Het werkboek over relatieproblemen
Eye-opener
Het werkboek relatieproblemen. Het moet ergens in 2010 gebeurd zijn. De ¨geboorte¨ van het besef bij mij, dat mijn levenspartner tot op zekere hoogte mijn klant is. En dat het mijn verantwoordelijkheid was om- als leverancier- haar behoeftes en verwachtingen te kennen en zorg te dragen voor leveranties (gedrag) overeenkomstig haar verwachtingen van mij. En daar waar ik dat niet kon , me in te spannen om zo dicht mogelijk in de buurt te komen van de verwachting van mijn klant . Mijn kennis en vaardigheden ¨upgraden¨, klantgerichtheid verhogen. Eigenlijk hetzelfde doen wat voor mijn zakelijke klanten ook moest doen.
Bekijk het eens door een andere bril!
Loopt je relatie momenteel stroef en raak je door een weekendje ¨quality time¨ alleen maar van de regen in de drup? Dan zijn er andere wegen die je moet gaan bewandelen. Er zijn talloze manieren en wellicht is het noodzakelijk om hierbij hulp te vragen. Maar voordat het zo ver is, kun je ook eens proberen om je lief op een andere manier te bekijken. Stel hem/haar eens voor als een belangrijke klant, zoals je in een werkrelatie ook zo hebben. Hoe zou je dan zo’n periode van frictie aanpakken?
Het werkboek relatieproblemen: ” Schat,wil je mijn klant zijn”
Voorwoord
Bij de bakker
Loopt een man (de klant) de bakkerij binnen. Hij wacht tot hij aan de beurt is. Zegt de verkoopster (de leverancier): “Wat kan ik voor u doen?”. Ze onderzoekt de behoefte van haar klant. Waarop de man zegt: “Een heel gesneden bruin, zes krentenbollen en twee worstenbroodjes”. Hij verwoordt zijn behoefte. De verkoopster vraagt: “Wilt u de worstenbroodjes opgewarmd of zo meenemen?”. Ze wil nog preciezer weten wat de behoefte is van haar klant. De man antwoordt dat hij ze graag warm wil hebben. De verkoopster geeft het gesneden bruin en de zes krentenbollen en geeft even later, als de worstenbroodjes uit de oven gehaald zijn, ook het warme deel van de bestelling. Ze levert het gevraagde uit.
“Wat krijgt u van mij?” vraagt de man. De verkoopster slaat de kassa aan en geeft de man het bonnetje terwijl ze zegt: “6,85 alstublieft’. De man haalt zijn bankpasje tevoorschijn en pint 6,85. De betaling is gedaan en het contract is gemaakt en geprint.
Leverancier wordt klant
Diezelfde zaterdag loopt de verkoopster van de bakkerij de plaatselijke boekenwinkel binnen. Ze zoekt een boek uit dat zal dienen als verjaardagscadeau voor een vriendin
Ze loopt naar de toonbank om het boek af te rekenen. Achter de toonbank staat de man die ’s morgens bij haar het gesneden bruin, zes krentenbollen en twee worstenbroodjes heeft gekocht. Nu is hij de leverancier!
Hij vraagt haar of het boek als cadeau moet worden ingepakt en of ze interesse heeft in het boek van het jaar dat alleen vandáág maar vijf euro i.p.v. 25 euro kost. Op beide vragen antwoordt ze ja. De man vraagt vervolgens nog: “Wilt u een tasje?”. Ook daarop zegt de vrouw ja.
De man slaat de kassa aan en zegt: “Dat is dan 32,50 euro bij elkaar”. Ze haalt haar bankpasje tevoorschijn en pint 32,50.
Klant-leveranciersrelatie
Er is een klant met een behoefte. Deze behoefte kan de klant zelf niet bevredigen. De man kan geen brood bakken. De vrouw kan geen boeken verkopen. En er is een leverancier, in dit geval de bakker en de boekhandel, die door vragen en doorvragen de klantvraag of behoefte voor de klant en zichzelf duidelijk weet te krijgen. Om vervolgens de bestelling uit te leveren. De klant betaalt daarna de “bestelde behoefte”. Beiden zijn tevreden en de kans is groot dat ze ook in de toekomst op deze manier “zaken” met elkaar zullen doen. En de klant is ook leverancier!
Conflict in de klant-leverancier-relatie
Stel je nu voor dat de verkoopster in de bakkerij ongevraagd de worstenbroodjes zou hebben opgewarmd of een half onbesneden bruin had geleverd. En dezelfde prijs had gevraagd. Dan ontstaat er bij de klant het gevoel dat de verkoopster:
- Zijn behoefte niet kent of
- Als ze die al wel kende, niet conform geleverd heeft.
