Genegeerd worden in een relatie
De 5 fases in een relatie
Ieder stelletje dat verliefd wordt en een relatie aangaat, gaat door vijf fases. Het begint met de verliefdheidsfase. Jullie kennen elkaar nog niet goed en alles is nieuw en fantastisch. In fase 2 leer je elkaar echt goed kennen. Je weet wie je partner is en jullie komen erachter of jullie relatie wel of niet gaat werken. Kom je door deze fase heen? Dan ga je naar fase 3. Dit wordt ook wel de moeilijkste fase genoemd. Hier ontdek je ook de minder leuke kanten van elkaar en kunnen ruzies ontstaan. Blijft jullie relatie intact en zijn jullie nog steeds gelukkig samen? Dan ga je naar fase 4 waarin alles goed aanvoelt, je voelt je helemaal thuis als je samen bent. Maar het blijft natuurlijk wel werken aan de relatie. Fase 5 is de fase, waar je door elkaars imperfecties kunt heen kijken. Jullie houden zoveel van elkaar dat je elkaar snel snapt en sneller kunt vergeven. Natuurlijk zit er in de commitment fase alsnog ups en downs. Ook in deze vijfde fase is het hard werken aan de relatie en in veel gevallen gaat dit niet altijd soepel. Het komt namelijk geregeld voor dat er problemen komen. In dit blog vertellen wij over de gevolgen van genegeerd worden in een relatie en wat hier aan te doen is.
Schade door veel kleine ruzies
Elke relatie is uniek, want niemand is hetzelfde. Maar wanneer je in een relatie vaak genegeerd wordt dan weet je dat er iets goed mis is. In dit geval is het verstandig om professionele hulp in te schakelen die je kan helpen met communicatieproblemen. Een voorbeeld dat wij vaak horen, is dat er veel geruzied wordt over kleine dingen. Deze kleine ruzies kunnen voor veel schade zorgen in de relatie. Het gevaar hiervan is dat er veel boosheid is over de kleine dagelijkse dingen, terwijl het grote probleem in de relatie niet aangepakt wordt. Een oorzaak is dat partners zich onvoldoende in elkaar verdiepen. Ze stellen geen vragen meer of luisteren niet. Met als gevolg dat je je genegeerd voelt.
Niet meer naar elkaar luisteren
Wanneer jullie communicatie niet goed is, is er een grote kans dat je niet naar elkaar luistert en al een antwoord of tegenwerping klaar hebben liggen in plaats van aandacht te hebben voor wat gezegd wordt. Wanneer een of beide partners elkaar zouden vertellen wat men echt denkt, en vertelt welke lichamelijke effecten daarbij ervaren worden, dan kan er al veel schade voorkomen worden. Een die manier een gesprek voeren, kan ieder stel leren. Maar in het dagelijks leven gaan we ervan uit dat iemand die in een relatie stapt dat gewoon kan! Zoals koken en kinderen opvoeden. Als dat zo zou zijn, zou niet 1 op de 4 relaties sneuvelen.
Alleen het hoognodige bespreken
Het gevaar ontstaat, dat wanneer jullie niet meer naar elkaar luisteren of altijd een weerwoord klaar hebben staan, dat er niks meer gezegd wordt. Er wordt niks meer samen gedaan. Alleen het hoognodige wordt besproken. Zoals over de boodschappen die gedaan moet worden. Je wordt niet meer aangeraakt. Wat kun je doen om dat gedrag van je partner, die jou bewust links laat liggen, te beïnvloeden? Welke middelen kun je inzetten? Wat is de reden voor het gedrag van je partner?
Onderzoek naar genegeerd worden
Een onderzoek van de Cambridge Universiteit stelt dat in maar liefst 24% van de relaties er sprake is van ernstige emotionele verwaarlozing. Dat resultaat komt wel overeen met onze eigen ervaring bij Relatievakantie. En dat beide partners dit zo kunnen ervaren. In een zodanige mate dat ze de relatie met de ander als zeer onaangenaam kwalificeren.
