Relatie en autisme
Relatieproblemen door autisme – Autisme en relaties
Autisme. Iedereen is bekend met de term, maar veel mensen weten niet precies wat het inhoudt. Wat veel mensen wel weten is dat autisme in relaties voor situaties kan zorgen die in andere gevallen wellicht niet voorbij zouden komen. Om relaties en autisme beter te leren begrijpen, dienen we dieper in te gaan op autisme en hoe autisme effect kan hebben op liefdesrelaties. Op die manier leer je beter te begrijpen hoe autisme ervoor zorgt dat iemand de wereld simpelweg op een andere manier ervaart en hoe jij daar het beste mee om kan gaan. Uiteindelijk zal ik ook uitleggen hoe relatietherapie bij autisme hulp kan bieden.
Wat is autisme?
Ten eerste is het belangrijk om te begrijpen wat autisme is. Autisme is een parapluterm voor gedragskenmerken die een indicatie geven van kwetsbaarheid op het gebied van sociale interactie, communicatie, flexibiliteit in denken, bewegen en handelen, in de zintuiglijke prikkelverwerking en op het gebied van het filteren van informatie. Daar komt ook bij kijken dat mensen met een vorm van autisme ook vaak problemen ervaren op het gebied van plannen en organiseren. Alhoewel iedereen tot op een zekere hoogte bepaalde persoonlijkheidskenmerken heeft die je met autisme zou kunnen associëren, wordt een diagnose autisme pas gesteld door een specialist na een uitgebreid onderzoek en pas zodra deze persoonlijkheidskenmerken het dagelijks leven significant het dagelijks functioneren beïnvloeden.
Partner met autisme
Autisme is een ontwikkelingsstoornis die bij kinderen en bij volwassenen wordt vastgesteld en voorkomt in alle lagen van de bevolking, in alle culturen, bij alle intelligentieniveaus en op alle leeftijden. Het is belangrijk om te beseffen dat je met autisme wordt geboren en je het dus niet op latere leeftijd kunt krijgen door externe factoren. Zo krijg je dus geen autisme door vaccins, zoals nog weleens foutief wordt gedacht.
Autisme kan het dagelijks functioneren (behoorlijk) beïnvloeden, en zo ook de relatie tussen twee mensen. Als je een partner hebt die een vorm van autisme heeft, kan dit dus van grote invloed zijn op je relatie. Zo voelen mensen met autisme vaak minder goed sociale nuances, emoties en nuances aan. Het is goed om te beseffen dat dit niet persoonlijk bedoeld is, maar dat het simpelweg bepaalde persoonlijkheidskenmerken zijn. Daarnaast is autisme een complex gegeven wat bij elke persoon anders tot uiting kan komen. Heb je een partner met autisme? Dan kunnen de volgende tips helpen.
Tip 1. Vergaar kennis over autisme
Ik vertelde hierboven al het een en ander over autisme en het hebben van een partner met autisme. Als je een relatie hebt met iemand die autisme heeft, is het echter aan te raden om nog meer kennis over het fenomeen te verzamelen. Autisme beïnvloedt het gedrag en weten hoe jij hier positief mee om kan gaan, kan bijdragen aan een gezondere relatie en wederzijds begrip.
Tip 2: verwacht niet dat je partner ‘het wel aanvoelt’
Dit is iets wat voor mensen zonder autisme moeilijk te begrijpen is. Mensen met autisme voelen bepaalde sociale nuances simpelweg niet aan. Dit kan voor jou als partner soms frustrerend zijn, maar besef je goed dat je partner met autisme niet emotioneel ongevoelig is en dat hij of zij dit niet expres doet. Als je bepaalde verwachtingen hebt van je partner, communiceer die dan helder, duidelijk en concreet.
Tip 3: haal de 5 W’s erbij
In het verlengde van het bovenstaande punt: maak je behoefte zo duidelijk mogelijk naar je partner met autisme. Betrek de 5 W’s erbij: wie, wat, waar, waarom en wanneer. Zeg bijvoorbeeld niet tegen je partner ‘dat je wel een kopje koffie zou lusten’, maar vraag je partner om koffie te zetten, in te schenken en op tafel te zetten, terwijl jij de kinderen naar bed brengt. Verwacht je bloemen voor je verjaardag? Vraag er dan concreet maar liefdevol om.
