Borderliner en de relatie
1000 bezoekers per maand
Maandelijks lezen circa 1000 bezoekers deze pagina. Een (te) groot aantal daarvan ondervindt -in de relatie met de partner met borderline- veel dagelijks terugkerende relatieproblemen. De onvoorspelbaarheid, de explosiviteit en de afhankelijkheid. De meest aan onze gestelde vraag is ” hoe moet ik hier mee omgaan?”.
Weten of je (partner) borderline hebt( heeft)? Doe de test
Denk jij dat je borderline hebt? Of je partner? Via de online borderline test krijg je een beeld van je huidige relatie, maar de zelftest is geen diagnose. Je kunt altijd contact opnemen met ons.
BPS
Het complex BPS kent als belangrijkste kenmerken uitermate impulsief en gedrag en steeds wisselende gemoedsstemmingen. Veelal zijn hun reacties heftiger dan van anderen. Indien iemand zonder directe aanleiding plotseling van heel vrolijk naar intens verdrietig verandert, kan dat een indicatie zijn. Zodra die reactie extreme vormen aanneemt zou er wel eens sprake kunnen zijn van een borderline persoonlijkheidsstoornis.
Kenmerken
Volgens de DSM-IV index is sprake van een borderline persoonlijkheidsstoornis indicatie als aan vijf of meer van de volgende criteria is voldaan.
- Extreme verlatingsangst
- Buitengewoon impulsief (vreetbuien, seks, geld verkwisten, drank en/of drugs)
- Extreme stemmingswisselingen (meestal van korte duur)
- Gevoel van leegte
- Instabiele relaties (overmatig idealiseren en kleineren)
- Identiteitsstoornis (instabiel zelfbeeld of zelfgevoel)
- Suïcidale neigingen (dreigingen of zelfverminking)
- Intense woede (vechtpartijen, driftbuien of aanhoudende woede)
- Dissociatie en paranoïde ideeën (voorbijgaand en stressgebonden)
De omvang
Geschat wordt dat t 1 tot 2 procent van de volwassenen aan een BPS lijdt; vrouwen twee keer zo veel als mannen. Maar bij probleemjongeren bedraagt dit zo’n 25 procent aangetroffen en ook hier meer bij meisjes dan bij jongens. Tussen het 20e en 30e levensjaar piekt de BPS, ongeveer 8 tot 10 procent van deze groep pleegt- zeker bij afwezigheid van behandeling- uiteindelijk zelfmoord.
Een borderliner kent geen middenweg; het is alles of niets. De borderliner in de relatie vindt iets schitterend of afschuwelijk. De BPS-er is emotioneel instabiel en explosief; stemmingen kunnen soms zonder aanleiding omslaan in woede-uitbarstingen zich uiten in verbaal en fysiek geweld of zelfs automutilatie. Het zelfbeeld is negatief en veelal zeer vertekend; ze zijn erg onzeker en vinden zichzelf vaak heel lelijk. Ze kampen meestal met een leeg en eenzaam gevoel. Zijn erg impulsief en handelen zonder plan.Zijn wel eerlijk en komen meestal eerlijk voor hun daden uit.
Na het 40e levensjaar ziet men vaak een afname en worden de emoties en het gevoelsleven stabieler. Genezing tot op zekere hoogte is mogelijk; gemiddeld zo’n 40 procent na 3 jaar na opname .
Borderliner en de relatie
Borderliners kunnen niet goed alleen zijn en relaties met anderen zijn erg belangrijk. Ze leggen makkelijk contact maken en hebben vooral in het begin de neiging de ander te idealiseren. Door hun onvoorspelbaar gedrag, heftige emoties en soms zelfs agressieve reacties, is het voor hun partner zeer moeilijk in de relatie te blijven. Ze zijn permanent bang de persoon te verliezen waar ze om geven en proberen daarom de ander te claimen en reageren buitengewoon heftig als hun gedrag niet het gewenste resultaat oplevert. Iemand met BPS kan iemand op een voetstuk zetten, zich vervolgens teleurgesteld voelen, hem of haar laten vallen en tenslotte het gevoel hebben door de ander in de steek te zijn gelaten.
Relatie met een borderliner
Een relatie met een borderliner is hardlopen langs de ravijn. Ze hebben hoge verwachtingen maar zijn zelf niet in staat te geven. Ze zijn vaak ook niet duidelijk naar de ander en wisselen aanhankelijk en afstotend gedrag met grote regelmaat. Kritiek kan paniek veroorzaken en paniek kan zich uiten in extreem alcohol- en/of drugsgebruik of zelfs manipulatie met zelfmoord. In het ergste geval kan er zelfs een psychose optreden, dit zijn echter veelal kortdurende periodes.
Borderline komt vaak voor met de bijkomende aandoeningen zoals: depressie, eetstoornissen, psychose, PTSS en ADHD.