Relatie en geboorte
En toen veranderde er iets
Kind geboren, liefde weg? Een cliënt, die anoniem wil blijven, vertelt over relatietherapie. Hoe ze zich schaamde voor haar huwelijksproblemen. Hoe ze de familievakantie hebben geannuleerd en in plaats daarvan samen naar een hotel zijn gegaan. En waarom ouders relatietherapie zouden moeten krijgen, ook al gaat alles goed in de relatie.
3e kind geboren
We zijn al twaalf jaar een stel. Ons derde kind is vier weken oud. En we houden van elkaar. Alles lijkt geweldig. Lijkt. Omdat het er achter onze voordeur anders uitziet: we zijn moe. Moe van onze banen. Van de slapeloze nachten. En we vechten heel vaak. Waarom eigenlijk? Ik denk omdat we elkaar vaak verkeerd begrijpen. Of verkeerd communiceren. Misschien zijn we gewoon overspannen.
‘Met de auto ga je toch ook naar de garage voor onderhoud en reparatie?.’
Als ik mijn man relatietherapie voorstel, is hij allesbehalve enthousiast. Hij is bang dat ik hem de schuld zal geven van de situatie. Ik wil gewoon meer harmonie in het dagelijks leven. Met de auto ga je naar een monteur. Eindelijk is hij het daarmee eens. We zijn het erover eens dat als de relatietherapeut ons niet ligt, we iemand anders gaan zoeken.
Tijd investeren in relatie reparatie
Het vinden van een gaatje in de agenda voor een relatieweekend en een babysitter is moeilijk. Maar het moet toch lukken. Omdat we absoluut meer harmonie nodig hebben. En onze laatste energiereserves mogen niet worden gebruikt voor nog een ruzie.
Koffers pakken en uitpakken
We hebben stress als we thuis onze koffers inpakken. Uiteindelijk zitten we in de auto richting de ons tijdelijke huis. Op weg naar relatietherapie en de opa en oma van onze vier weken oude baby. En dan haasten we ons naar ons Relatieweekend adres. De ruzie sfeer hangt in de auto. Ik zweet. De baby is onrustig. En we maken opnieuw ruzie.
In het huisje pakken we uit en richten we ons op wat komen gaat.
Gelukkig, een match!
Gelukkig maakt de relatie therapeut een goede indruk op ons. Ik heb vanaf het begin een goed gevoel. En vraag nogmaals of de sessie echt vertrouwelijk blijft. Vervolgens stellen we ons voor. We vertellen over onszelf en onze relatie. Het is een heel vreemd gevoel om zoveel persoonlijke informatie aan een vreemde te vertellen. Op de een of andere manier schaam ik me in het begin. Ik heb het gevoel dat ik officieel toegeef dat we problemen hebben. En dat hebben we ook, maar tot dusver heeft niemand het geweten behalve wij.
‘Blijkbaar zijn veel stellen laat in de relatietherapie.’
Aan het houden van ligt het niet
Aan het begin van de sessie vertellen we de therapeut dat we heel veel van elkaar houden en daarom willen dat het weer beter gaat. De relatietherapeut vindt dit erg goed. Blijkbaar zijn veel stellen laat met het starten van relatietherapie. Hij zegt dat relatietherapie een kans is om iets te verbeteren of een relatie nog beter te maken. En niet de laatste optie als het te laat is.