arrow_drop_up arrow_drop_down

Hoe selecteer je een goede relatietherapeut?

Door de bomen het Relatietherapie bos niet meer zien? 9 zoektips

wanneer is een relatietherapeut goed en vakbekwaam

 Wat is een relatietherapie?

 Je bent op het punt gekomen dat je hulp zoekt bij het oplossen van je relatieproblemen. Geloof in het zelf oplossen van je relatieproblemen is er niet meer.

Je woont in een stad of een dorp in Nederland. Je hebt er misschien al wel met je partner over gesproken. Of vrienden. Maar je relatieproblemen zijn gebleven en de oplossing lijkt verder dan ooit.

Dus je denkt dan misschien; had ik maar een goede relatietherapeut. Op een gegeven moment google je dan " goede relatietherapeut". Of als je bijvoorbeeld in Assen woont, googlede je "goede relatietherapeut in Assen". Nadat je dat gedaan hebt krijg je een lijst van wel 20 namen. Namen van een "goede relatietherapeut". Die allemaal beweren je relatieprobleem te kunnen oplossen.

Maar hoe maak je je keuze. Wat is de echte "goede relatietherapeut"? Wat voor garanties krijg je

Wat is een goede relatietherapeut?


Gestalttherapeuten, psycholoog, gedragstherapeut, EFT therapeut..?

In  een stad als Amsterdam e.o. zijn er al meer dan 300 zelfstandig gevestigde relatietherapeuten. Allemaal profileren ze zich via hun website of facebook. Gemiddeld heb je voor een middelgrote stad keuze uit 20 relatietherapeuten. Maar met heel verschillende achtergronden en professionele vorming. Zo kom je de termen tegen: gestalttherapeuten, psychologen, gedragstherapeut, EFT therapeut. Wij hebben 15 beroepstitels gevonden voor hetzelfde "beestje". Met andere woorden veel verwarring voor de consument!

de referenties van relatieweekend

          Tip 1:vraag om een Referentie

Inspanningsverplichting

Een relatietherapeut of relatiecoach heeft een zogenaamde inspanningsverplichting. Hij of zij levert uren. 

In de vorm van advies, klankboorden, informatie geven of training. 

Er is geen resultaatverplichting. 

Met andere woorden je hebt geen zekerheid over het eindresultaat. Je betaalt de geleverde uren. 

En per uur of andere tijdseenheid wordt een bedrag in rekening gebracht. Onderhandelen daarover vinden ze ongepast. 

Meestal is er geen prognose van wat de totale kosten zullen zijn.

Vraag dus altijd om de naam van een of liever 2 ex-cliënt(en) waarvan het relatieprobleem zoveel mogelijk kenmerken heeft als dat van jou. 

Een goede relatietherapeut is wel bereid om met je over een "resultaatgarantie" te spreken. Daar staat dan wel tegenover dat je je aan zekere afspraken moet houden.

de werkervaring en opleiding van de relatietherapeut

Tip2: specifieke kwalificaties en ervaring

De titel relatietherapeut is niet beschermd. 

Iedereen mag een bordje ‘relatietherapie’ op zijn deur timmeren, een ernstig gezicht opzetten, en wachten tot er iemand aanbelt. Voor leken is het daarom moeilijk om de ervaren, goed opgeleide relatietherapeut te kunnen onderscheiden. Wat het extra lastig maakt zijn de imponerende vaktermen die zelfbenoemde therapeuten vaak op hun website zetten: integratieve aanpak, neurolinguïstisch programmeren, zich verdiept in Jung en Freud, transformatieprocessen, zelf ‘ontwikkelde’ psychologische testen, cursussen gevolgd ‘in binnen- en buitenland’, ‘al twintig jaar ervaringsdeskundige in de liefde’. 

Klinkt interessant, maar dan heb je nog steeds geen ­relatietherapeut te pakken.

relatietherapie moet het ingewikkelde relatieprobleem simpel kunnen maken

TIP 3 : Ingewikkelde problematiek wordt simpel 

WIJ-problemen zijn anders dan IK-problemen

Een relatietherapeut moet de ingewikkelde dynamiek tussen twee partners kunnen zien. Hij moet kunnen omgaan met “meervoudige partijdigheid”. En het voor zijn cliënten niet ingewikkelder maken dan het is.

Veel mensen die in relatietherapie gaan, geven elkaar de schuld van de problemen en proberen de therapeut te overtuigen van hun gelijk. 

Dat is een enorm spanningsveld. 

Het is een vaardigheid om soms even naast de één te gaan staan en diegene te begrijpen, en dan weer bij de ander te staan om die te begrijpen. 

Bovendien moet een therapeut boven de ruzies kunnen uitstijgen en kijken in welke patronen stellen zijn beland, zodat hij samen met hen op zoek kan gaan naar positieve patronen. Daarvoor moet je echt zijn opgeleid.’

Zorg ervoor dat je  relatietherapeut of relatiecoach een specifieke training heeft gevolgd en ervaring heeft met relatieproblemen van het type dat jij ervaart. 

