Drugs maken mijn relatie kapot: relatie met een drugsverslaafde
Inhoudsopgave
Relatie met een drugsverslaafde
Een drugsverslaving. Voor de één is het misschien een ver van mijn bed show, maar voor veel mensen is het de bittere werkelijkheid. In Nederland zijn er ongeveer 2 miljoen mensen die met een verslaving te kampen hebben. In ongeveer 1,6 miljoen van de gevallen gaat het om mensen die verslaafd zijn aan legale middelen. Denk hierbij aan alcohol, tabak en slaap- en kalmeringsmiddeltjes. Dan zijn er daarnaast ook nog de mensen die met een ander soort verslaving te maken hebben. Denk hierbij aan drugs zoals cocaïne, heroïne, crack, speed en XTC. Een drugsverslaving is natuurlijk erg moeilijk om mee om te gaan. Niet alleen voor de verslaafde zelf, maar ook voor de sociale omgeving. Vooral als de drugsverslaafde je partner is. Als je een relatie met een drugsverslaafde hebt, worden alle facetten die voor een gezonde relatie zorgen in feite meteen aangetast. Als drugs jouw relatie kapot maken, zijn er een aantal dingen die je kunt doen om dit tegen te gaan. Relatievakantie vertelt er hier meer over.
Verslaving voor de relatie
Ten eerste is het belangrijk om te beseffen dat een verslaving voor de verslaafde altijd op de eerste plaats komt. Zodra het gebruik van een bepaalde stof van incidenteel en recreatief verschuift naar een verslaving, heeft je verslaafde partner nog maar één doel en dat is het verkrijgen en gebruiken van deze stof. Hierdoor komt de relatie, en daarmee kom jij, meteen op de tweede plek te staan. Daar komt ook bij dat een relatie onderhouden meer moeite kost dan het gebruik van de drug in kwestie. Jullie relatie kan simpelweg niet mee concurreren met de euforie die de drug brengt. Dit is de eerste stap naar hoe drugs een relatie kapot maken.
Hoe drugs zich binnen een relatie manifesteren
Als je dit leest en denkt ‘help, drugs maken mijn relatie kapot’ dan is het goed om te weten op welke manieren drugs zich binnen je relatie manifesteren. We leggen hier de verschillende mogelijkheden voor je uit.
Liegen
Drugs maken op de lange termijn bijna elke relatie kapot. Dit begint vaak met geheimhouding. Uit schaamte en angst voor oordelen van de buitenwereld, houdt een verslaafde zijn of haar verslaving vaak geheim. Dit ook vanuit de angst dat de partner hun situatie niet begrijpt of accepteert. Dit zorgt er vroeg of laat voor dat er gelogen wordt over bepaalde dingen. Zo liegen verslaafden (tegen hun partner) vaak over:
- waar ze zijn
- met wie ze zijn
- wat ze die dag allemaal gedaan hebben
- waarom ze zich misschien anders gedragen dan gebruikelijk
- waarom ze (plots) weinig tot geen geld hebben
Deze leugens en geheimhouding kunnen opbouwen tot het punt van volledig isolement.
Het is in deze situatie een kwestie van tijd voordat de partner de leugens begint op te merken binnen de relatie. Hierdoor kan de vertrouwensband beschadigd raken. Als partner ervaar je dan een gebrek aan respect, eerlijkheid en loyaliteit. Gezien vertrouwen een essentieel onderdeel is van een relatie, zorgt dit vaak voor gevoelens van verdriet, angst, jaloezie en soms zelfs wrok.
Woede en misbruik
Drugs die een relatie kapot maken zorgen in sommige gevallen ook voor woede en misbruik. Een verslaving die onvoldoende gefaciliteerd wordt in de ogen van de verslaafde, kan al zorgen voor irritatie en woede. Het wordt echter nog zorgwekkender wanneer je partner verslaafd is aan een stof die gevoelens van woede en agressie kan versterken. Deze middelen zijn onder andere:
- Alcohol
- Cocaïne
- MDMA
- Crystal meth
- Ritalin en dergelijke middelen
- Steroïden
Faciliteren van gebruik
Drugs kunnen op veel verschillende manieren een relatie kapot maken. Eén manier, naast woede en agressie vanuit de gebruiker, is door middel van het faciliteren van gebruik. Het is misschien een wat minder voor de hand liggende, maar een partner kan in een onfortuinlijke poging om de verslaafde te helpen in een faciliterende rol schieten. In zo’n situatie kan een partner bijvoorbeeld de verantwoordelijkheid nemen voor het gedrag en de gevoelens van de verslaafde partner. Denk hierbij aan de schuld op zich nemen en smoesjes verzinnen voor de verslaafde partner.
Een bekend voorbeeld hiervan is geld geven om de verslaving in stand te houden. Zo kan de drugsverslaafde de partner om geld vragen voor bijvoorbeeld boodschappen. Als jij het als partner geeft en weet dat hij/zij er waarschijnlijk toch iets van drugs van gaat halen, faciliteer je in feite de verslaving. Als je immers houdt van iemand die toevallig een verslaving heeft, wordt de grens tussen helpen en mogelijk maken vaak erg vaag.
