arrow_drop_up arrow_drop_down
Eenzaamheid en alleen zijn in de relatie

EENZAAM IN MIJN RELATie! Waarom denk ik dat?

Het is niet meer zoals het was tussen jullie

Eenzaam voel ik me. Wat gebeurt me?

Je weet niet wat er is gebeurd ... maar ineens is die onzichtbare band -die je eens had- er niet meer. En nu voel je je helemaal alleen.Je voelt je misschien eenzaam omdat je relatiedynamiek onlangs is veranderd vanwege een nieuw kind.Of misschien voel je je eenzaam omdat je het allebei zo druk bent en nauwelijks meer tijd voor elkaar hebt.

Of misschien ben je langzaam het contact met elkaar kwijtgeraakt, terwijl de wrok en ruzies tussen jou opkomen.

Maar ongeacht de reden, voelt je je eenvoudigweg niet meer gezien door je partner.

Maar waarom?

Als je je eenzaam voelt in een relatie, ben je niet de enige. Elk stel ervaart dit probleem op een gegeven moment. En wat is de belangrijkste oorzaak van zich eenzaam voelen in een andere relatie dan echte relatie-uitsplitsing?

Gedachten

eenzaam zijn:Een paar opmerkingen

Niet zwart wit

dit artikel over eenzaamheid bevat geen zwart-witadvies. Soms is je partner gestopt met proberen en laat die de relatie afsterven. In dit geval kan je eenzaamheid te wijten zijn aan een gevoel van mentale en emotionele scheiding van je partner. 

Voer deze gratis test uit om te bepalen hoe gezond je relatie is

eenzaamheid in je relatie testen


Hoe jouw gedachten de realiteit beïnvloeden

We zijn opgegroeid met een aantal schadelijke overtuigingen over romantische relaties

 • Mijn partner is verantwoordelijk om mij gelukkig te maken.
 • Mijn partner is verantwoordelijk voor het vervullen van al mijn behoeften.
 • Als mijn partner niet doet wat ik wil dat ze doen, zijn ze niet geschikt voor mij.

Met andere woorden, we benaderen relaties met zeer vervormde denkpatronen die sinds de geboorte in ons zijn geconditioneerd.

Mijn partner is schuldig!

Als het gaat om eenzaam voelen in onze relatie-omdat er dingen niet of juist wel gebeuren- hebben we de neiging om de schuld te geven aan onze partners.

Neem even de tijd om na te denken over de redenen waarom je je eenzaam zou voelen.

Schrijf dit eens op voor jezelf

Schrijf op 1 vel : "Dingen die gebeuren in mijn relatie waardoor ik me eenzaam voel." Op vel 2 schrijf je: "Dingen die niet gebeuren in mijn relatie, waardoor ik me eenzaam voel."

Waarschijnlijk zul je een aantal interessante redenen ontdekken waarom je je eenzaam voelt in een relatie van jou. Vaak vallen deze redenen onder de volgende categorieën:

Je partner 
  • brengt niet genoeg intieme tijd met je door
  • is minder zorgzaam dan jij
  • is minder betrokken dan jij
  • besteedt niet genoeg aandacht aan jou
  • toont geen dankbaarheid voor wat je doet
  • is in gesprekken niet diepgaand maar oppervlakkig


de gedachte dat ik eenzaam ben
brief aan mijzelf over de eenzaamheid in mijn relatie

wat valt je op aan wat je opschreef?

Al deze redenen om je eenzaam te voelen in een relatie lijken uitsluitend naar DE ANDERE PERSOON te wijzen, en niets te maken met je eigen denken. Als we lijden, zijn onze gedachten de laatste plaats waar we naar kijken als oorzaak!

Hoe te stoppen met eenzaam gevoel in een relatie? ... Nu meteen

De beste manier om je op lange termijn niet langer eenzaam te voelen in je relatie, is door je gedachten erover te onderzoeken.

We hebben de neiging te denken dat als iemand die van ons houdt, onze eenzaamheid zal verdwijnen. Maar dit is niet waar.

Hoe vaak ben je omringd door liefhebbende familie of vrienden, maar ondanks hun liefde voelde je je op de een of andere manier toch niet gelukkig? Als geliefd zijn bij anderen echt was waar je gelukkig van werd, zou je je niet zo voelen. Hetzelfde geldt voor je relatie.

Ben je ook eenzaam geweest terwijl je partner van je hield?