Twijfel over relatie? Plan gratis adviesgesprek!
* Binnen 8 uur gratis relatieadvies
Emotionele verwaarlozing
Het is vervelend dat emotionele verwaarlozing als onderwerp maar zelden openbaar besproken wordt. Het is een onderwerp dat nog vaak een groot taboe is. Je houdt dit liever voor jezelf. Herkenning is zelfs door psychologen en andere professionals lastig. De meeste mensen zullen het niet gauw als probleem herkennen. Emotionele verwaarlozing wordt zo gemakkelijk verkeerd begrepen omdat, in tegenstelling tot emotioneel of fysiek misbruik met een identificeerbare negatieve actie, is emotionele verwaarlozing eigenlijk een gebrek aan actie. Daarom wordt het lastig herkend.
Emotionele verwaarlozing in relaties
Kort samengevat verwijst emotionele verwaarlozing naar het falen van een persoon om adequaat te reageren op de emotionele behoeften van een ander. Je partner stelt je geen vragen meer, is niet geïnteresseerd in je, of wat je in leven meemaakt. Emotionele verwaarlozing in een relatie of huwelijk is wanneer een partner consequent de emoties van een partner of echtgenoot niet of niet tijdig herkent en er op de juiste manier op reageert. In beide gevallen heeft het verstrekkende negatieve gevolgen op de relatie.
Wat zijn emoties?
Of je nu alleen bent of een partner hebt; vroeger of later maak je kennis met je emoties. Maar wat zijn dat eigenlijk? En wat voor effecten hebben ze op mijn gedrag en relatie? En is genegeerd worden in een relatie ook een emotie? Om uit jouw situatie te komen, is het belangrijk dat je meer kennis krijgt over wat emoties zijn. Hoe ze inwerken op jou en je partner. Want of je wil of niet; ze zijn er en beïnvloeden je gedrag en dus ook je relatie. Naast dat jij emoties hebt, heeft jouw partner ze ook. In de vele gevallen waarin we betrokken raken bij hulpverlening aan een cliënt die zich genegeerd voelt, horen we dat de partner van de cliënt de emoties niet of nauwelijks toont. Het is dus belangrijk dat de emotionele verwaarlozing vroegtijdig wordt herkend. De gevolgen zijn ernstig. Voor het individu en voor de relatie.
Herkenbare momenten van genegeerd worden
Om voor duidelijkheid te scheppen voor je, hebben wij een overzicht gemaakt van cliënten die vertellen dat ze wel eens het onderstaande hebben gedacht over hun partner:
- Past de ander nog wel bij me?
- Het gedrag is veranderd en het staat me niet aan
- Ik wil niet meer aangeraakt worden
- Ik ben gevoelig voor de aandacht van anderen
- Ik denk over een toekomst zonder mijn huidige partner
- Er is geen onderwerp of we hebben er ruzie over
- We hebben zo weinig gemeenschappelijk
- Ik kan me niet meer herinneren dat ik gelukkig was in mijn relatie
- Ik vertrouw de verklaringen niet meer die ik krijg
- Ik krijg geen antwoorden op mijn vragen
- Waarom hebben we zo weinig intimiteit?
Gevolgen van genegeerd worden
Genegeerd worden komt niet alleen in relaties voor, ook als kind kun je in een slechte situatie zitten. De symptomen van emotionele verwaarlozing worden over het algemeen niet herkend totdat ze op jong volwassen leeftijd beginnen te verschijnen. Volwassenen ervaren de gevolgen van emotionele verwaarlozing omdat ze als kind al daarmee geconfronteerd werden, maar zich er niet bewust van zijn. Ze hebben de neiging te worstelen met weten wie ze zijn, wat ze van zichzelf verwachten en wat anderen van hen verwachten.