Te vaak zeggen therapeuten dat ze -naast hun algemene praktijk als psycholoog- een relatietherapie of een huwelijks therapie doen als ze twee mensen op kantoor hebben. Dit is een risico.

Goede relatietherapeut? Tip 4:  Ervaringsdeskundig

Was u ooit ongelukkig in uw relatie?

Een adviseur die zelf nooit een relatie heeft gehad, is toch minder in staat zich in te leven in wat het betekent 24 uur per dag met iemand onder 1 dag te leven. En verplaatsen in zijn cliënt is dan deels theoretisch.

Relatietherapeuten moeten vaardig zijn in het helpen van mensen bij het overwinnen van de verschillen die van nature voorkomen wanneer twee mensen onder hetzelfde dak leven. Ze moeten weten wat in een relatie speelt. 

Goede relatietherapeut? Tip 5:  Wat voor opdracht geef je?

Geef richting aan je eigen proces

Zorg ervoor dat je relatietherapeut of relatiecoach weet wat je van haar of hem verwacht. Het kan zijn dat jullie 2 verschillende belangen en hulpvraag hebben.

  • Moet er gewerkt worden aan een herstel van de relatie? 
  • Of alleen onderzocht worden of een herstel nog mogelijk is? 
  • Of het voorbereiden van de scheiding. Een concreet probleem oplossen?

Spreek daar van tevoren goed over met elkaar.

De professional die je niet de ruimte geeft om over jouw verwachtingen, eisen te praten is verdacht. Natuurlijk mag hij/zij vanuit  eigen -beproefde-werkwijze toe passen, maar dat wil niet zeggen dat je geen invloed/inspraak hebt op de prioriteiten en het “speelveld”.

Nu en de toekomst of het verleden?

Gisteren is verleden tijd

Ik ben ervan overtuigd dat paren in crisis niet de luxe hebben om te analyseren hoe ze zijn opgevoed of te onderzoeken wat er allemaal voor ballast in hun rugzak zit. Alvorens tot oplossingen te komen voor hun relatieproblemen. Als je relatietherapeut vooral focust op het verleden, suggereer dan een toekomstgerichtheid. Als hij of zij niet bereid is je “opdracht” serieus te nemen, zoek dan een relatietherapeut die dat wel zal doen.

Goede relatietherapeut? Tip 5: Het plan en het proces is?

GOEDE RELATIETHERAPEUT? TIP 6: Hoe ziet je plan er uit mijnheer de therapeut?

Relatietherapeuten willen graag helpen. Dienstbaar zijn. We beginnen en komen vanzelf aan de finish.Maar wat je wil is een overzicht van wat er je te wachten staat. Wanneer doen we wat? Wat moet er voorbereid worden? De tussenstanden.

De professional herken je door de heldere aanpak. Vanaf het moment dat je kennismaakt. Of dat hij de belangrijke zaken voor je op schrift stelt. Met andere woorden voor een goede vastlegging zorgt.

GOEDE RELATIETHERAPEUT? TIP 7:  neutraal en objectief

Bij een relatieprobleem speelt altijd de schuldvraag. En je bent wellicht op zoek naar bevestiging van je gelijk bij de relatietherapeut. Maar anders dan de rechter in een kwestie tussen 2 partijen, mag de therapeut geen oordeel hebben. Zijn/ haar rol is er voor zorgen dat jullie zodanig met elkaar communiceren en onderhandelen dat er een nieuw evenwicht komt. Dat voor beiden als goed voelt.

Zijn eigen normen,waarden en voorkeuren zijn niet van belang. Evenmin zijn of haar oordeel over de haalbaarheid van jullie relatie.


GOEDE RELATIETHERAPEUT? TIP 8 Maak afspraken over de vorderingen

Zorg ervoor dat je concrete doelen stelt. Zodra je doelen hebt gesteld, moet je ze nooit uit het oog verliezen. Als je binnen twee of drie sessies geen vooruitgang ziet, moet je dit probleem met je relatietherapeut bespreken.

Ik ben ervan overtuigd dat paren in crisis niet de luxe hebben om te analyseren hoe ze zijn opgevoed om oplossingen te vinden voor hun relatieproblemen. Als je therapeut focust op het verleden, suggereer dan een toekomstgerichtheid. Als hij of zij niet bereid is je voorbeeld te nemen, zoek dan een therapeut die dat zal doen.

 TIP 8: Intensief

Het gros van de relatietherapeuten werkt op basis van het consult. In combinatie met “huiswerk”. Wij geloven daar niet in. Je dagbesteding en dagritme bieden onvoldoende ruimte voor de tijd die nodig is om te oefenen met het nieuwe gedrag dat nodig om je relatieprobleem op te lossen. Laat staan voor het maken van huiswerk.

Bovendien verlies je veel tijd met opstarten en afsluiten van de sessies, reistijd.

TIP 9:de plek en de omgeving

De plek waar je met elkaar in gesprek gaat heeft invloed op het gesprek. Je moet niet afgeleid worden. Niet moe worden door het ontbreken van comfort of verkeerd licht. Kies voor een professional die beschikt over een inspirerende, comfortabele en leuke werkplek voor je doorstart.