skip to Main Content

Omgaan met stress

Coping met relatiestress

Omgaan met stress in je relatie. Het Engelse woord voor omgaan met is “coping”. Wat is je eerste reactie bij relatiestress? Maak je een plan om het te overwinnen?

Ga je er over praten met je vrienden? Vermijd je de confrontatie met de situatie? Of probeer je de angst te verbergen door je toevlucht te nemen tot troost maaltijden of andere middelen?

Er zijn zoveel verschillende manieren om je aan te passen aan  gedrag van je partner in je relatie waar je door ontregeld wordt. Coping is de bewuste en onbewuste inspanning die we leveren om problemen in je relatie op te lossen of de lichamelijke en/of mentale   negativiteit te verminderen. Het is het ingebouwde probleemoplossing programma van je lijf en geest dat tot doel heeft terug te keren naar het optimale functioneren van vroeger. Je zou ook in meer romantische termen kunnen zeggen weer “gelukkig” worden.

omgaan met stress

Anti relatieburn-out 

Volgens de psychologie zijn coping vaardigheden of coping strategieën, een reeks adaptieve hulpmiddelen die we proactief toepassen om burn-out te voorkomen. Deze hulpmiddelen kunnen onze gedachten, emoties en acties zijn en zijn afhankelijk van onze persoonlijkheid patronen.

Een sociaal en vriendelijk persoon zal bijvoorbeeld eerder oplossingsgerichte en op communicatie gebaseerde coping vaardigheden gebruiken om van zijn problemen af ​​te komen. Daarentegen zal een een van nature bescheiden persoon heeft neigen naar meer defensieve en op zichzelf gerichte coping strategieën.

Welke vormen van coping zijn er?

Wij bedoelen met coping:

Het kunnen afweren of neutraliseren van het gedrag van je partner dat belastend voor je fysiek en/of mentaal welzijn of die je materiële middelen structureel overschrijden.

  1. Coping houdt in dat je mentale energie besteedt op een manier die stress kan verminderen.
  2. Of het nu bewust of onbewust is, het uiteindelijke doel van alle coping-mechanismen is om een ​​probleem op te lossen en homeostase te herstellen.
  3. Copingstrategieën kunnen positief of negatief zijn, afhankelijk van of ze het mentale welzijn vergroten of verkleinen.
  4. Coping is afhankelijk van persoonlijkheid patronen en perceptuele ervaringen.
  5. De strategieën die men kiest om zich aan een situatie aan te passen, zijn sterk geïndividualiseerd. Coping is nooit hetzelfde voor twee mensen.

.

8 vormen van actieve coping

  1. Zelfbeheersing – waarbij we proberen onze emoties te beheersen als reactie op stress.
  2. Confrontatie – waar we de druk onder ogen zien en wraak nemen om de situatie te veranderen en terug in ons voordeel te brengen.
  3. Sociale steun – waar we met anderen praten en sociale connecties zoeken om ons te helpen een moeilijke tijd te overleven.
  4. Emotionele afstand nemen – waarbij we onverschillig blijven voor wat er om ons heen gebeurt en voorkomen dat het leed onze acties beheerst.
  5. Ontsnappen en vermijden – waarbij we het bestaan ​​van stress als coping-reactie ontkennen.
  6. Radicale acceptatie – waarbij men zijn toevlucht neemt tot onvoorwaardelijke zelfacceptatie om zich aan te passen aan tegenspoed.
  7. Positieve herwaardering – waar we het antwoord in de strijd proberen te vinden en daaruit groeien.
  8. Strategische probleemoplossing – waarbij we specifieke oplossingsgerichte strategieën implementeren om de moeilijke tijd door te komen en onze acties dienovereenkomstig om te buigen.

 

Iedereen is anders

Coping-mechanismen verschillen zowel van persoon tot persoon als in de tijd. Geen twee mensen zouden dezelfde strategieën gebruiken om een ​​situatie te boven te komen. Zelfs dezelfde persoon kan twee totaal verschillende copingstrategieën gebruiken om zich aan te passen aan vergelijkbare stressoren op verschillende momenten in het leven. 

relatiestress en coping

3 groepen van coping-mechanismen:

  1. Fysiologische coping – inclusief yoga, kunst, natuurgeneeskunde, ademhalingsoefeningen en spierontspanning.
  2. Cognitieve coping – inclusief mindfulness, gedachten herstructurering en meditatie.
  3. Natuur en milieu – inclusief wandelingen in de natuur, binding met huisdieren, enz.

Je relatie is als een auto!

Wat voor het gebruik van je auto geldt, geldt in dezelfde mate voor je relatie. Hoe beter de relatie onderhouden wordt, hoe kleiner de kans op ernstige relatieproblemen. Relatieproblemen die je vervolgens zelf alleen nog maar kunt oplossen als je daarvoor de juiste set van kennis, vaardigheden en wilskracht bezit.

De ervaring leert dat zo’n 30% van samenlevend Nederland in de situatie terecht kwam waarbij ze achteraf moesten vaststellen dat het hen daaraan ontbrak. Met als gevolg einde van de relatie, hoge relatie ontbindingskosten en emotionele schade.

relatie onderhoud als bij een auto

Schaam je niet om hulp te zoeken bij relatie onderhoud

Relatieproblemen oplossen zat niet in mijn opvoeding en ook niet in mijn “pakket”! Erkennen dat je een relatieprobleem hebt en dat je in je opvoeding, opleiding of vorige relatie niet voldoende hebt geleerd om het op te lossen, brengt je dichter in plaats van verder van de oplossing af. En dus ook dichter bij je partner.

relatieproblemen en schaamte

Zet de eerste stap voor liefdesrelatie onderhoud

Heb jij een auto of relatie met mankementen? Wacht dan niet totdat de auto helemaal ophoudt met rijden en kies op tijd voor professionele hulp bij relatie onderhouden. Doe onze gratis relatietest of neem contact op met Relatievakantie.com voor een vrijblijvend intakegesprek. Wij zijn bereikbaar 16 uur per dag, 7 dagen per week via telefoon +31(0)611140465 en email info@relatievakantie.com. Je kunt ook ons contactformulier invullen en wij reageren zo snel mogelijk op je vragen.

Back To Top