Voorbeelden gevolgen emotionele verwaarlozing
De gevolgen van emotionele verwaarlozing kunnen zich in allerlei situaties laten zien. Wij hebben een aantal voorbeelden voor je op een rij gezet:
- Moeite met identificeren of uiten van emoties
- Gemakkelijk in verlegenheid gebracht en gevoelig voor schuldgevoelens en schaamte
- Gebrek aan empathie
- Moeilijk om anderen te vertrouwen
- Sterk oordelend / kritisch of beschuldigend naar zichzelf en anderen
- Frequente gevoelens van zorgen, overmatige angsten en ontevredenheid
- Voelt de behoefte om anderen te pleasen
- Moeilijk om hulp of ondersteuning te vragen
- Ontsteekt gemakkelijk in eigen woede en woedend naar anderen
- Gevoel van fraude, verstopt achter een masker, of je niet verbonden voelen met jezelf
- Perfectionisme met acute gevoeligheid voor faalgevoelens
- Gevoeligheid voor gevoelens van afwijzing
Gevolgen van onderdrukte emoties
Het onderdrukken van emoties of het loskoppelen van emoties heeft fysieke gevolgen die velen niet kennen. Het verhoogt de stress op ons lichaam en verhoogt de kans op hartaandoeningen en diabetes. Het beïnvloedt ons immuunsysteem en stelt ons meer bloot aan ziekte, stijve gewrichten en botzwakte. Recent onderzoek toont ook een sterk verband aan tussen het vermijden van emoties of afgesloten zijn van emoties en slecht geheugen. Mensen die hun emoties regelmatig onderdrukken, kunnen het een uitdaging vinden om met anderen te communiceren.
Tekenen van emotionele verwaarlozing
Twijfel jij of je in je relatie last hebt van emotionele verwaarlozing? Wij hebben de mogelijke gevolgen of gevoelens van emotionele verwaarlozing voor je op een rij gezet. Herken jij ze? Dan wordt het tijd om Relatievakantie in te schakelen:
- De neiging hebben om je plannen uit te stellen. Bijvoorbeeld kinderen krijgen, reizen, lange termijn doelen stellen
- Het ervaren van consistente gevoelens van er niet bij te horen wanneer je met familie of vrienden bent
- Het gevoel dat je niet jezelf kunt zijn met je partner
- Overmatig gevoel van behoefte om je partner te beheersen, financiën enz.
- Gemakkelijk overweldigd; gevoel van eenzaamheid / machteloosheid
- Gevoelig zijn voor ‘verdoven’, of negeren en onderdrukken van je gevoelens
- Je partner wordt afgesloten of trekt zich terug wanneer je problemen oproept
- Moeilijk vinden om voor jezelf op te komen bij conflicten
- Voorkeur voor periodes van eenzaamheid boven tijd met partner
- Gebrek aan verlangen om als paar deel te nemen aan sociale activiteiten
- Gevoel van ‘alleen’ te zijn in je relatie
- Gebrek aan duidelijkheid over wat je partner van je wil
- Je ‘ga naar’- persoon is een vriend of een ander persoon dan je partner
Voorbeeld van negeren / emotionele verwaarlozing in relatie
We geven een voorbeeld van wat er in een relatie gebeurd wanneer emotionele verwaarlozing door een partner gebeurd: Els had een lange en moeilijke dag op kantoor, omdat ze had gehoord dat er binnenkort mensen zouden worden ontslagen. Toen ze met haar man Mark in de auto stapte, was het eerste wat ze zei dat ze bang was dat ze haar baan zou verliezen. Els keek vervolgens op haar horloge en voegde eraan toe dat ze op moesten schieten en dat ze bang was dat hun oppas boos zou zijn als ze weer te laat waren. Ondertussen was Mark druk en opgewonden en wilde praten over zijn geweldige eindejaarsbeoordeling. Els vroeg Mark: “Heb je me gehoord?”. In plaats van het nieuws van Els te horen en over het mogelijke verlies van haar baan vragen te stellen, antwoordde Mark: “Oké, ik geef gas!”. Mark zag vervolgens de boze blik op Els gezicht en voordat ze nog een woord kon zeggen, snauwde hij verdedigend: “Wat is je probleem?”. Els voelde zich niet ondersteund en alleen in haar zorgen.
