IK WIL RELATIETHERAPIE, ZIJ NIET
Dit artikel gaat over de situatie dat jij zeer ontevreden bent over het gedrag van je partner. En dat je meent er alles aan gedaan te hebben. Daarom wil je nu dat er hulp, professionele hulp bij betrokken wordt. Maar helaas! Je partner ziet dat helemaal niet zitten. Om jou bekende of onbekende redenen. Een vraag is dan ondermeer; wat kan ik doen om de ander tot andere gedachten te brengen? En een andere zou kunnen zijn, waarom zou ik nog aan een dood paard willen trekken?
Zij wil niet of hij wil niet
Er is geen algemene verklaring te geven waarom een vrouw of een man hulp bij het oplossen van een relatieprobleem weigert. Als we hier spreken over ZIJ dan bedoelen we ook HIJ. We beschrijven de overwegingen zoals cliënten ons die verteld hebben. Zowel mannen als vrouwen.
Reden nr.1: Geen urgentie
Wat we nogal eens horen van cliënten is dat er een verschil is de beleving van het relatieprobleem. Waar jij al denkt aan allerlei doem-scenario´s-zoals scheiden of een time-out- is je partner nog lang niet zover.
Stel elkaar wat vragen
Wat vind je van mij?
Om inzicht te krijgen hoe een ieder van jullie over de relatie denkt raden we je aan om eerst-samen- de relatietest te doen. Dan wordt je bewust van de verschillen en overeenkomsten in de beoordeling van je relatie. En nog belangrijker, welk gedrag van elkaar voor de problemen zorgt.
Waarover ruziën we het vaakst?
Onze cliënten kunnen maar in een beperkt aantal gevallen precies aangeven waar hun strijd over gaat. Immers, een relatieprobleem heeft bijna altijd een bepaald onderwerp als oorzaak. Wat heel vaak als onderwerp wordt genoemd is het verschil in onderwerpen waarover gesproken wordt. De man praat vaker over onderwerpen die niet over hem gaan. De vrouw wil dat juist wel. Vertellen over wat ze voelt, denkt. Maar even zo gemakkelijk kan er gestruikeld worden over het huishouden, te weinig fysieke aandacht, opvoeding en het gezinsinkomen. Je moet er dus voor zorgen dat je de ander duidelijk maakt wat jullie top 5 reden voor “oorlogsvoering” zijn. Kijk daarvoor op de pagina hulpmiddelen
Reden nr.2: Eergevoel en trots
Maar zelfs als het overduidelijk dat het huis in de fik staat, kan je partner toch nog vinden dat hulp van de buren niet aan de orde is. Laat staan dat de brandweer gebeld moet worden. Misschien omdat er in de opvoeding van je partner dat gedrag is aangeleerd. VRAAG NOOIT OM HULP! Los het eerst zelf op. Al moet je er zelf onder lijden. Dat mijn huis tot aan de grond toe neem ik dan maar op de koop toe!
Stel wat vragen
Je wilt dat je partner tot hetzelfde inzicht komt als jij; namelijk dat er een relatieprobleem zo groot is dat je het niet zelf kan oplossen. Maar dat je het wel wil oplossen! Overtuigen van de ander alleen door je eigen argumenten in te brengen levert maar zelden het door jou gewenste resultaat. Een veel betere aanpak is de ander met vragen tot inzichten te brengen. En dan vooral door middel van open vragen.
Kernvragen
Wanneer is iets voor jou een onoplosbaar probleem? Wat zijn de gedachten die je dan het vaakst hebt? Wat voel je dan voor lichamelijke dingen (bijvoorbeeld ik slaap slecht of krijg maagkrampen). Welke rol speelt “trots” in je beslissing om geen hulp van buiten in te roepen? Als trots een rol speelt, waar komt die trots vandaan? Hoezeer is van invloed op jouw weerstand, wat anderen zouden denken of zeggen als je hulp zou zoeken? Meer over interviewen lezen? Klik op onderstaande knop.
