Relatie time out
Waarom en wanneer een time out in een relatie?
Het is in een relatie bij voorkeur de bedoeling dat je je er veilig in voelt en gehoord wordt. Of zoals het clichématig klinkt: dat je samen de hele wereld aankunt. Maar dat geldt uiteraard alleen in de ideale wereld. En die is er helaas niet voor iedereen. Als je samen of alleen het idee hebt dat er iets dreigt mis te lopen in je relatie, kan het soms louterend werken om een relatie time out te nemen. Op deze pagina lees je meer over het nut en de noodzaak van de mogelijkheid om een relatie time out te nemen.
Relatie time out- scoort 35%
Zo´n 30% van de bezoekers op onze website is op zoek naar informatie over het nemen van een time out als oplossing voor een relatieprobleem. Op dat moment is de druk of spanning binnen de relatie zo hoog opgelopen dat de enige uitweg een fysieke scheiding van tafel en bed is. Wij vinden 30% een erg hoog percentage. Op de keper beschouwd is de keuze voor de time out de voorbode van het einde van de relatie. In een relatie is de time out de enige test waarin vastgesteld kan worden of er nog (goede) gevoelens zijn voor de ander. Daarvoor is het dus nodig dat de (gewoonlijk) aanwezige partner – met al zijn/haar hebbelijkheden en onhebbelijkheden – even niet in de buurt is.
Afstand nemen en spanning wegnemen
Een groot voordeel van een relatie time out is dat je niet definitief de handdoek in de ring gooit. Door een tijdje niet samen te zijn, kan de spanning zakken en kun je meestal weer wat helderder denken. Je geeft jezelf en je partner de kans om van een afstand naar de relatie te kijken. In dit soort situaties kan een time out leiden tot een meer evenwichtige beslissing. Een time out kun je overigens indelen zoals je zelf wil. Het hoeft bijvoorbeeld niet altijd een lange periode te zijn. Je kunt bijvoorbeeld ook ‘rustdagen’ inplannen waarop je even niet samen bent.
Voor- en nadelen relatie time out
De directe voordelen van een relatie time out zijn:
- geen fysiek contact
- geen verbaal contact
De indirecte voordelen van een relatie time out zijn:
- minder stress bij 1 of beide partners
- minder stress bij eventueel aanwezige kinderen
- grote handelingsvrijheid
- kans op herstel van ‘ relatieschade’
- urgentie om actie te ondernemen neem toe bij de achterblijver
De directe nadelen van een relatie time out zijn:
- hogere kosten van huishouden
- eventuele aanwezige kinderen raken verder betrokken in relatieconflict
De indirecte nadelen van een relatie time out zijn:
- minder focus op gezamenlijk herstel van de relatie
- er wordt geen onafhankelijke diagnose/analyse gemaakt
- herstel wordt niet gestart
- er is geen bouw- of reparatieplan
- kans op verdere vergroting van de afstand tussen de partners
- gevolgschade relatie kinderen en ouder(s)
Aanleidingen voor relatie time out
Relatieproblemen kunnen van uiteenlopende aard zijn. Zo scoort dominantie en/of narcisme in de relatie maar liefst 28%. Ook inflexibiliteit, arrogantie, betweterigheid, niet luisteren naar de ander en egoïsme zijn vaak aanleiding om een relatie time out te nemen. De persoon die er dagelijks mee moet dealen, krijgt er op een gegeven moment genoeg van. Want de eigen waardigheid, het zelfrespect en de persoonlijke ontwikkeling verschrompelt. In onze praktijk ervaren we dat bijna in ieder relatieprobleem wel een mate van dominantie meespeelt. De huidige tijdgeest is er één van IK en minder van WIJ. Geduld en bereidheid om te onderzoeken wat de ander nodig heeft, of wil, is veel minder aanwezig. Het moet NU.
Twijfel over relatie? Plan gratis adviesgesprek!
* Binnen 8 uur gratis relatieadvies
Eenzaam in de relatie
Een andere belangrijke oorzaak van relatieproblemen is eenzaamheid in de relatie. Een relatie zou een veilige haven moeten zijn. Waarin je je vrijelijk kunt bewegen, zowel lichamelijk als geestelijk. Relatieproblemen die aanhouden en ook nog veel impact hebben, kunnen er voor zorgen dat je je ongelukkig voelt. En vooral ook: alleen. Dit gevoel is vaak aanleiding tot het nemen van een relatie time out.
Relatieproblemen en time out: afspraken en regels
Het is goed om samen een aantal afspraken te maken, van wat wel en niet wenselijk is tijdens de relatie time out. Een gulden regel is dat er geen intieme relaties met andere personen aan worden gegaan of onderhouden. Daarnaast zijn er ook nog praktische zaken, zoals omgaan met financiën, contact met de kinderen en contact met elkaar, die moeten worden geregeld.
Relatieprobleem en time out: de kinderen
Wanneer je een gezin hebt met relatieproblemen, geeft dit meestal extra druk op beide partners. Je bent immers samen verantwoordelijk voor je gezin en je kunt eigenlijk niet zomaar even weg. Toch geldt hier ook dat een relatie time out juist even de rust kan bieden die nodig is om weer wat energie op te bouwen. In die periode van rust, is het goed om te kijken naar jullie relatieproblemen. Alleen al omdat je altijd allebei ouders van de kinderen blijft en dus wel met elkaar moet kunnen communiceren.
Begeleiding bij een relatie time out
Als je begeleiding nodig hebt voor een succesvolle relatie time out, kan een relatietherapie in de vorm van een Relatievakantie uitkomst bieden. Tijdens de Relatievakantie onderzoekt de relatietherapeut bij beide partners hoe de relatie tot dan toe is verlopen, wordt inzichtelijk gemaakt welk gedrag de problemen heeft doen ontstaan en welke schade dit heeft veroorzaakt bij de ander.