Geld en relatieproblemen
Geld als relatieprobleem
Uit onderzoek van relatietherapeuten blijkt dat geld één van de grootste ruziestokers is voor stellen vandaag. Andere belangrijke oorzaken zijn seks, huishoudelijke taken en kinderen. Toch kan je vermijden dat jullie financiële status een struikelblok blijft of wordt.
“Wat zo dwingend is aan geld, is dat het doordringt in elk aspect van ons leven. Het is een emotioneel onderwerp dat kwaad bloed kan zetten binnen relaties, zeker wanneer er een onevenwicht heerst qua beheer of een opvallend verschil op vlak van attitudes. Zeker in tijden van economische onzekerheid worden mensen van nature zenuwachtiger”, verklaart Christine Northam van Relate.
Hoewel geld voor velen een genant onderwerp is, is het essentieel om erover te praten met je partner om te verzekeren dat jullie op dezelfde golflengte zitten. “Stellen die zich klaar voelen om samen verder te gaan, praten doorgaans over kinderen en levensdoelen, maar geld wordt daarbij al te vaak vergeten”, klinkt het.
Geld = stress
Het probleem hiermee is dat geld helaas één van de grootste bronnen van stress en kopzorgen kan worden binnen relaties op eender welk tijdstip. Daarom is het zo belangrijk dat er van in het begin goed en open over gecommuniceerd wordt. Daarom geven experts enkel tips mee om constructieve conversaties over geld op gang te trekken:
1. Tijdstip
Ga voor een neutraal moment. Kies bijvoorbeeld niet de dag uit waarop een monsterfactuur in de bus is beland. Het doel is een kalme, ontspannen discussie te voeren op een tijdstip waarop er geen dwingend financieel probleem leeft.
2. Attitude(s)
Iedereen heeft een andere aanpak als het op geld aankomt en de kans is piepklein dat je partner een perfecte spiegel zal zijn van je eigen attitude. De diversiteit kan goed zijn om een balans te behouden, maar kan ook uitdraaien op een grote financiële ramp.
“Eerdere ervaringen en gewoontes uit de familie kunnen een invloed hebben op hoe we geld zien, dus het is niet verbazend dat we allemaal een andere aanpak hebben. Geld kan alles betekenen, van macht en veiligheid tot vrijheid, maar het is belangrijk dat je dat deelt met je partner. Wanneer jullie elkaars attitude begrijpen en appreciëren, zal het makkelijker zijn om samen te werken en water bij de wijn te doen om een goede balans te garanderen”, stelt Northam.
3. Realistisch zijn
Het is belangrijk dat je samen uitspit waar het geld precies naartoe gaat. Alleen zo kan je de financiële situatie realistisch bekijken. Neem de bankuittreksels eens onder de loep, durf de visarekening aan en kijk eens goed naar de rekeningen van het winkelen.
“Net als bij een eerste confrontatie met de weegschaal aan het begin van een dieet, kan het best deprimerend zijn om te zien hoe ernstig de situatie is. Je moet het echter eerst aandurven om de realiteit onder ogen te zien, alvorens je acties kan ondernemen”, klinkt het.
4. Geen vingergewijs
Wanneer jij eerder de spaarzame bent in de relatie, is het gemakkelijk om je partner met de vinger te wijzen als er niet genoeg overblijft om de rekeningen te betalen. Probeer dit negatief gedrag echter te vermijden en werk liever samen aan een oplossing. Probeer jezelf eraan te doen herinneren dat je deel van een team bent en dat wederzijdse steun belangrijk is.
Vermijd dat je het persoonlijk begint te maken door dingen te zeggen als ‘jouw schulden’ of ‘mijn inkomen’. Probeer daarentegen de verantwoordelijk van het geld te delen. Het is belangrijk dat jullie alletwee in staat zijn de financiën te runnen, dus wissel bijvoorbeeld af met het betalen van de rekeningen via een gezamelijke rekeningen en plan elke maand één moment in om samen de situatie te bekijken.
5. Gezamelijke doelen
Overloop wat jullie beiden belangrijk vinden, wat de gemeenschappelijke doelen zijn en ga dan kijken naar de financiële toestand. Is het geld aanwezig om alles te bereiken of moeten er eerst dingen veranderen aan de uitgaven en inkomsten? Stel samen een plan op en hou je er aan.
“Of het nu om de aankoop van een huis gaat of om de schoolkosten van de kinderen, of om een droomreis … het is belangrijk dat jullie samen de haalbaarheid bekijken. Een financieel plan opstellen voor de toekomst kan ervoor zorgen dat jij en je partner op dezelfde golflengte zitten. Hierdoor kan je negatieve conversaties en teleurstellingen vermijden. Stellen, getrouwd of niet, moeten in staat zijn te onderhandelen, compromissen te sluiten en zich flexibel op te stellen”.