Als dit vaker voorkomt zal de klant uiteindelijk kiezen voor een andere bakker. En zijn geld daar gaan uitgeven.
De klant-leveranciersrelatie als metafoor
Wat zich in de hierboven beschreven korte verkoopprocessen afspeelde, vormt de essentie van dit boek. In de liefdesrelatie is er ook sprake van een klant en van een leverancier. Ook daar geldt dat je goed moet weten wat je klant verwacht! De ene keer ben je klant en de andere keer de leverancier. Als je niet goed weet wat je klant verwacht, dan kan er een conflict ontstaan. En de klant zal soms zelfs iets kopen waar hij in eerste instantie niet voor in de winkel kwam!
En vice versa. Ik ben ook klant en verwacht ook zo behandeld te worden. Althans, als het onderwerpen betreft die er voor mij toe doen. Wat kan de communicatie tussen klant en leverancier , (echt) paren die hun relatie willen verbeteren leren? Hun relatieprobleem oplossen.
Klik hier voor het hoofdartikel over het werkboek ” Schat,wil je mijn klant zijn”
Het werkboek relatieproblemen: het ontstaan van het relatieprobleem
Relaties gaan m.i. vooral het schip in omdat ze – niet zoals dat in de klant-leveranciersrelatie gaat – de wederzijdse verwachtingen niet goed kenbaar kunnen maken. Wat moet er geleverd worden?? En tegen welke condities. Maar omdat het wat meestal “gedrag” is (mij een kus geven, op tijd op een afspraak zijn, voor mij zorgen als ik mij iet goed voel ) is het veel meer werk- vooral in problematische relaties- om het WAT duidelijk te krijgen. Immers we zijn helemaal niet geschoold in het precies omschrijven van het gedrag dat we van de ander verwachten. Goed om te weten dat in een gezonde relatie dat ook geen probleem is!
Download hier het gratis werkboek
Het werkboek relatieproblemen: basis van een Relatievakantie
Vandaar de ontwikkeling van de “Relatievakantie”. Een meerdaagse workshop klant-leveranciersrelatie communicatie; in combinatie met een korte vakantie in Zuid-Spanje. Dit tekst- en werkboek zijn de opbrengst van al die workshops en een antwoord op de vragen van cliënten om de inhoud van de workshops in boekvorm -na afloop van hun Relatievakantie- te kunnen meenemen. Hun relatieproblemen blijvend op te lossen. Klik hier voor het dagprogramma
In dit tekstboek wordt het klant-leveranciers-denken aan de hand van voorbeelden in een samenhangend kader uitgezet. Het werkboek geeft het oefenmateriaal om voldoende voorbereid te zijn op een Relatievakantie of om geheel zelfstandig de weg terug te vinden naar een leuke relatie.
Het werkboek relatieproblemen: gebruikte begrippen
- Waar in dit document over hij wordt gesproken mag ook zij worden gelezen en vice versa
- klant = je vriend, echtgeno(o)t(e) aan wie jij het “ gedrag” levert dat door hem/ haar verwacht wordt / besteld is
- leverancier = je vriend, echtgeno(o)t(e) die jou het “ gedrag” levert dat door jou verwacht wordt / besteld is
In je relatie heb je 2 petten op. De ene keer ben je klant , de andere keer leverancier.
Het werkboek relatieproblemen: de klant-leveranciersrelatie als metafoor
Liefdes relatie | Klant- leverancier relatie |
Klant= de persoon die een behoefte heeft en die (meestal) niet zelf kan of wil bevredigen | klant |
Leverancier= de persoon die een eigenschap en/of fysiek aspect heeft, waar de klant door wordt aangetrokken | leverancier |
Het gedrag van de leverancier; dat wat de klant ervaart in het bij zijn van (en ook zonder de nabijheid van) de leverancier | Dienst/ product (het wat) |
De klant betaalt met aandacht, liefde, monomanie, toewijding; de leverancier toont het verwachte gedrag, de levering | De prijs en de levering |
De huwelijksakte; het samenwonen; het samen naar buiten optreden als “paar” | Het contract |
Informatie over de Relatievakantie, de allereerste intensieve relatietherapie van Nederland
- Bestel hier het gratis werkboek “Schat,wil je mijn klant zijn?”.
- Bekijk het programma van je Relatievakantie
- Ga hier naar de contact pagina te gaan
- Wat anderen van de relatievakantie vonden? Klik hier
- Tarieven van Relatievakantie