Hoe vaak heeft uw partner u in het verleden behandeld met liefde, vriendelijkheid en zorg, maar voelde je je nog steeds ellendig of ontevreden over iets anders in je even? Als het de liefde en aandacht van je partner was waar je echt naar zocht, zou je op die momenten niet ongelukkig zijn.

Dus wat maakt je echt eenzaam?

Geloof in je gedachten.

Als je gelooft dat de gedachten in je hoofd waar zijn zijn over hoe je relatie eruit zou moeten zien of voelen, voel je je eenzaam.

Hier is een voorbeeld.

Je partner werkt aan een belangrijk project voor een opdrachtgever. Terwijl jij de hele dag thuis bent en op de kinderen past. Hij komt vaak laat in de nacht thuis en je brengt amper tijd met elkaar door. Al snel word je ontevreden omdat hij je niet hetzelfde niveau van aandacht geeft dat hij ooit heeft gedaan. 

Je denkt bij jezelf: "Mijn man zou me meer aandacht moeten geven en zo veel tijd op het werk moeten stoppen."

Vanwege die overtuiging: "Mijn man zou me meer aandacht moeten geven en zoveel tijd niet op het werk moeten besteden," word je ongelukkig en boos op hem. Hij is de oorzaak van jouw eenzaamheid.

Ik heb die gedachte niet!

Wat zou er echter gebeuren als je die gedachte niet had? Je zou ok zijn. Je zou geen probleem hebben met zijn lange dagen op het werk. Je zou je niet boos of ongelukkig voelen.

Dit voorbeeld laat zien dat het geloven in een simpele gedachte je hele wereld kan vervormen. Daarom is het zo belangrijk dat je je gedachten ONDERZOEKT.

Je kunt je gedachten onderzoeken door de volgende vragen te stellen. (en weers eerlijk tegen jezelf ):

 • Wat is de gedachte die mijn ongeluk veroorzaakt? Vergeet niet dat het onze gedachten zijn die emoties creëren en geen omstandigheden.
 • Is de gedachte _________________ echt waar? 
 • Weet ik 100% dat het waar is? Met andere woorden, kunt u absoluut weten dat uw relatie beter zou zijn als dit of dat zou gebeuren? Kun je er absoluut zeker van zijn dat je op lange termijn gelukkig zou zijn als je man zou stoppen met iets te doen?
 • Hoe zou mijn leven eruit zien zonder deze gedachte?
 •  Met andere woorden, als u de gedachte in stap 1 niet meer geloofde, hoe zou u zich dan voelen?
eenzaam zijn in je relatie

eenzaam maar niet alleen?

Wanneer ben je eenzaam? Eenzaam voelen in in je relatie. Wat als veel voorkomende probleem gevoel door onze cliënten wordt genoemd is ¨ik voel me zo alleen en eenzaam in mijn relatie¨. Het relatieprobleem is zo groot. Ik of wij hebben al van alles geprobeerd. We Live Together Apart.

Het enige wat ik nog wil is er uit. Tijdelijk of voor altijd. Een time out in de relatie geeft me in ieder geval ruimte om op adem te komen. Er is niks meer over van mij en mijn gevoel voor die ander.

We wonen onder hetzelfde dak,slapen in hetzelfde bed,eten aan dezelfde tafel maar het is allemaal surrealistisch. Ik kan me zo verlaten, eenzaam, alleen voelen in mijn relatie.

waardoor-ontstaat-eenzaamheid-in-de-relatie

6 herkenningspunten van eenzaamheid

Herken je 1 of meerdere van de onderstaande punten dan is het niet vreemd als jij je eenzaam in je relatie voelt.

 •  Jij en je partner leven langs elkaar heen.
 • Je hebt het gevoel dat je partner meer belangstelling heeft voor TV kijken, vrienden, werken en andere zaken dan voor jou. 
 • Jij en je partner praten nauwelijks over jullie gevoelens.
 • Wanneer jullie over gevoelens praten leidt dit vaak tot ruzie.
 • Er heerst een competitiesfeer. De verbondenheid verdwijnt hierdoor steeds meer naar de achtergrond.
 • Je partner toont meer interesse in anderen en doet tegen hen veel leuker dan tegen jou

Eenzaam voelen in relatie? Praat er over met zoveel mogelijk anderen

Je eenzaamheidsgevoel wordt kleiner als je het gevoel, je gedachten, de problemen/ervaringen deelt met anderen. Anders wordt het gevoel alleen maar groter!! Je hoeft je nergens voor te schamen. Of te denken dat het (alleen) aan jou ligt. Neem iemand in vertrouwen. En als je geen vrienden of familie, collega's hebt waar mee dat kan, ga dan naar je huisarts of neem contact met ons op( je kunt 24 uur per dag anoniem met ons chatten). 


relatietherapie en je eenzaam voelen

 Wat moet je direct doen?