Straffen door te zwijgen
Naast dat je als partner geen interesse in elkaar toont en niet goed communiceert waardoor je je verwaarloosd voelt, is er ook nog een andere vorm van negeren dat veel schade toe kan brengen aan de individuen in een relatie, dit is namelijk straffen door te zwijgen. De zwijgen- en vermijden-houding doet zich voor wanneer een partner zich emotioneel terugtrekt in stilte. Er kan worden gezegd dat hij/zij de andere persoon manipuleert om zijn/haar gedrag te veranderen of de andere partner straft voor een waargenomen wangedrag. Helaas kan de ‘stiltebehandeling’ vergelijkbare effecten hebben op de fysiologie van de volwassen partner als emotionele verwaarlozing bij een opgroeiend kind.
Wat doet afwijzing met je
Negeren, maar ook zwijgen, zijn een soort van afwijzing in jouw relatie. Zelfs bij ons volwassenen zijn onze hersenen al geprogrammeerd om dit soort emotionele terughoudendheid als afwijzing te interpreteren. Afwijzing is pijnlijk. In feite activeert dit soort ervaring dezelfde pijnreceptoren in de hersenen die worden veroorzaakt door lichamelijk letsel. Gevoelens van afwijzing en verlatenheid sturen een signaal naar het amygdala-deel van onze hersenen dat intense angst veroorzaakt – angst dat we niet goed genoeg, onaanvaardbaar of niet te houden zijn. Op dit soort momenten hebben we onze partner het meeste nodig. Helaas beginnen onze partners zich onzeker en onveilig in de relatie te voelen als onze partner dit niet tijdig opmerkt, bijwoont en tijdig reageert. We beginnen het gevoel te hebben dat we niet op onze partner kunnen vertrouwen.
Werken aan gezonde relatie
Net zoals het een functie van ouders is om emotionele afstemming en emotionele responsiviteit te bieden, is het noodzakelijk voor je partner om emotionele verbinding te bieden voor een gezonde relatie. Onze behoeften om opgemerkt en gewaardeerd te worden zijn natuurlijke hechting behoeften. Mensen groeien nooit uit de behoefte aan iemand die hen beschermt en dat toont. Het is dus belangrijk om in actie te komen nadat jij het gevoel hebt dat je te maken hebt met emotionele verwaarlozing in jouw relatie na het lezen van dit blog van Relatievakantie. Je kunt dit doen door de volgende vijf stappen te zetten. Wij beschrijven ze voor je hieronder.
Stap 1: vertel wat je dwars zit
Er zijn vijf stappen die je kunt zetten om een betere communicatie tussen jou en je partner op te bouwen. In stap 1 deel je je gevoel met iemand die je 100% vertrouwt. Zodat je het gevoel dat je er toe doet bevestigd krijgt. Vertel alles, onvervormd. Laat je horen. Beantwoord de vragen die je krijgt. Schrijf het op in een dagboek of logboek. Schrijf alles op wat je meemaakt. Jouw emoties en die van jouw partner. Zo kan je na verloop van tijd je eigen ontwikkeling teruglezen.
Stap 2: kijk naar de symptomen
Om te weten of je jezelf nog kunt helpen, is het belangrijk dat je een zo volledig mogelijk beeld krijgt van wat er aan de hand is. Van de symptomen waaronder de relatie lijdt. Daarom hebben we een aantal online vragenlijsten voor je klaar gezet. Als je die invult, krijg je al een goed beeld over hoe je tegen het gedrag van je partner en jezelf in de relatie aankijkt. Volgens kunnen ook wij met jou meekijken. Met jouw antwoorden kunnen wij een goede inschatting maken van hoe zinvol het is om individueel of samen een relatiecoaching te starten. Wat en hoeveel hiervoor nodig is en wie van jullie ondersteuning nodig heeft. Het is mogelijk dat je samen aan de slag wilt gaan. Ook is het mogelijk dat een van jullie wat ondersteuning nodig heeft.
