skip to Main Content

Bipolaire stoornis en relaties

De rol van een bipolaire stoornis binnen relaties

Een bipolaire stoornis binnen een relatie, hoe werkt dit? Een bipolaire stoornis, ook wel manische depressie genoemd, kenmerkt zich door sterk wisselende stemmingen en gedragingen. Periodes van uiterste uitbundigheid en daadkracht (manie) wisselen af met periodes van diepe neerslachtigheid en inactiviteit (depressie). Een bipolaire stoornis is niet te genezen. Medicijnen kunnen de symptomen en intensiteit van de manische depressie wel verminderen. Vanzelfsprekend heeft dit een effect op je relatie. Welke rol speelt een bipolaire stoornis binnen relaties? Relatievakantie vertelt je er graag meer over.

Verschijnselen van een manie

Als je een bipolaire stoornis hebt, heb je last van extreme stemmingswisselingen, variërend van manische periodes tot depressieve periodes. Periodes van uiterste uitbundigheid en daadkracht, vallen onder een manie. Deze periode uit zich in de volgende verschijnselen:

  • Zeer zelfverzekerd voelen, de eigenwaarde overschatten en denken de hele wereld aan te kunnen.
  • Aanhoudend extreem opgewekt of juist prikkelbaar (dysfoor).
  • Nauwelijks behoefte aan slaap.
  • Boordevol plannen en een overvolle agenda.
  • Veel en gejaagd praten en denken, van de hak op de tak springen.
  • De geringste prikkel van buiten trekt aandacht en leidt af.
  • Ontremming en risicovol gedrag, zoals veel geld uitgeven, onverantwoorde investeringen doen, flirten en wisselende (onveilige) seksuele contacten aangaan.

Uiteindelijk overheerst de chaos en is alle controle zoek. De greep op de werkelijkheid raakt verloren, er kunnen (grootheids)wanen ontstaan en zelfs suïcidegedachten. Over de tegenpool van de manie kun je verder lezen bij depressie en dysthyme stoornis.

manie

Relatieproblemen? Doe de relatietest!

* Binnen 8 uur gratis relatieadvies

Leven met een depressie

Leven met extreme stemmingsschommelingen is moeilijk en zwaar. Een relatie en depressiviteit gaan dan ook lastig samen. Depressiviteit zet relaties onder druk en heeft consequenties voor het sociale en werkzame leven. Mensen die manisch zijn, vinden vaak zelf dat het heel goed gaat en vragen dus geen hulp. Maar het is juist belangrijk de manie of depressie zo snel mogelijk te behandelen. Dit kan met medicijnen en met hulp van een psycholoog of psychotherapeut. Voorlichting over de stoornis is voor iedereen zinvol, ook voor partners, familie en vrienden; het helpt bij het herkennen van de eerste signalen van een depressie of een manie en bij het omgaan met de verschijnselen.

twijfel relatie verbreken

De impact van een bipolaire stoornis op relaties

Een bipolaire stoornis kan aanzienlijke uitdagingen met zich meebrengen voor relaties. Zo kan het tijdens manische of depressieve periodes lastig zijn voor iemand met een bipolaire stoornis om te communiceren. Dit kan leiden tot misverstanden en conflicten. Daarbij kunnen de stemmingsschommelingen spanningen veroorzaken, waardoor partners zich machteloos kunnen voelen. Ook kan het impulsieve gedrag tijdens manische periodes problemen veroorzaken, zoals financiële problemen wanneer er te veel geld wordt uitgegeven. De impact van een bipolaire stoornis op relaties is dus groot.

Hulp bij een bipolaire stoornis

Heb je een bipolaire stoornis of is iemand in je omgeving manisch depressief? Als je behoefte hebt om hierover met ons te praten, bel dan met ons. Wij bieden advies en hulp, toegesneden op je persoonlijke situatie. Dus ook als je vragen hebt over een bipolaire stoornis en relaties.

Hulp nodig? +31611140465: whatsapp, sms of bellen
Mailen? info@relatievakantie.com

Twijfel over relatie? Plan gratis adviesgesprek!

* Binnen 8 uur gratis relatieadvies

Jouw visie op de relatie!

Heb jij een relatie waarop een bipolaire stoornis invloed heeft? Via de relatietest ontdek je hoe jij je relatie ervaart. Vul hem daarom in eerste instantie alleen in. Wel kun je je partner vragen deze relatietest later ook in te vullen. De beide ingevulde vragenlijsten kunnen de eerste aanzet zijn voor een gesprek. Omdat een dergelijk gesprek zonder goede begeleiding gemakkelijk tot nieuwe conflicten kan leiden, is het belangrijk om voldoende tijd vrij te maken. Kllik hier voor de relatietest. Je kunt aan de hand van de uitkomsten ook een afspraak maken bij Relatievakantie om de invloed van de bipolaire stoornis op jullie relatie te bespreken.