Tip 4: vergeet niet dat het geven en nemen is
Als je partner autisme heeft, kan dat voor jou als een last worden ervaren. Je moet je immers vaak aanpassen aan iemand die bepaalde zaken niet aanvoelt. Zaken die voor jou als vanzelfsprekend ervaren worden. Daarnaast kan het voor je partner moeilijk zijn om (sociale) prikkels te verwerken. Besef daarom dat het prima is om jezelf en elkaar eigen tijd te gunnen. Heeft je partner tijdens een verjaardag de behoefte om de volle huiskamer even te verlaten en alleen te zijn? Geef hem of haar dan, zonder te oordelen, die ruimte. Mensen met autisme kunnen vaak alleen als ze alleen zijn, opladen en bijkomen. Heb jij daarentegen de behoefte om er een weekendje op uit te gaan met vrienden of vriendinnen? Gun jezelf dan ook die ruimte. Zie het niet als een tekortkoming in je partner of in jezelf.
Twijfel over relatie? Plan gratis adviesgesprek!
* Binnen 8 uur gratis relatieadvies
Tip 5: maak heldere afspraken over fysieke aanrakingen
Sensorische gevoeligheid is vaak onderdeel van autisme. Hierdoor kan het per persoon met autisme vaak erg verschillen hoe fysieke aanrakingen worden ervaren. Ga er dus niet vanuit dat een knuffel of een kus die jij volledig normaal en gepast vindt, ook door je partner met autisme als dusdanig wordt ervaren. Bespreek met je partner dan ook helder wat jullie fijn vinden en wanneer jullie wat fijn vinden op fysiek gebied.
Tip 6: voorkom communicatieproblemen
Dat een gebrekkige communicatie voor relatieproblemen kan zorgen, moge duidelijk zijn. Dat dit gevaar bij autisme nog erger op de loer ligt, is voor velen dan ook geen verrassing. Plan daarom vaste communicatiemomenten in om bijvoorbeeld de planning voor aankomende week door te nemen. Dan maak je het voor jezelf en voor je partner duidelijk en dat voorkomt een hoop relatieperikelen.
Tip 7: vermijd sociaal isolement
Als je een relatie hebt met iemand die autisme heeft, kunnen sociale evenementen lastig zijn. Zo kan het zijn dat je partner relatief vaak geen zin heeft om naar bijvoorbeeld een verjaardag mee te gaan. Voorkom dat je in een sociaal isolement komt en vier sociale gebeurtenissen eventueel met wat regels voor elkaar. Vraag vrienden en familie bijvoorbeeld om niet meer onaangekondigd langs te komen en leg uit waarom. Ga samen naar een verjaardag, maar geef je partner voor en na het bezoek de tijd om zichzelf af te zonderen en weer op te laden.
Tip 8: plan en maak afspraken
Een veel terugkerend kenmerk van autisme is detaildenken en het overzicht kwijtraken. Deze kenmerken maken het er in een relatie niet eenvoudiger op om een huishouden te runnen. Het gevaar wat hier op de loer ligt, is dat veel huishoudelijke taken als snel op jouw schouders terechtkomen. Dit kun je voorkomen door heldere en concrete afspraken te maken hierover. Denk eraan: wat hier voor jou zo vanzelfsprekend lijkt, is dat voor je partner met autisme vaak niet.
Kom je er niet uit? Ga voor relatietherapie bij autisme!
Autisme is een verzameling van persoonlijkheidskenmerken die het onderhouden van een relatie nu eenmaal niet makkelijker maakt. Dat neemt niet weg dat je partner met autisme wel degelijk van je houdt, een goed hart heeft en wel degelijk zijn of haar best wil doen. Als je het hier samen moeilijk mee hebt, kan relatietherapie bij autisme uitkomst bieden. Hier bij Relatievakantie hebben we meer dan genoeg ervaring met het coachen en begeleiden van mensen met een vorm van autisme binnen de context van een relatie. Door het gedrag van jullie allebei te bespreken komen we snel tot oplossingen voor jullie relatieproblemen. Zo wordt jullie band alleen maar versterkt. Vul ons contactformulier in en plan een kennismakingsgesprek met ons in. Heb je vragen? Of wil je meer informatie over de mogelijkheden bij Relatievakantie? Laat ook dan een bericht voor ons achter.