Reden nr.3: Gebrek aan kennis
Ken je het spreekwoord “kennis is macht” ? De variant hiervan zou kunnen luiden “Gebrek aan kennis geeft onmacht”. En met kennis bedoelen we dan in dit geval kennis over wat een relatiecoach of relatiecommunicatie trainer doet. Of wat de werkwijze van een relatietherapeut inhoudt. En welke vormen van hulp voor de problematische relatie bestaan.
Moet ik met de billen bloot?
Wat we vaak te horen krijgen is dat men denkt dat je je hele ziel en zaligheid op tafel moet leggen. Dat je wordt doorgezaagd over je jeugd, je opvoeding en je vorige liefdesleven. Maar dat is helemaal net het geval. Wat wel gevraagd wordt is dat je goed duidelijk maakt hoe je iets in de toekomst zou willen. En waarom.Een gesprek met een tandarts of orthopeed over een lichamelijk probleem wordt als minder belastend ervaren, terwijl de ingreep vele malen ingrijpender kan zijn! Meer weten over wat een relatieweekend inhoudt? Klik op onderstaande knop
Reden nr.4: Angst
Eén van de angsten die je partner kan hebben-en soms niet onterecht- is dat de uitkomst van het inroepen van externe hulp kan zijn..einde van de relatie. Dat is ongeveer hetzelfde als al heel lang weten dat je longen n iet goed werken. Dat dat waarschijnlijk komt door je sigarettenverslaving. Maar dat je niet naar de dokter gaat omdat je de diagnose niet wilt horen. Lees meer over angsten
Stel wat vragen
Ook hier geldt dat vragen stellen de beste remedie is tegen “koud water angst”. 1.Benoem het gedrag wat je ziet (angst in de vorm van ” er wordt niet over het onderwerp “hulp” of “relatieprobleem” gesproken). 2. Vertel wat je denkt dat het gedrag dat je ziet voorstelt(“ik denk dat je bang bent”). 3.Vertel wat het gedrag voor gedachten bij jou oproept EN wat er aan lichamelijke effecten bij je ontstaan(ik slaap er slecht door; moet huilen). 5. Stel de vraag ” Klopt het?Ben je bang?). Wat je hiermee bereikt dat je de ander duidelijk maakt dat je het gedrag ervaart maar niet veroordeelt. Wat je wil bereiken is de redenen van angst kennen. Als het tenminste angst is! We noemen dit feed back geven. Meer hierover weten? Klik op de onderstaande knop.
Reden nr.4: De externe heeft een (negatief) oordeel over mij
Tenzij er sprake is van een strafbaar feit, zal er door een professionele relatiecoach nooit een oordeel over het gedrag van cliënt geveld worden. Wat anders is als er naar de persoonlijke opvatting over een bepaald onderwerp gevraagd wordt. Dan zal die gegeven worden. En als die afwijkt van die van zijn cliënt dan is dat een constatering die verder geen gevolgen heeft voor de onafhankelijkheid, objectiviteit en onpartijdigheid de professional waar je voor gekozen hebt.
Reden nr.5: Wat voegt die externe nou nog toe?
De grote misvatting is dat de relatiecoach of relatietherapeut je relatieproblemen oplost. De verantwoordelijkheid overneemt. Een soort super-probleem-oplosser die alles wat jullie niet gelukt is in al de tijd dat je samen was, niet opgelost kreeg.
Leren problemen samen op te lossen
De werkelijke toegevoegde waarde van een ingehuurde professional is dat je leert hoe je je problemen oplost. Samen. Jouw probleem maak ik ook tot mijn probleem. De basisvaardigheid die je daarvoor nodig hebt is goed met elkaar kunnen praten. Een andere vaardigheid is het kunnen bereiken van compromissen over onderwerpen die voor jullie beiden van groot belang zijn. Meer hierover weten? Klik op de onderstaande knop.