Conflicten als gevolg van een bipolaire stoornis

Hebben jij en je partner regelmatig ruzie vanwege de impact van een bipolaire stoornis? Het is belangrijk om te beseffen dat het omgaan met een bipolaire stoornis in een relatie uitdagend kan zijn, maar het is zeker mogelijk om een gezonde en liefdevolle relatie te behouden met de juiste ondersteuning en communicatie. Als beide partners zich inzetten om de obstakels te overwinnen en samen te groeien, hoef je je relatie niet te verbreken, maar kun je samen sterker verder.

Het conflict of de ruzie uitbannen

Een conflict is een verschil van mening, waarbij twee of meerdere personen een doelstelling nastreven of een waarde/opvatting aanhangen die onverenigbaar blijken te zijn en daardoor in botsing komen. Zo’n conflict kan zich uiten in stemverheffing, langdurig negeren, schelden en zelfs fysiek geweld. Het leidt tot emotionele schade. In de vorm van afstand nemen (fysiek, emotioneel, seksueel en financieel). Het is dus belangrijk dat je weet hoe je uit een conflict komt EN er niet in verzeild raakt. Zeker als een bipolaire stoornis zijn tol eist binnen je relatie. Je wilt er namelijk toch alles aan doen om je relatie niet te hoeven beëindigen.

Wat te doen bij een conflict?

Een conflict heeft een kop en een staart. Het ontstaat ergens door bepaald gedrag en houdt op door ander gedrag te vertonen. Je hebt dus invloed op zowel het ontstaan als de wijze van beëindiging. Je kan een conflict dus regisseren. Als je maar weet hoe en wanneer je moet handelen! Niets doen of doodzwijgen (= niet uitzoeken waarom het conflict er is) vergroot de kans op herhaling en schade aan je gevoel voor de ander. Dit kan leiden tot het verbreken van je relatie. En dat is natuurlijk wat je liever niet wilt!

Tip: Conflictbeheersing in je relatie (video)

In 3 stappen de ruzie met je partner uit de wereld helpen

1. Herkennen

Cruciaal in het goed benutten van de effecten van een conflict is dat je herkent dat het voor jou een conflict is. Dit doe je door de ander het zo letterlijk mogelijk te vertellen. Maak duidelijk wat voor gedrag je bij de ander ziet en hoe dat voor jou voelt. Conflicten kunnen blijvende beschadiging aan de relatie opleveren. Het is daarom nodig dat de redenen voor het conflict goed worden uitgediept om te voorkomen dat je de relatie moet beëindigen. Maar doe dit niet op dat moment!

2. Bevriezen

Spreek met elkaar een wekelijks ”spreekuur” af. Een moment waarop jullie niet gehinderd door wat dan ook, het conflict kunnen doorspreken. Spoel de film terug en probeer door vragen er achter te komen.wat voor de ander de oorzaken waren voor het conflict; wat jullie opvattingen en onderliggende normen of drijfveren zijn om het tot een conflict te laten komen (luister en stel OPEN vragen; vermijd oordelen en opvattingen in je vragen; onderzoek alleen wat de ander denkt, voelt en verwacht); wat 2 of 3 opties zijn om de verschillen in opvattingen te verkleinen en welke verandering van gedrag dat van jou en je partner vereist. Bega daarbij niet de fout om om te kijken naar het verleden maar ontwerp de oplossing alsof je vanaf 0 start; spreek af hoe je dit alles gaat realiseren. Aan de hand van dit gesprek kun je er samen met je partner uitkomen en hoef je niet je relatie te verbreken.

3. Schrijf op wat je afgesproken hebt

Het lijkt kinderachtig, maar net als bij conflicten tussen partijen in oorlog die een wapenstilstand hebben gesloten, zal er op enig moment de neiging bestaan om aan de oplossing van het conflict een andere uitleg te geven. Dan is het goed dat je allebei kunt terugvallen op een gezamenlijke verklaring. Schrijf dus op wat je afgesproken hebt.

relatiecoach gratis advies

Hulp van Relatievakantie bij het oplossen van conflicten

Lukt het jou en je partner niet om onderling jullie conflicten op te lossen? Of dit nu het gevolg is van een bipolaire stoornis binnen jullie relatie of andere redenen heeft, Relatievakantie staat voor je klaar! Wij helpen jullie graag jullie relatieproblemen op te lossen. Maak direct een afspraak en voorkom dat je jullie relatie moet verbreken vanwege jullie conflicten. Wij helpen je inzicht te krijgen in een bipolaire stoornis en relaties, zodat jullie elkaar weer terug kunnen vinden.

Wat is Relatievakantie?

Direct een afspraak maken

Wil je een afspraak met ons maken voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek? Vul hiervoor het contactformulier in. We staan voor je klaar om je te helpen de conflicten binnen je relatie op te lossen, maar ook om je meer inzicht te geven in de rol die een bipolaire stoornis binnen relaties speelt. We doen er alles aan om te voorkomen dat jullie je relatie moeten beëindigen. Wil je meer informatie? Of heb je vragen? Wij zijn 16 uur per dag, 7 dagen per week, bereikbaar via telefoon, Whatsapp, e-mail en het contactformulier op de website.

Back To Top