Codependency
Zodra drugs je relatie kapot maken via codependency, is er sprake van een overeenkomst met de eigenschappen van de verslaving. Iemand die codependent is, raakt vaak relatief snel betrokken bij relaties die eenzijdig van aard zijn. Dat wil zeggen dat iemand zichzelf snel opoffert voor de partner en hem of haar wil managen. Dit doen ze vaak vanuit de overtuiging dat de partner niet voor zichzelf kan zorgen. De neiging om dit te doen komt vaak voor vanuit een laag zelfbeeld. Hierdoor zetten ze hun eigen wensen en behoeften vaak aan de kant om de partner kalm en tevreden te houden. Het grote probleem in deze situatie is dat de verslaving alleen maar in stand wordt gehouden.
Twijfel over relatie? Plan gratis adviesgesprek!
* Binnen 8 uur gratis relatieadvies
De relatie herstellen: mogelijkheden
Zodra de relatie is beschadigd door drugs, zijn er verschillende dingen die je zelf of met je drugsverslaafde partner kunt doen om de relatie te herstellen. Ten eerste is het van belang om de destructieve gewoontes te stoppen. De verslaving moet simpelweg stoppen. Hiervoor zijn verschillende behandelopties beschikbaar. Het is namelijk moeilijk tot onmogelijk om een functionele relatie te hebben met een persoon die in een periode van actieve verslaving zit. Vervolgens dienen jij en je partner als ex-drugsgebruiker de schade door het verleden te erkennen. Verzin samen manieren om deze problemen in de toekomst tegen te gaan. Daarvoor kun je de volgende dingen doen.
Communicatie verbeteren
Ten eerste is heldere communicatie altijd essentieel. In de communicatie binnen een relatie moet altijd een wederzijds respect zitten voor een optimaal effect. Het doel hier is een wederzijdse uitwisseling van gedachten en gevoelens. Door dit op een kalme manier te doen, zet je met je partner een gezonde eerste stap richting het helen van een door drugsverslaving beschadigde relatie.
Duidelijke grenzen stellen
Om ervoor te zorgen dat drugs een relatie niet (verder) beschadigen, dienen er duidelijke grenzen te worden gesteld. Een ongezonde relatie komt vaak voort vanuit een slechte limietstelling. Een duidelijke grens omvat ten eerste een duidelijke verwachting en ten tweede een duidelijke consequentie. Als jij als partner aangeeft dat het gebruik van drugs echt onaanvaardbaar is, dan moet daar ook een duidelijke consequentie aan zitten. Grenzen zonder consequenties zijn namelijk nutteloos.
Wat je vooral niet moet doen
In elke gegeven situatie is het belangrijk om te weten wat je vooral niet moet doen. Als drugs je relatie kapot maken of je hebt een relatie met een drugsverslaafde, is het belangrijk dat je je partner ook als je ‘klant’ behandelt. Stel vooral veel vragen om erachter te komen waar behoeften en verwachtingen liggen. Zorg er daarnaast voor dat je het volgende altijd voorkomt:
- Dezelfde argumenten op verschillende manieren herhalen
- Je partner de schuld geven en hem/haar de oplossing laten bedenken
- Een coalitie smeden met anderen
- Jezelf de slachtofferrol toebedelen
- Argumenten en bewijsmateriaal voor je eigen gelijk verzamelen
- Doen alsof het er niet is
- Dreigen
- Het doorschuiven naar een ander
Relatietherapie
Als drugs je relatie kapot maken of als dit in het verleden het geval was, kunnen jullie samen, ook jij als partner, baat hebben bij relatietherapie. Relatietherapie is erg handig voor het verkrijgen van voorlichting over de oorzaak van verslavingen en drugsgebruik.
Daarnaast helpt het jou als partner ook om je rol in deze situatie te begrijpen. Tot slot is het ook belangrijk dat jij als partner de aandacht krijgt die je verdient. Moeten dealen met een drugsverslaafde partner is zeker geen eenvoudige en lichtvoetige taak. Het effect dat het op jou als partner kan hebben, dient dan ook zeker niet onderschat te worden. Relatietherapie kan dan ook enorm helpen om jou en je partner sterker voor jezelf en elkaar te maken in de toekomst.
Wat doen als de schade onherstelbaar is?
Hoe vervelend het ook is, het kan voorkomen dat je relatie door drugs zo beschadigd is, dat deze onherstelbaar is. Een drugsverslaafde partner ziet misschien in dat zijn of haar gedrag dusdanig destructief is, dat ze meer schade aanrichten dan ze ooit kunnen herstellen. Daarnaast kan het zijn dat jij als partner inziet dat de relatie geen toekomst meer heeft. Als je hebt besloten om uit de relatie te stappen, zijn hier een paar tips om dit op een veilige en effectieve manier te doen:
- Is er sprake van huiselijk geweld? Stel dan een plan op om je veiligheid te waarborgen. Neem desnoods contact op met vrienden/familie of een ander ondersteuningsnetwerk zoals een hotline voor huiselijk geweld of de politie.
- Zorg ervoor dat je zowel tijdens als na het verbreken van de relatie sociale ondersteuning krijgt.
- Ben duidelijk, beknopt en consistent in je communicatie.
- Ben op je hoede voor beloftes voor verandering en eventuele vormen van manipulatie.
- Denk altijd eerst aan jezelf en waar je op de lange termijn het meeste baat bij hebt.
Relatietherapie bij relatievakantie
Heb jij een relatie met een drugsverslaafde? Merk je dat drugs je relatie kapot maken? Als je er samen niet uitkomt, kan relatietherapie altijd uitkomst bieden. Meer dan 70% van onze cliënten meldt dat ze na één jaar een aanzienlijk betere en fijnere relatie hebben dan ervoor. Wil je meer weten over hoe Relatievakantie jullie als koppel kan helpen? Neem dan gerust contact met ons op.