skip to Main Content

Relatieprobleem en kinderen

Relatieprobleem en kinderen

Je huwelijk/ relatie is stuk, maar je hebt wel samen kinderen. Wat doe je in zo’n geval, blijf je samen of ga je scheiden? Je kunt beide overwegen, maar wat is nu het beste?

Het einde van een relatie

Er kunnen heel wat redenen zijn, waardoor je relatie stuk loopt. Hierdoor kun je je genoodzaakt zien elkaar te verlaten, maar je kunt er ook voor kiezen, tegen wil en dank, de relatie voort te zetten, omwille van de kinderen. Je wilt je kinderen graag gelukkig zien en een geborgen plekje geven in een voor hun vertrouwde omgeving.
Maar kun je je kinderen een veilig plekje bieden, wanneer je relatie stuk is, maar je toch, ondanks dat, samen blijft? Is het mogelijk om te doen alsof en wat merken de kinderen ervan? Wat is nu beter, ouders die gescheiden zijn met een goed contact of ouders die samen blijven, maar waar wel constant een spanning tussen heerst?

Kinderen

Kinderen willen maar één ding, ouders die bij elkaar blijven. Of ze nu groot zijn of klein, kinderen zien het allerliefst hun eigen ouders bij elkaar. En zeker na een scheiding, zullen ze van alles proberen om hun ouders weer samen te krijgen, groot en klein. Wat er allemaal, tijdens de relatie, heeft afgespeeld, doet er niet toe voor kinderen, ze houden immers van allebei de ouders? Eigenlijk willen kinderen helemaal niet dat hun ouders weer een nieuwe relatie opbouwen.
Het betekent dat er een stukje vertrouwds wordt weggehaald. Die nieuwe vrouw, in papa’s huis, is niet vertrouwd, ook al is ze nog zo lief en houdt papa heel veel van haar. Hetzelfde geldt voor moeder, zij gaf je de genegenheid, maar die was voor jou en je vader bedoelt, niet voor een ander! Dit is een blijvend iets, dit gaat niet alleen op voor kleine kinderen, ook voor volwassen kinderen.

Voor de kinderen

Bij elkaar blijven voor de kinderen, heeft dan eigenlijk niet veel zin. Je ziet hun verdriet, je ziet hoe ze lijden onder het gemis van hun ouders samen, maar dat zie je ook, wanneer de kinderen volwassen zijn. Bij elkaar blijven zorgt voor veel spanning in het gezin. De liefde voor elkaar is over, wat merken de kinderen ervan?
Wanneer de liefde voor elkaar over is, hoe ga je dan met elkaar om? En wat merken de kinderen daarvan? Hoe zit het met een nieuwe relatie? Blijf je jarenlang, met tegenzin, bij elkaar en kun je geen nieuwe relatie beginnen, of begin je een nieuwe relatie, maar dan stiekem, buiten iedereen om? Wat betekend dit voor je nieuwe geliefde, maar bovenal, wat betekend het voor je kinderen, wanneer ze erachter komen, dat papa of mama al jaren iemand anders heeft?

Ruzies

Ruzie’s zijn bijna onvermijdelijk, zeker als je echt niet meer met elkaar verder kunt. Ook hiervan pikken de kinderen negatieve gevoelens op. Zij hebben vreselijk veel verdriet van het geruzie van hun ouders. Wanneer ouders eens ruzie hebben, dan is dat heus niet zo erg, maar wanneer er echt relatieproblemen zijn, dan zullen de ruzie’s ook veel vaker voorkomen en ook steeds heftiger worden.
Goed over elkaar spreken, naar de kinderen toe, wordt ook steeds moeilijker. Je eigen frustratie zal ervoor zorgen, dat je niet meer goed over je partner zult kunnen spreken. Dat is iets wat je kunt voorkomen om een punt achter de relatie te zetten, zorgen dat je goede afspraken maakt over de kinderen en dat er niet geruzied wordt, zeker niet in het bijzijn van je kinderen. Je hoeft niemand op te hemelen, maar je kunt wel goed spreken over de andere ouder, in elk geval, niet afkraken, dit werkt averechts bij je kinderen.

De Relatietest gaf nieuw inzicht!

Doe je de relatietest(relatiescan) vandaag nog dan heb je morgen antwoord op de vraag  ” hoe goed is mijn relatie?”
Via deze relatietest ontdek je hoe jij je relatie ervaart.  Vul hem daarom in eerste instantie alleen in.
Wel kun je je partner vragen deze relatietest later ook in te vullen. De beide ingevulde vragenlijsten kunnen de eerste aanzet zijn voor een 2 gesprek. Omdat een dergelijk gesprek zonder goede begeleiding gemakkelijk tot nieuwe conflicten kan leiden, is het belangrijk om voldoende tijd vrij te maken.

relatietest relatiescan

De tip over relatieconflictbeheersing werkte!

Een conflict is de laatste fase in een proces van gebeurtenissen tussen 2 partijen. De fase waarin je niet meer door 1 deur kan. Niet meer luistert. De ander zijn opvatting, mening, voorstel onacceptabel en of onbegrijpelijk vindt.
Hoe los je dat op met je vrouw, man, vriend, vriendin?

Relatieconflict vechten

Wat niet werkt:

  • Blijven aanvallen en beschuldigen
  • Dezelfde argumenten herhalen; anders inpakken; dreigen
  • De ander de schuld geven en de oplossing laten bedenken
  • Een coalitie smeden met anderen
  • Je als een slachtoffer gedragen
  • Argumenten en bewijsmateriaal voor je eigen gelijk verzamelen
  • Doen alsof het er niet is
  • Het doorschuiven naar een ander

Weten wat je aandeel in het ontstaan van het conflict is en dat erkennen. Daar begint het voor jou mee. Vervolgens het tonen van de bereidheid, daadkracht en de creativiteit om jou aandeel te leveren aan de oplossing.

Wat wel werkt:

Bekijk onderstaande video  conflictbeheersing in je relatie

Klik hier voor het hoofdartikel over relatieconflictbeheersing

Scheiden of toch niet?

Iedereen, die voor de keuze staat, zal dan ook voor zichzelf moeten uitmaken, wat hij/zij daadwerkelijk wil. Wanneer je al bent gescheiden, zul je twijfelen aan je actie, maar wanneer je bij elkaar bent gebleven om de kinderen, dan zul je waarschijnlijk nu denken, had ik toch maar de stap gezet. Kinderen krijgen zoveel mee van een slecht huwelijk. Een huwelijk waar geen liefde meer heerst, is een koud nest, ondanks het geborgen plekje. De ouders zijn er dan wel beide, maar het is geen eenheid meer.
Kinderen hebben geen ouders meer, maar alleen nog een vader en een moeder. Wanneer de ouders gescheiden zijn, zullen kinderen hopen dat het ooit weer goed komt, ze zullen zich de mooie dingen herinneren, van de tijd die hun ouders samen hadden. Dat is een reden waarom kinderen verdrietig kunnen zijn, wanneer één van de ouders achterblijft als ze met de ander meegaan. Maar wanneer er heel veel ruzie is in een gezin, dan zullen kinderen later zeggen: had het nou maar eerder gedaan!

Wat is goed

Ik weet niet wat goed is, ik weet ook niet wat fout is, ik weet, uit eigen ervaring, dat ik niet voor de kinderen bij mijn ex had moeten blijven. Zij hebben er allemaal (4 kinderen) last van dat ik ben gebleven. Ook al was het omwille van hen.

Informatie over de Relatievakantie, de allereerste intensieve relatietherapie van Nederland

Bekijk onderstaande video over relatie en communicatie

Back To Top