Je kan het maken van deze relatietest vergelijken met een APK. Alleen dan voor de liefdesrelatie. Met de resultaten van je van de test en een adviesgesprek, waarin wij onze beoordeling van je situatie geven, kun je beter beslissen of en wat je gaat doen. Als je je vragenlijst hebt ingevuld, krijg je binnen 24 uur van ons een uitgeschreven advies. Daarna en daarnaast bieden wij je de mogelijkheid om een half uur adviesgesprek met ons te hebben. Daarin bespreken we ons advies en kun je al je vragen en opmerkingen kwijt. We zouden het leuk vinden als je uiteindelijk voor ons kiest, maar het belangrijkste vinden we dat je een goede beslissing kan nemen op basis van een goed en volledig advies.
Stap 3: doelen stellen
Als je je relatie voorstelt als een mooie avontuurlijke reis naar een onbekende bestemming, dan wil je dat die reis aangenaam is. En dat je invloed hebt op hoe het reizen gaat. Als nu onderweg blijkt dat je reisgenoot gedrag vertoont dat het reizen onaangenaam wordt en het bereiken van de bestemming onmogelijk maakt, wat doe je dan? Zorg ervoor dat je duidelijk jouw doelen opschrijft waar jij naartoe wilt werken. Het is belangrijk dat jij aan deze doelen werkt, zodat jij je goed voelt. Ga in overleg met jouw partner en kijk samen of je elkaar in jullie nieuwe doelen kunnen steunen.
Stap 4 van stappenplan
Vertel je reisgenoot, je partner, zo duidelijk mogelijk wat voor gedrag je ziet. Vertel de ander wat jij denkt waar dat gedrag voor staat en zeg ook wat het met je doet. Vraag of jouw verklaring van het gedrag klopt. Dit heet feedback geven. Als er geen voor jou acceptabele verklaring komt moet je duidelijk zien te krijgen of en in welke mate de ander bereid is zijn gedrag aan te passen. Beschrijf nauwkeurig welk gedrag je verwacht. Vraag de ander of de bereidheid er is om te veranderen en wat die ander nodig heeft om te veranderen. Geef ook aan welke gevolgen er voor de ander kunnen zijn als het gedrag niet verandert. Realiseer je dat jij niet het gedrag van de ander kunt veranderen. Een dat het gedrag van jezelf veranderen ook heel moeilijk is.
Stap 5 van stappenplan
Als het gedrag van de ander niet verandert terwijl er wel de bereidheid is, zoek dan professionele hulp. De meest effectieve vorm van hulp is een relatie intensive. Dit soort relatieproblemen en de emoties die je ervaart gaan niet vanzelf over. Schakel Relatievakantie in om echte positieve veranderingen in jouw relatie en gezamenlijke communicatie te krijgen. Wij vinden het belangrijk dat jij goed in je vel zit en in een fijne en comfortabele relatie zit waarin je de ander vertrouwt en liefhebt.
Niet meer genegeerd worden? Plan een gratis adviesgesprek
Voel jij je genegeerd in je relatie? Het kan dan heel fijn zijn om hier met een gespecialiseerd persoon mee te praten. Een van onze relatiecoaches kunnen jou helpen, omdat ze kennis hebben en jouw relatie van een afstand bekijken. Ze kiezen geen partij en zullen jou nieuwe inzichten geven. Een relatie gaat om 2 personen die beiden veel hebben meegemaakt. Daarom is het fijn om tools te krijgen wat je direct kan toepassen. Plan vandaag nog een afspraak door te bellen naar: +31 (0)611140465, te mailen naar: info@relatievakantie.com of via het contactformulier.