Mannen , relatieproblemen en communicatie
“Lucht je hart nou eens man!’
Mannen, relatieproblemen en communicatie. Herken je deze zin? Is het bij jullie ook zo dat de één veel vaker en méér wil praten dan de ander? Weet je als man dan vaak niet waaróver je het dan moet hebben? Of krijg je er de kriebels van? Heb je het gevoel dat je nu eenmaal niet goed in bent in praten, zeker niet over je gevoelens?
Mannen denken meer dan dat ze praten
De meeste mannen houden niet van gesprekken met hun partner over zich zelf. En liever niet héél vaak of héél lang! Dat is ook vaak de klacht van hun partner: ‘Mijn man of vriend wil of kan niet over zichzelf praten’. Een relatieprobleem ligt dan op de loer…. Mannen kunnen heel goed en vaak praten over onderwerpen zaken als hun werk, politiek, de economie of sport, maar meestal niet zo spontaan en gemakkelijk over de gedachten die over zich zelf gaan of de relatie
Waarover moeten we het hebben?
En naast dat de meeste mannen er niet bij stilstaan dat praten soms in het eigen belang is, weten ze ook niet altijd waaróver het dan zou moeten gaan. Met hun partner over hun eigen gedachten over hun partner praten is voor vrouwen misschien wel net zo belangrijk als vrijen voor mannen. Niet daarover kunnen praten leidt dan ook net zo vaak tot relatieproblemen als niet vrijen. En vaak is er een positief verband tussen die 2 verschijnselen.
Oorzaken slechte relatie communicatie
Mannen, relatieproblemen en communicatie. Dat veel moeite hebben met het vertellen aan hun partner wat ze denken lichamelijk ervaren heeft een aantal oorzaken. In de eerste plaats gebruiken mannen taal anders. Mannen brengen met taal feiten over. Iets aan anderen duidelijk maken doen ze veel vaker zónder woorden. Ook dat kan een relatieprobleem doen ontkiemen.
Ander brein
Dat heeft -zo zeggen wetenschappers- minstens één reden; bij mannen zijn er in de hersenen veel minder verbindingen tussen het taalgedeelte en het emotionele gedeelte. Mannen hebben daardoor niet zo gauw de woorden voor wat hen overkomt. Praten vereist bewustzijn over wat je denkt. En veel mannen zijn zich vaak niet zo erg bewust van wat ze denken. Ze realiseren zich dat pas als er een probleem is. Hetzij op het werk, in de vriendenkring of in relatie of het gezin.
Wat denk je nou man?
Buitenwereld gericht
Ook daar hebben de gedragswetenschappers een verklaring. Mannen waren en zijn van oudsher veel meer op de buitenwereld gericht. Ze zijn steeds op hun qui vive. Het zorgen dat de buitenwereld geen negatieve invloed heeft op hun leven is hun primaire doel. Niet in de laatste plaats om voor hun gezin te zorgen. Door inkomen en onderdak te regelen.
Denken over gedachten leidt af
Mannen staan soms ook niet graag stil bij hun gedachten, omdat het hen onrustig kan maken. Zeker als er dan emoties bovenkomen, waar ze niets mee kunnen of waar ze geen zin in hebben. Het kan hen onzeker maken (onzekerheid is ook een emotie) of onhandig doen voelen. En een probleem ontwijken is soms makkelijker dan het oplossen.
Over communicatie en relatieproblemen
Mannen,relatieproblemen en communicatie. Communicatie is een container-woord. Het is een label voor een grote verzameling van manieren van expressie van al datgene wat in je brein en lijf gebeurt. En er gebeurt van alles. De hele dag door.
Lees het artikel over communicatie
Zeg nou eens wat je denkt man!
Mannen, relatieproblemen en communicatie. Mannen kunnen behoorlijk last hebben van het feit dat ze hun emoties niet kunnen uiten. Ze kunnen zich vast voelen zitten.
Je vraag naar de bekende weg
Ze worden ‘gek’ van hun partner, als die voortdurend op hun huid zit en met hen wil praten: ‘o jee, daar gaan we weer.’ Ze voelen zich in het nauw gedreven en weten vaak niet anders te reageren dan zich terug te trekken. Waardoor de partner geen echt antwoord krijgt en dus juist doorgaat. Zoals iemand harder gaat bellen, als er niet open gedaan wordt. En dan dreigt er ruzie.
Je maakt me boos
Met als risico dat je boos wordt en dan is Leiden helemaal in last. Want veel mannen kunnen alleen met hun boosheid omgaan door die stevig te onderdrukken. Ze hebben niet geleerd die boosheid op een goede manier te gebruiken om hun partner te begrenzen, wat soms ook hard nodig is.
Mijn vrouw zegt alles wat ze denkt
Vrouwen hebben minder interne dialoog. Ze zetten hun gedachten eerder en gemakkelijker om in gesproken dan mannen. Dat is niet persé beter maar wel anders.
Emoties bepalen de relatie
In een relatie draait het om gedrag. En gedrag wordt bepaald door emoties. Dus of je het nou leuk vindt of niet, als je je relatie wilt verbeteren zul je je moeten verdiepen in wat emoties zijn. Bij je partner!!!
Ik vind jouw gedrag niet ok
Feedback is Engels voor” iets over het gedrag van de ander zeggen”; op diens verzoek of juist niet. Je beoordeelt het gedrag van de ander. Geeft het om zo te zeggen een cijfer.
Het doel van feedback is om het gedrag van de ander te beïnvloeden. Het liefst zou je het veranderen. Maar waarschijnlijk weet je wel dat dat een onmogelijkheid is.
Ruzie heeft een slechte onderhandeling als oorzaak
Een conflict is de laatste fase in een proces van gebeurtenissen tussen 2 partijen. De fase waarin je niet meer door 1 deur kan. Niet meer luistert. De ander zijn opvatting, mening, voorstel onacceptabel en of onbegrijpelijk vindt. Hoe los je dat op met je vrouw, man, vriend, vriendin?
Win win
Voor ¨gewichtige¨ kernthema’s in de liefdesrelatie zijn (zoals daar zijn: huishouding, opvoeding kinderen, vriendschappen, communicatie, intimiteit, seksualiteit, inkomen, wonen, werk, persoonlijke ontwikkeling) mag géén groot verschil bestaan over wat daaronder (dat kernthema) verstaan wordt.
Wat betekent dat voor jou
Als er verschillende opvattingen, normen bestaan over wat bijvoorbeeld “een goed opgeruimd huis” of “zuinig leven” is, dan is dat een voedingsbodem voor conflicten. Daarom móét daar – zoals in het hoofdstuk Kwaliteit wordt beschreven- eerst samen bepaald worden wat de gemeenschappelijke opvatting/ norm is.
Wat is opgeruimd?
In nagenoeg alle gevallen dat cliënten een beroep doen op ons, is er sprake van een verschil in opvatting. Over een onderwerp als de huishouding en de schoonmaak kan een relatie verscheurend conflict ontstaan. Vooral omdat partijen niet goed de verschillen en het waarom van die verschillen kennen en elkaar kunnen uitleggen. De oplossing is: leren te onderhandelen!
Weten wat je aandeel in het ontstaan van het conflict is en dat erkennen. Daar begint het voor jou mee. Vervolgens het tonen van de bereidheid, daadkracht en de creativiteit om jou aandeel te leveren aan de oplossing.
Bekijk hier de video over nee zeggen
Meer over onderhandelen in je relatie vind je op deze pagina van onze site. Klik hier