Relatiestress
Wat is allostatische stress?
Relatiestress of de allostatische relatiestress omschrijven we als de fysieke en mentale gevolgen van het blootgesteld zijn aan gedrag van je zelf of je liefdespartner gedurende langere tijd. De emotionele belasting. Soms wordt als synoniem de term stress gehanteerd. Maar het is echt de aard en intensiteit van de reactie van het lichaam en hoe deze wordt gedragen en verwerkt die de belasting bepaalt. Deze kunnen zelfs de ontwikkeling van chronische ziekten ten gevolge hebben. Zoals een chronische depressie. Bovendien verhogen niet alleen bio- of neurochemische reacties, maar ook gedrag van je partner dat niet conform je verwachting is , moeilijke jeugdervaringen en de aanwezigheid van angst- of stemmingsstoornissen deze chronische allostatische belasting.
Allostatische overbelasting
Langdurige relatiestress en drukte kunnen leiden tot allostatische overbelasting. Er is dan sprake van versnelde slijtage van lichaam en brein. Dit kan uiteindelijk leiden tot prestatie- en geheugenverlies met als gevolg een verhoogd risico op hart- en vaatziekten en een verzwakt immuunsysteem.
Hormonen
Er wordt op uiteenlopende wijze met stress omgegaan, maar perioden van hoge stress zijn gekoppeld aan de productie van door het lichaam geproduceerde stofjes die we hormonen noemen. Zoals cortisol en catecholamines, adrenaline, noradrenaline en dopamine. Op korte termijn helpen deze je om te gaan met stress. Anderzijds kan chronische stress leiden tot overproductie van deze stoffen en het minder goed laten functioneren van mechanismen die het uitschakelen van de chemische respons moeten regelen. Soms produceert het lichaam daardoor ook cortisol en catecholamines in situaties die normaal niet als stressvol worden ervaren
Teveel
Relatiestress en daardoor de tijdelijk aanmaak van stresshormonen op zich en de reactie van het lichaam is niet slecht. Maar het mag niet te lang duren. Er ontstaan dan namelijk onbedoelde aanvullende reacties van het lichaam.
Deze aanvullende reacties zijn niet langer nuttig en worden in plaats daarvan steeds fysieker. Ze beginnen een verhoogd risico op hartaandoeningen, hypertensie en een hoge cholesterol aanmaak te veroorzaken. Bovendien betekent een chronisch hoge allostatische belasting dat mensen eerder copinggedrag kiezen dat het ziekterisico verhoogt, zoals roken, drinken en drugsgebruik. Andere negatieve effecten kunnen zijn verlies van concentratie-en productievermogen (geen werklust) if overmatige consumptie (eten).
Iedereen is anders
Er is geen één manier van omgaan met relatiestress. De natuurlijke aanleg kan sterk verschillen en daardoor ook de allostatische belastbaarheid.
Hogere stressrespons niveaus komen vaak voor bij mensen die als kinderen werden misbruikt en verwaarloosd en bij mensen met stemmings- en angststoornissen. Deze scenario’s vertalen zich vervolgens in een verhoogd risico op ernstige, chronische ziekten.
Even niksen
Vandaag de dag is het aantal prikkels waar we dagelijks aan worden bloot gesteld in vergelijking met de vorige eeuw factoren hoger. We krijgen meer en sneller informatie. We moeten over meer zaken beslissen. In plaats van 1 soort en merk thee, zijn er tientallen. Wat doet dit met je?
Het is daarom erg belangrijk om af en toe even niets te doen, te pauzeren, of je te vervelen. Laat het default netwerk zijn werk doen. Dit is het netwerk van neurale activiteit dat gebruikt wordt
Zet de eerste stap voor een stressloze relatie
Ervaar jij al meer dan een jaar relatiestress? Wacht dan niet totdat de stresshormonen je relatie helemaal opgebrand hebben. Kies op tijd voor professionele hulp bij relatie onderhouden. Doe onze gratis relatietest of neem contact op met Relatievakantie.com voor een vrijblijvend intakegesprek. Wij zijn bereikbaar 16 uur per dag, 7 dagen per week via telefoon +31(0)611140465 en email info@relatievakantie.com. Je kunt ook ons contactformulier invullen en wij reageren zo snel mogelijk op je vragen.