skip to Main Content

relatie en conflict

Relatie en conflict…

Relatie ruzie conflict. Vechten als kat en hond. Willen winnen. Het laatste woord willen hebben. Jezelf beter, slimmer, belangrijker vinden dan de ander. En nog veel meer redenen waarom een meningsverschil kan eindigen in een ruzie. En heel veel ruzies in een scheiding.

Klik hier voor het hoofdartikel over dit onderwerp(lees dat eerst a.u.b.).

Hieronder volgt een voorbeeld uit het gratis werkboek “Schat,wil je mijn klant zijn?”). Download gratis het werkboek “Schat,wil je mijn klant zijn?”

Het stel vecht als kat en hond

Beide partners hebben een baan. Zij werkt 3,5 dag; hij full- time. Zij hebben 2 dochters in de puberteit.

De financiën worden door hem beheerd.

Met veel controle achteraf en “aanwijzingen ”vooraf”. Het winkelgedrag van de winkelende moeder en dochter wordt dan ook beheerst door de “angst”dat er teveel of verkeerd wordt aangekocht. Dit leidt periodiek tot een felle woordwisselingen. Die bovenop de andere problematiek zorgt voor een explosief mengsel (zij is verliefd geworden op iemand uit de gezamenlijke “wandelclub”.

Geen vertrouwen meer in de ander

De verwijten zijn scherp en snijden diep door het flinterdunne vertrouwen dat er nog rest. Na zo’n woordenwisseling, voelen beiden zich lichamelijk uitgeput. Kunnen zich niet goed concentreren op werk- en andere privé zaken. De behoefte om nog met elkaar te praten het conflict is volstrekt afwezig. Lichamelijk contact wordt tot het uiterste vermeden.

Zij gooit het geld over de balk dus ik moet wel

Als reden waarom hij zo’n streng financieel beleid voert, noemt hij dat in het verleden er te vaak door haar verkwisting is geweest die hun in problemen hebben gebracht. Het is dus voor haar eigen belang dat hij dit doet.
Opdracht: herkennen van het conflict
Hier gaat het  om gedrag van de klant of de leverancier dat hoort bij het “op oorlogspad” zijn. Dat kan heel verschillende verschijningsvormen hebben. Paradoxaal genoeg moet men enige conflicten meegemaakt hebben, om het conflict- gedrag van de ander te herkennen.

Stap 1

 beschrijf het laatste EN meest (voor de klant ) heftige conflict (=emotie boos/kwaad/verdrietig)

Datum en tijd Omschrijf de aanleiding van het conflict Omschrijf het conflict (het heftigste moment) en hoe vaak het de afgelopen 3 maanden is voorgekomen Omschrijf je eigen gedrag Omschrijf je eigen emotie Omschrijf het gedrag van je leverancier
           

Stap 2:

leverancier bereid je voor op open vragen aan je  klant over het bovenstaande; achterhaal waarom het voor je klant een conflict werd

Datum en tijd Omschrijf het conflict (het heftigste moment) Omschrijf je eigen gedrag Omschrijf het gedrag van je leverancier
  Welke open vraag Welke open vraag Welke open vraag
       
       

Stap 4:

leverancier stel NU je open vragen aan je klant over het conflict en ontdek (neem het gesprek op)

  • waarom het voor je klant een conflict werd
  • wat precies in jouw gedrag dat veroorzaakt
  • vraag door, vraag door

Stap 5: 

everancier schrijf op een flipovervel

  • welk gedrag volgens jou mede de oorzaak van het conflict was
  • wat je in een zelfde situatie in de toekomst anders kan doen zodat de aanleiding tot het conflict niet kan ontstaan EN het geen conflict kan worden

Stap 6:

klant  bereid je voor op open vragen aan je partner/leverancier  over het bovenstaande; achterhaal hoe jij je leverancier kan helpen om dat wat hij zich voorneemt te doen ook zal gaan doen

Stap 7:

klant  stel je voor op open vragen aan je partner/leverancier  over het bovenstaande; achterhaal hoe jij je leverancier kan helpen om dat wat hij zich voorneemt te doen ook zal gaan doen (neem het gesprek op)

Stap 8:

speel al opnames af en check of

  1. of en hoe er open vragen zijn gesteld
  2. of en hoe de antwoorden betrekking hadden op de vragen

Stap 8: Herhaal stap 1 t/m 7 maar nu in een andere rolverdeling.

Dus begin bij Stap 1: beschrijf het laatste EN meest (voor de leverancier  ) heftige (=emotie boos/kwaad/verdrietig)

Een relatieconflict of een ruzie heeft vaak ook te maken met het ontbreken aan goede onderhandelingsvaardigheden van jullie beiden.

 

Bekijk onderstaande video´s over onderhandelen . Die leveren je eerder een win-win op dan een “loose-loose”!

Informatie over de Relatievakantie, de allereerste intensieve relatietherapie van Nederland

Back To Top