skip to Main Content

Relatie en gevoel

Relatie en gevoel? Wat heeft dat met klant zijn te maken?

De emoties in de relatie

De emoties en hoe ze eruit zien of hoe ze voelen moeten onderwerp zijn van gesprek tussen klant en leverancier, want de leveringen beïnvloeden de emoties van de klant!
“Stel je voor dat je voor een stoplicht staat te wachten. De fietser naast je denkt dat hij wel kan oversteken en ziet de auto die van links komt over het hoofd. Deze kan de fietser net ontwijken door flink uit te wijken en vervolgt luid toeterend zijn weg.
Bijna alle mensen ervaren in deze situatie een emotie. Ze schrikken van de situatie en krijgen een gevoel van angst. Hun hart begint sneller te kloppen, ze krimpen ineen voor het gevaar en hun gezicht vertrekt zich. Als je het aan ze zou vragen, kunnen ze je gemakkelijk vertellen dat ze een emotie hebben gehad”
Definitie: een emotie (of een gevoel) is de combinatie van een gedachte en een daaraan gekoppelde of daardoor veroorzaakte lichamelijke reactie.

Voorbeeld van een emotie:

Zij is een echte Française zegt ze over zichzelf en heeft haar man in haar puberteit in Nederland ontmoet. Tijdens een stage.
Commercieel medewerkster. Heeft haar hart op de tong. Als ze moet vertellen waarom ze zichzelf een 2 geeft op een schaal van “goede ouder zijn”, kan ze niet ophouden met huilen.  Haar zoon die een moeilijke schooltijd heeft en waar ze al vanaf zijn 4e mee naar allerlei gedragsdeskundigen is gegaan, maakt dat ze niet goed kan functioneren als leverancier van haar klant (haar man). Als ze huilt “denkt” ze de gedachte “ ik doe het nooit goed;niet naar mijn man en niet naar mijn kind”
Hij – informaticus-hoort alles stoïcijns aan; vindt haar een top-moeder. En weet ook af van de problemen van hun zoon. Is er ook bij betrokken. Maar daar steeds weer over in een tranendal geraken of emotioneel door worden. Nee, dat heeft hij niet. Dat helpt ook niet vindt hij. En zoonlief schiet er ook niks mee op.
Onderstaande opdrachten komen uit het werkboek “Schat,wil je mijn klant zijn?”
Download gratis het werkboek “Schat,wil je mijn klant zijn?”

Opdracht 19: emotie en de muziek die erbij hoort voor mij is…

Stap 1: zoek (beiden) muziek bij de emotie die je kunt voelen
Neem de onderstaande gesprekken op
Stap 2: Bespreek de resultaten van je leverancier a.d.h.v. zijn tabel. Stel open vragen aan de ander om zoveel mogelijk te weten te komen over C en D. Geef de ander de tijd om daar antwoord te geven. Ga desnoods terug naar je kind zijn (jeugd) om C en D te beantwoorden. Concentreer je op je klant of leverancier (heb het niet over je eigen emoties!).
Stap 3: Bespreek de resultaten van je klant a.d.h.v. zijn tabel. Stel open vragen aan de ander om zoveel mogelijk te weten te komen over C en D (zie de betreffende kolom in de bovenstaande tabel).
Geef de ander de tijd om daar antwoord te geven. Ga desnoods terug naar je kind zijn om C en D te beantwoorden. Concentreer je op je klant of leverancier (heb het niet over je eigen emoties!)
Stap 4: Vergelijk de uitkomsten van stap 2 en 3. Vertel elkaar

  1. Wat je nog niet wist over C en D
  2. Hoe je de ander kan helpen meer te weten te komen over C en D

Stap 5: Lees onderstaande tekst 1. Herkennen en beantwoord de vragen (zie A.) voor jezelf (en neem daarbij in gedacht het laatste grote conflict dat je had met je klant of leverancier). Bespreek je antwoorden met je leverancier en neem de gesprekken op.
Stap 6: Speel het opgenomen gesprek af en bespreek

  • Wat je goed duidelijk vond aan de uitleg van de ander
  • Wat je minder vond en waarom
  • Wat je gevoel was of gevoelens waren tijdens het moment waarop je de ander goed vond en wanneer je het minder vond gaan

Herkennen

Herkennen is zien wat er op dit moment in je innerlijke wereld gebeurt. Gebruik hiervoor je natuurlijke nieuwsgierigheid en ga niet analyseren waar je gevoelens door komen. Zoom in door jezelf de volgende vragen te stellen:

  1. Wat gebeurt er op dit moment in mijn gedachten?
  2. Wat gebeurt er op dit moment in mijn lichaam?

Verdeel bewust je aandacht over deze gebieden. Het ene gebied zal gemakkelijker zijn dan het de andere. Vaak zullen je gedachten je eenvoudiger opslokken en is het moeilijk om bij je lichamelijke sensaties te blijven zoals bijvoorbeeld spierspanning, druk in je hoofd, hartkloppingen. Op andere momenten kan je lichaam weer zo gespannen zijn, dat je niet herkent dat het door een onderliggende overtuiging komt, bijvoorbeeld dat je de overtuiging ‘dat je iets niet kan’.
Probeer ingesleten ideeën te laten gaan en stel je open om naar je lichaam te luisteren.

Informatie over de Relatievakantie, de allereerste intensieve relatietherapie van Nederland

Back To Top