skip to Main Content

Man wil geen relatietherapie

relatietherapie mijn man wil niet

 

De redenen waarom een man niet wil

Er kunnen vele redenen zijn waarom een man niet gelooft in relatietherapie of relatiecoaching. De meest gehoorde zijn:

  • slechte ervaringen met “hulpverleners” in het algemeen; psychologen, therapeuten etc. Of relatietherapeuten in het bijzonder.
  • het vragen om hulp (van een relatietherapeut of relatiecoach) zien als een brevet van onvermogen. “Dit moeten we zelf kunnen”. Bovendien krijgt de gang naar relatietherapie of relatiecoaching de status van erkenning van het probleem.
  • het inroepen van hulp van relatietherapie of relatiecoaching geeft gevoel van schaamte. Vrienden, familie,collega´s. Wat zullen ze wel niet zeggen!?
  • door niet te gaan behoudt de man regie over de relatie (denkt hij); zijn veto zorgt er immers voor dat de partner in de huidige situatie moet blijven
  • vrees voor het moeten graven naar de eigen drijfveren ; verkenning van het verre en/ of nabije verleden
  • vrees voor het moet bekennen van kleur ( duidelijk moeten maken wat hij wil; niet wil)
  • angst dat de beslissing die al genomen is (om weg te gaan) ontkracht wordt door  de therapie (terwijl een eventuele ontvlechting en scheiding alleen maar harmonieuzer verloopt door een relatievakantie)
  • geldverspilling

Lees ook deze pagina’s als je meer wilt weten over je man/ vriend te overtuigen

Wat te doen bij een conflict?

Een conflict heeft een kop en een staart. Het ontstaat ergens door bepaald gedrag en houdt op..door ander gedrag te vertonen.

Je hebt echter invloed op zowel het ontstaan als de wijze van beëindiging. Je kan het dus regisseren. Als je maar weet hoe en wanneer je moet handelen! Niets doen of doodzwijgen (= niet uitzoeken waarom het conflict er is) vergroot de kans op herhaling en schade aan je gevoel voor de ander!

In 3 stappen de ruzie met je partner uit de wereld helpen

1.Herkennen 

Cruciaal in het goed benutten van de effecten van een conflict is dat je herkent dat het voor jou een conflict is. Dit doe je door de ander het zo letterlijk te vertellen. Door feed back te geven;maak duidelijk wat voor gedrag je bij de ander ziet, hoe dat voor jou voelt .

Conflicten kunnen blijvende beschadiging voor de relatie opleveren. Het is daarom nodig dat de redenen voor het conflict goed worden uitgediept. Maar niet op dat moment!

2.Bevriezen

bevriezen relatieconflictSpreek met elkaar een wekelijks ” spreekuur” af.  Een moment waarop jullie niet gehinderd door wat dan ook, het conflict kunnen doorspreken.Verdaag de bespreking van het conflict naar dit “spreekuur”. Spoel de film terug en probeer door vragen er achter te komen :

a.wat voor de ander de oorzaken waren voor het conflict;

b.wat jullie opvattingen en onderliggende normen of drijfveren zijn om het tot een conflict te laten komen (luister en stel OPEN vragen ; vermijd oordelen en opvattingen in je vragen; onderzoek alleen wat de ander denkt,voelt, verwacht):

c.wat 2 of 3 opties zijn om de verschillen in opvattingen te verkleinen en welke verandering van gedrag dat van jou en je partner vereist; bega daarbij niet de fout om om te kijken naar het verleden maar ontwerp de oplossing alsof je vanaf 0 start;

d.spreek af hoe je e.e.a gaat realiseren

3.Schrijf op wat je afgesproken hebt

Het lijkt kinderachtig, maar net als bij conflicten tussen partijen in oorlog die een wapenstilstand hebben gesloten, zal er op enig moment de neiging bestaan om aan de oplossing van het conflict een andere uitleg te geven. Dan is het goed dat je allebei kunt terugvallen op een gezamenlijke verklaring .

Vragen en doorvragen tot je weet wat er achter het gedrag schuil gaat
Back To Top