Reden nr.6: We moeten zweverige dingen doen
Van de honderden cliënten die wij hebben geholpen met hun relatie door te starten hebben wij een enkele keer een opmerking gehad over de opdrachten die ze voorafgaand aan de sessies of tijdens de sessies moesten uitwerken. In de meeste gevallen betrof het cliënten die zelf werkzaam waren als psycholoog of therapeut.
De allermoeilijkste oefening
Er is dus weinig zweverigs aan het deelnemen aan een relatie intensive. Een relatieweekend of een relatievakantie. Wat deelnemers als heel moeilijk omschrijven is het opgeven van oude -communicatie-gewoonten. In plaats van vragen stellen, de ander bestoken met jouw mening, jouw voorkeuren of jouw visie op iets of iemand.
Met beide benen op de grond
Het oplossen van je relatieproblemen houdt maar 1 ding in. Je gedrag naar de ander moet anders. En hoe anders het moet zijn, dat bepaal je door daarover met elkaar te praten. Maar het resultaat van al dat gepraat is niet nog meer gepraat maar een waarneembaar ander gedrag.
Reden nr.7: Verspilling van tijd en geld
Verspilling van tijd
Als je een zwaar beladen kar over een zandweg een heuvel op probeert te trekken en 1 trekt en de ander kijkt toe of erger nog hangt aan de achterkant van de kar met zijn hakken in het zand, komt de karavaan uiteindelijk en snel tot stilstand.
Doe mee en je wint
ls je daarentegen beide de overtuiging hebt dat je de heuvel op kunt komen en -hoewel het pijnlijk is voor lijf en geest- je je volledig en onvoorwaardelijk inzet, dan is de inspanning het dubbel en dwars waard. Is niet voor je huidige relatie dan is het wel voor je toekomstige relaties. Want uit onderzoek blijkt dat 60% van de 2e relatie weer in een scheiding eindigt. Om de reden dat het oude en foute gedrag nog steeds niet aangepast is aan wat minimaal nodig is voor een goede relatie.
Een fractie van tijd en de kosten
Een relatie intensive vraagt een investering van beide van minimaal 12 uur en maximaal 30 uur. De gemiddelde problematische relatie besteedt 35% van de tijd aan het maken van ruzie en het verwerken van de gevolgen. De gemiddelde relatie duurt 7,5 jaar. Oftewel 22.995 uur aan ruzie! Een investering in je relatie van 30 uur is dus 0,13% van je tijd.
Scheiden is duurder
Een scheiding kan zo maar 3000 euro kosten! Een relatieweekend 600 euro. Ofwel 20%.
Advocaat vraag 175 euro per uur
De grootste kostenpost is de advocaat of mediator. Gaan jullie samen naar één advocaat of naar een mediator, dan zullen de uiteindelijke kosten flink lager zijn, dan als jullie allebei een eigen advocaat in de arm nemen. Jullie moeten dan allebei je eigen advocaat betalen en gemiddeld vraagt een advocaat tussen de 150 en 200 euro per uur. Vaak kun je onderhandelen over het uurtarief. Als je scheiding niet al te ingewikkeld is, kun je misschien beter vooraf een vaste prijs afspreken. Die ligt meestal rond de 2500 euro. Hoe moeilijker de scheiding is, hoe meer uren de advocaat maakt. Op die manier kan een ingewikkelde scheiding zomaar tienduizenden euro’s kosten.
Reden nr.7: ´t Wordt alleen maar ruziën daar
Het beste wat je kan gebeuren is dat je elkaar het eerste beste moment in de haren vliegt! Om niks! Dan is de beste start voor een succesvol relatieweekend of relatievakantie. Een communicatie-trainer/ relatiecoach heeft jullie ware communicatie-patroon nodig. Dus als dat je vrees is, wees dan gerustgesteld. Net als bij een medisch onderzoek naar een moeilijk aan de arts uit te leggen ziektebeeld, helpt het de arts enorm als e.e.a zich onder zijn ogen en neus voordoet! Je zou kunnen zeggen op heter daad betrapt.
Informatie over de Relatievakantie, de allereerste intensieve relatietherapie van Nederland