijkheid, vinden zij hun lijden onverdiend maar zijn ze er wel trots op dit te doorstaan.

Kenmerken

  • Grillig gedrag, wisselende wensen/eisen
  • Snel prikkelbaar en zeer ongeduldig
  • Jaloers op anderen
  • Vaag in het uiten van wensen en behoeften
  • Subassertief
  • Onzeker over eigen kunnen
  • Passief verzet plegen
  • Halsstarrige koppigheid
  • Mismatchen tijdens communicatie.

Relaties met andere mensen

Passief-Agressieve persoonlijkheden stellen zich erg afhankelijk op maar hebben vaak wel een onredelijke houding ten opzichte van gezaghebbenden en schijnbaar gezaghebbenden. Ze voelen zich onwaardig ten opzichte van de anderen maar verwachten tegelijkertijd dat anderen hen bewijzen dat dit niet het geval is. Ze zijn nooit direct maar kunnen heel goed iemand laten voelen dat deze hen onheus behandeld heeft. Ze saboteren op een manipulatieve manier karweitjes die ze niet willen doen, treuzelen, stellen uit of “vergeten” de, in hun ogen onredelijke, verplichtingen. . Kritiek hierop zien ze altijd als onterecht. Het is te vergelijken met het gedrag van een opstandige puber, alleen is meestal het gedrag van een opstandige puber van voorbijgaande aard.

Relatie met een partner

Passief-Agressieve persoonlijkheden zijn meester in het aanvaarden van de slachtofferrol en in die zin kunnen ze ook heel goed de ander in de daderrol duwen. Vaak gaat dit zo ver dat er zelfs een relatie wordt gecreëerd waarin de partner ook inderdaad ongevoelig of erger dreigt te worden.

De Relatietest geeft snel nieuw inzicht!

Voer de relatiescan uit

Doe je de relatietest(relatiescan) vandaag nog dan heb je morgen antwoord op de vraag  ” hoe goed is mijn relatie?”
Via deze relatietest ontdek je hoe jij je relatie ervaart.  Vul hem daarom in eerste instantie alleen in.
Wel kun je je partner vragen deze relatietest later ook in te vullen. De beide ingevulde vragenlijsten kunnen de eerste aanzet zijn voor een 2 gesprek. Omdat een dergelijk gesprek zonder goede begeleiding gemakkelijk tot nieuwe conflicten kan leiden, is het belangrijk om voldoende tijd vrij te maken.

Klik hier voor de relatietest

Praat er over!

Stel vragen en en blijf dat doen tot je antwoord krijgt. Het kan een beladen onderwerp zijn maar dat wordt al snel minder als je het behandeld zoals ieder ander gedragsitem dat je opvalt.

Hoe je dat doet? Bekijk de video over communicatie met je partner

Wat is Relatievakantie ? Lees meer over het dagprogramma

Informatie over de Relatievakantie, de allereerste intensieve relatietherapie van Nederland

Back To Top