skip to Main Content

Relatie en de emoties

“Een emotie, wat is dat?”

Relatie en de emoties. Of je nu alleen bent of een partner hebt, vroeger of later maak je kennis met je emoties. Maar wat zijn dat eigenlijk voor dingen? En wat voor effect hebben ze op mijn gedrag en de relatie?

Ik denk 24/7

In een relatie wordt je steeds geconfronteerd met gedrag. Van jezelf en/of van je partner. En als je partner gedrag vertoont, dan vind je daar iets van. Dat ergens iets van vinden gaat in de vorm van een “gedachte”. Zoals ” dat staat hem leuk dat hemd” of “waarom zegt ze dat nou op die manier”. Zo’n gedachte is onderdeel van de emotie. Het andere deel is een lichamelijke reactie.

Wat is gedrag?

Relatie en emotie. In de relatie intensives worden onze cliënten -door intensieve training-zich bewust van hun gedrag en dat van hun partner. Dat is namelijk wat ze voortdurend naar elkaar toe laten zien. Sommig gedrag wordt in de relatie als acceptabel en fijn ervaren. Maar er is ook gedrag dat niet aan de verwachting voldoet. Lees meer over gedrag

Wat denk je dan?

Relatie en emotie. Stel je eens voor dat je een orgaan hebt dat alles wat je ziet of hoort(binnen, op of buiten je lijf) omzet in een (serie) gedachte(n).
En dat zo’n gedachte bestaat uit een soort foto met tekst. En stel je dan ook eens voor dat dat orgaan dat de hele dag doet. Ongevraagd. En dat je die gedachten kunt “ervaren” en “horen” of “zien”. Als jij maar goed -getraind- kan luisteren kan naar wat in je brein en lijf gebeurt.

Razend snel

Dat orgaan- je brein- doet dat- het produceren van gedachten- in een ongelooflijk hoog tempo. Een tempo zo hoog dat je het niet -met dezelfde snelheid en volledigheid- kunt omzetten in hoorbare klanken. In woorden. Met andere woorden je denkt meer en sneller dan je spraak-machine aankan.

Vrijheid

We denken er lustig op los! Er zijn grenzen aan wat we kunnen denken. Voor sommigen is dat zelfs een reden om te wensen dat er een aan/uit knop in je brein zat. Maar er is geen censuur. Niemand die over je schouder meedenkt. En van sommige gedachten kun je zoals gezegd lichamelijke reacties krijgen. Sommigen van die reacties zijn door anderen waar te nemen; zoals huilen, lachen, stoppen met praten, weglopen, flauwvallen, kippenvel krijgen. Maar heel veel blijven onzichtbaar voor de buitenwacht. En zelfs ook voor jezelf. Want je moet wel erg getraind en alert zijn om die -subtiele of heel duidelijk- lichamelijke signalen op te merken.

Filters

Wat het brein aan gedachten produceert wordt echter niet door dat zelfde brein omgezet in ¨spraak¨. In voor andere hoorbare en begrijpelijke woorden en klanken. Hoe komt dat?

Je beslist

Gedachten die niet “op straat komen” worden door jou tegengehouden. Je beslist daartoe om de één of andere reden. Enkele redenen kunnen zijn

  • schaamte
  • angst/ onzekerheid
  • manipulatie/ politiek
  • zelfbehoud

Filters en de relatieproblemen

We zijn geen voorstanders van filteren. Het leidt tot desinteresse en uiteindelijk tot de scheiding. Zorg er voor dat je je eigen gedachten en filters kent. En gun je partner een inkijkje in je brein!

Je merk iets aan je lijf

Stel je voor, je partner heeft iets heel ergs tegen je gezegd. Dat gebeurt regelmatig zelfs de laatste tijd. Of hij of zij drinkt heel veel alcohol. Of heeft al ettelijke keren een buitenechtelijke relatie gehad. En soms zit hij of zij uren -sprakeloos- voor zich uit te kijken.
Dat is allemaal gedrag. Gedrag wat niet in overeenstemming is met je verwachting. En reageert je brein op dat gedrag van de ander met een gedachte.