1.plan een wekelijks WIJ ¨spreekuur¨ (minstens 1 uur). Bij voorkeur op een moment dat er nog geen conflict is; maak eerst samen de relatiescan. Ban stoorzenders uit! . Zo krijg je  inzicht hoe je je relatie ervaart.

2.Bespreek met elkaar de antwoorden; zoek en bespreek de allergrootste verschillen.

3.Bekijk met elkaar de  video´s over communicatie in de relatie. Doe er iedere week één;bespreek hoe je e.e.a zou kunnen toepassen in je eigen relatie. 

4.Lees samen de pagina over feedback geven door. 

5.Geef de ander een voorbeeld van gedrag dat bij jou een heel negatief gevoel over de ander geeft

6.Vertel wat je er bij denkt(welke gedachte heb je/ krijg je als de ander dat gedrag vertoont)

7.Probeer door open vragen er achter te komen waarom de ander dat gedrag vertoonde in die situatie. Probeer als een ´onafhankelijke derde´d.m.v open vragen er achter te komen wat exact de opvatting is en welke achtergrond (waar komt de norm vandaan) die opvatting heeft.

8.Bespreek met elkaar hoe je in de toekomst kunt voorkomen dat je het gevoel van eenzaamheid kunt vermijden. Wat jijzelf anders kunt doen en wat je partner anders kan doen. Spreek af hoe je elkaar waarschuwt dat je in dezelfde situatie dreigt te komen.


laat-eenzaamheid-achter-in-je-relatie

 De toekomst kan je nog inrichten

Eenzaam in je relatie. Je alleen en of eenzaam voelen kan echt heel erg zijn. Maar wat veel mensen niet beseffen is dat er een groot verschil is tussen alleen zijn of je eenzaam voelen. Mijn ervaring is dat als je dat verschil kent, je kunt proberen er iets aan te doen.

Iedereen voelt zich weleens eenzaam of alleen. Maar eigenlijk is dat niet juist. Je bent alleen en je voelt je eenzaam. Eigenlijk twee verschillende dingen die ook samen kunnen voorkomen


alleen-zijn-en-eenzaamheid-in-je-relatie

Alleen zijn of eenzaam voelen in relatie

Je kunt heel eenzaam zijn binnen een gezin, in een relatie of een groep vrienden. Dat komt omdat er niet echt een goed contact is tussen jou en de anderen. Je voelt je niet begrepen en/of gewaardeerd. Eenzaam zijn is het gevoel hebben dat het eigenlijk niemand kan schelen of jij er bent of niet. Dat is een vreselijk gevoel.

Alleen zijn of eenzaam voelen in relatie

Alleen zijn is weer iets anders. Dat betekent dat er niemand bij je is. Dat kan het gevoel van eenzaam zijn versterken maar het hoeft niet. Koningin Wilhelmina noemde niet voor niets haar boek “Eenzaam maar niet alleen”.

" Sinds ik gescheiden ben, ben ik vaker alleen en in het begin voelde ik me vreselijk en noemde dat eenzaam. Nu begrijp ik dat ik eigenlijk veel eenzamer was in mijn relatie ook al was ik niet alleen. Dat kwam omdat er geen goed contact was tussen ons en ik me niet veilig voelde binnen de relatie."

 • Een eerste stap tegen eenzaam voelen in relatie is eigenlijk werken aan jezelf. Dat klinkt raar, maar als je je zelf beschouwt als goed gezelschap zul je beter en minder eenzaam voelen in relaties en ook als je eens alleen bent met jezelf.

Je hebt een vriend of vriendin. Misschien ben je zelfs wel getrouwd. Kun je in zo’n geval eenzaam zijn? Helaas, dat kan! 

 • Als je een relatie hebt waarin je niet bij je partner terecht kan met je gevoelens en problemen, kun jij je eenzaam voelen. Als je wel een relatie hebt kan die eenzaamheid nog veel meer pijn doen.

met een relatieweekend doorbreek je je eenzaamheid !