Relatie en time out. Doen of niet?
Ik ben er even klaar mee!
Relatie en time out. Als je voor je gevoel alles hebt gedaan en/of nagelaten dat je problemen met je liefdespartner zou moeten wegnemen of verminderen, ben je er klaar mee! Zo zeer zelfs dat je ook de aanwezigheid van de ander niet meer kan verdragen. Laatst staan dat je er in bed mee moet liggen. Het gevoel dat je op je zelf wil zijn is zo sterk,dat het alle andere in de schaduw stelt.
Relatie burn-out – Relatie time-out
De gespannen situatie waarin beide partners zich bevinden heeft vaak te lang geduurd. Hierdoor zie je vaak bij mensen in dit soort situaties, verschijnselen die te vergelijken zijn met die van overspannenheid en burn-out. Het is daarom soms helemaal niet zo gek om even uit elkaar te gaan. Bij een burn-out dat zich op werkgebied afspeelt, is het heel logisch, om even niet naar het werk te gaan. Daar komen immers de spanningen vandaan. Het zelfde geldt bij een burn-out op relatie-gebied. Even weg uit de relatie, kan er voor zorgen dat je weer wat op adem komt, zolang je maar wel een plan hebt! Relatieproblemen en time-out in de vorm van een Relatievakantie is dus de beste variant.
En ik ook!
En als datzelfde gevoel post gevat heeft bij je partner, is er –zo lijkt en voelt het dan- niks anders meer te doen dan fysiek uit elkaar te gaan.
Bijkomen, tot rust komen, in je ééntje even navelstaren, ervaren of dat gevoel dat je ooit had voor je partner nog gevoeld kan worden.
Voor en tegen argumenten van de relatie time out
De time-out behoefte is geboren en welke pro en contra argumenten zijn er om daadwerkelijk de time-out in te lassen ? Is de time-out het voorportaal van de definitieve teraardebestelling van de relatie of is het de opmaat naar een doorstart van je relatie? En wat zijn de do´s en dont´s tijdens de time-out.
Wat vinden we dat het probleem is?
Het gedrag van je partner
Meten is weten! En van groot belang is dan ook hoe jij het gedrag van je partner ervaart. De beleving van gedrag kan namelijk heel verschillend zijn. En dat op zich kan al een relatieprobleem van jewelste opleveren.
Doe je de relatietest(relatiescan) vandaag nog dan heb je morgen antwoord op de vraag ” hoe gevaar ik het gedrag van mijn partner?”
Vul hem daarom in eerste instantie alleen in.
Je partner ook!
Wel kun je je partner vragen deze relatietest later ook in te vullen. De beide ingevulde vragenlijsten kunnen de eerste aanzet zijn voor een 2 gesprek over elkaars gedrag. Omdat een dergelijk gesprek zonder goede begeleiding gemakkelijk tot nieuwe conflicten kan leiden, is het belangrijk om voldoende tijd vrij te maken.
Waarover maak je ruzie?
Behalve dat je weg wil van het gedrag van je partner, zijn er ook onderwerpen waar je over kunt ruziën. Zoals het huishouden, het inkomen. We hebben een aantal hulpmiddelen die je kunnen helpen een top 3 van hoofdpijn-onderwerpen te maken.
Voorwaarden van de time out?
In de meeste gevallen wordt de relatie time out door 1 partner ingezet. De ander moet simpelweg volgen. Over de termen van de tijdelijke scheiding van tafel en bed wordt geen democratisch overleg gevoerd. Met alle negatieve gevolgen van dien.
Evenwichtige beslissing
Een groot voordeel van tijdelijk uit elkaar gaan is, dat je niet definitief de handdoek in de ring gooit. Door een tijdje niet samen te zijn, kan spanning zakken en kun je meestal weer wat helderder denken. Je geeft jezelf en je partner de kans, om van een afstand, naar de relatie te kijken. In dit soort situaties kan een time-out leiden tot een meer evenwichtige beslissing. Een time-out kun je overigens indelen zoals je zelf wilt. Hieronder staan wat voorbeelden. Het hoeft bijvoorbeeld niet altijd een lange periode te zijn. Je kunt bijvoorbeeld ook “rustdagen” in een week plannen, waarop je even niet samen bent.
In combinatie met hulp
Een eenzijdige ingezette relatie time out heeft in de meeste gevallen een gering resultaat. Het wordt positief beïnvloedt als er ook wordt gewerkt aan het onderlinge communicatie-patroon. Als dat niet wordt ingeruild voor één dat elkaar meer inzicht geeft in elkaars behoeften, frustraties en mogelijkheden.
Een mini relatie time out
Het komt de relatie time out enorm ten goede als voorafgaand aan de start er in de vorm van relatieweekend wordt gewerkt aan de onderlinge communicatie en een inventarisatie wordt gemaakt van de opgelopen schade. Meer hierover? Klik op onderstaande knop.
Hoe lang moet de relatie out duren?
Een time-out kan verschillende tijdlengtes hebben en ook worden onderbroken, door momenten van samen zijn met partner en/of gezin . Wanneer je effectief met een time-out bezig bent, heb je bovendien met enige regelmaat, samen (skype) gesprekken met je relatiecoach (relatietherapeut). Een relatie time out van meer dan 1 maand raden wij af.
Relatie time-out: afspraken en regels
Het is goed om samen een aantal afspraken te maken, van wat wel en niet wenselijk is tijdens de time-out. Een gulden regel die bovenaan staat, is dat er geen intieme relaties met andere personen aan wordt gegaan danwel wordt onderhouden .Daarnaast zijn er ook nog praktische zaken, zoals het omgaan met financiën, contact met kinderen en contact met elkaar, die moeten worden geregeld.
Relatie en time-out: kinderen
Wanneer je een gezin hebt en er zijn relatieproblemen, geeft dit meestal extra druk op beide partners. Je bent immers samen ook verantwoordelijk voor je gezin, en je kunt niet zomaar even weg. Toch geldt hier ook, dat een time-out, juist even de rust kan verschaffen, die nodig is om weer wat energie op te bouwen. In die periode van rust, is het goed om te kijken naar de relatieproblemen, al is het alleen al, omdat je altijd beide ouders zult blijven, en dus wel met elkaar zal moeten kunnen communiceren.