Ik slaap slecht

Je lijf reageert-zonder dat je er veel aan kunt doen- op dat gedrag van je partner. Meestal gaat daar eerst een gedachte of een serie van gedachten aan vooraf. Als het heel veel en repeterende gedachten spreken we over ” piekeren”.

relatie emotie en piekeren

Wat denk je dan?

Stel je eens voor dat je een orgaan hebt dat alles wat je ziet of hoort(binnen, op of buiten je lijf) omzet in een gedachte. En dat zo’n gedachte bestaat uit een soort foto met tekst. En stel je dan ook eens voor dat dat orgaan dat de hele dag doet. Als jij je ogen en oren maar open houdt. En goed -getraind- luisteren kan naar wat in je lijf gebeurt.

Een emotie

Een emotie is de combinatie van een gedachte(of een serie van bij elkaar horende gedachten). Eventueel gepaard gaande met een lichamelijk effect (b.v. huilen, stotteren, maagpijn, willen weglopen, verlies van concentratie, overgeven)

De gedachten

Stel je voor dat jullie krijgen over de schoonmaak van het huis. Je ergert je rot aan het gedrag van je partner. Die gebruikt de stoel in de slaapkamer als een klerenkast. Een berg kleren waardoor jij de stoel niet kunt gebruiken. Of je moet eerst de stoel vrijmaken. Dit is niet  de eerste keer en je denkt “ nou ben ik het zat!”. Bij thuiskomst zeg je het tegen je partner en er ontstaat een woordenwisseling die eindigt in een ruzie. Waarin van alles wordt gezegd. Ook over jou. Tijdens de woordenwisseling denk je “ je kan de rambam krijgen; ik heb genoeg van die relatie; ik ben net zo lief alleen. Dan heb ik die strijd tenminste niet meer”. Dan zijn allemaal gedachten die ontstaan. Maar..je zegt het niet(meer).

De lichamelijke reactie

Maar er gebeurt nog iets in je! Je stem wordt luider en begint misschien te trillen. Je voelt dat er tranen aan zitten te komen. En je wil weglopen uit de situatie.
Dat allemaal is de 2e component van de emotie. De lichamelijke reactie. De gedachte is zichtbaar geworden inde vorm van gedrag of een lichamelijk effect in je lijf.

Herkenbare voorbeelden

Rouw

Het verlies van een dierbare( door overlijden of het-door jou ongewenste- einde van de relatie) kan leiden tot de steeds maar terugkerende gedachte “ het is niet waar;hij/zij komt zo terug” of “ik kan niet leven zonder die ander”. De bijkomende lichamelijk reactie kan zijn “ik kan niet meer goed in slaap komen of ik word midden in de nacht wakker” of “ik moet de hele tijd huilen als ik er aan denk”.

Examenvrees

Je hebt je zo goed mogelijk voorbereid op een examen. Maar toch heb je last van de hardnekkige gedachte “heb ik dat hoofdstuk wel goed in mijn hoofd zitten”. En de lichamelijke reactie kan zijn “ik heb zo’n last van mijn maag en mijn hart gaat sneller kloppen”.

Andere emoties

In de relatie spelen echter nog veel meer emoties. Van sommige ben je je helemaal niet bewust. Om een emotie bij jezelf te registreren moet je wel geoefend zijn. En het is ook belangrijk dat je ze kunt benoemen. Want daarmee kun je je partner heel concrete informatie geven over de gevolgen van haar of zijn gedrag. Voorbeelden van emoties

Misverstanden

Als je je eigen emoties beter kent, kun je je partner daarover informeren. Wat je denkt en welke lichamelijke reactie het bij je veroorzaakt(e). Daardoor kunnen allerlei problemen in de communicatie tussen jullie voorkomen of opgelost worden.

Back To Top