skip to Main Content

Relatieproblemen en het ouderschap

Vader of moeder worden, is een grote verandering in je leven. Vanaf dan ben je een gezinnetje. Die nieuwe rol betekent voor veel paren soms ook een (tijdelijk) dipje in de relatie. Voorkom dat een dipje een crisis wordt .Waak voor het ‘papamamasyndroom’.
“Mensen met het papamamasyndroom schieten door in hun nieuwe (ouder) rol . Vaders komen dan thuis uit het werk, hebben alleen nog maar oog voor de kinderen, en na het kroost verzorgd te hebben, zijn ze uitgeblust. Of  een moeder die net als haar baby ook lekkere comfortabele huispakken met hertjes-print draagt.” Wat een enorm grote verandering wordt, is de tijdsbesteding en de verdeling in aandacht . Draaide de wasmachine in het kinderloze tijdperk twee a drie keer per week, met een baby draait de machine dagelijks. En bij nog meer kinderen , maakt het apparaat zelfs overuren. Zonder kinderen  na een lange werkdag een borrel drinken of op een andere manier aandacht aan elkaar besteden kan gemakkelijk. Met een kind is de werkdag om vijf uur nog lang niet afgelopen. Nee… je zit midden in de avondspits. Vliegen naar de crèche ;eten op tafel regelen; bad en in bed organiseren. Mazzel als je rond een uur of acht  het journaal kunt kijken.

Aandacht organiseren
Een baby hebben vreet tijd en aandacht,planning, maar toch moet je niet vergeten om aan elkaar aandacht te besteden,  elkaar niet uit het oog verliest of uit elkaar groeit. Aandacht zit hem juist in kleine dingen. Als je baby voor de wekker ‘af gaat’, kun je uit bed springen enaan de slag gaan.  Je kunt natuurlijk- voordat je uit de startblokken schiet- ook je partner een kus geven en vragen hoe zijn nachtrust was.  Wekelijks een ´relatiegesprek´ hebben  met een lekker etentje  waarin de vrouw kan vertellen dat ze het vervelend vindt dat zij altijd degene is die de kinderen  ´s avonds verzorgt en de man zij ei kwijt kan en er van baalt dat 95 procent van de gesprekken over de kinderen gaat. Creëer een gevoel van saamhorigheid door ergernissen uit te spreken en oplossingen te bedenken .Dat brengt je dichter bij elkaar.
“Sleutel”  woord is goede communicatie. Als je je nooit eens af vraagt hoe het met de ander gaat of hoe die zich voelt, dan creëert dat automatisch een afstand. Als die er eenmaal  is, dan deel je ook niet minder met elkaar. Over van alles. Als je je rot voelt of onzeker bent over iets in de opvoeding. Bijzonder dan is wel dat als we een conflict of meningsverschil op het werk hebben, we dat vaak wel aankaarten,  een gesprek arrangeren om het op te lossen. Als het thuis echter niet zo lekker loopt, en de gebroken nachten met een baby staan daar borg voor, dan bespreken veel stellen dit niet.”

Combinatie werk en zorg
Voor veel Onervaren ouders is de combinatie tussen werk en het zorgen voor de kinderen lastig . Ook verschillen in visie op de opvoeding kan voor frictie zorgen. Als de een voor de 3 RRR-gaat (rust, reinheid en regelmaat ), terwijl de ander het geen probleem vindt als middagslaapjes overgeslagen worden, dan kan dat een frictiepunt worden. Maar ook sex is vaak ook een pijnpunt. Praten over sex is vaak een taboe en het wordt dan een onnodig groot obstakel, zeker als de behoeften niet gelijk zijn. Ook hier luid het devies: praat  met elkaar en zoek samen naar oplossingen en compromissen. Door er niet over te praten, voel je je namelijk al snel alleen en dat maakt het probleem des te groter.

 je relatie blijft spannend als….

  • Doe iets anders, het maakt niet uit wat (breien, fluitles, salsadansen, cursus wijnproeven, snelwandelen). Iedereen wordt blij van nieuwe ervaringen. En het werkt aanstekelijk.
  • Verras de ander met iets kleins of groots.
  • Geef je partner iedere dag een (klein) compliment (wat zit je haar leuk,  dit toetje is echt heerlijk).
  • Knuffel met elkaar. Dat verminderd de afstand.
  • Mopper en klaag met mate. De sfeer wordt er niet beter op. Heb je iets op je hart kaart dit dan op een rustig moment aan zonder verwijten te maken.
  • Vul de schaarse tijd die je samen hebt met dingen die je beide leuk vindt.  ’s ochtends een kus en informeer ’s avonds  hoe de dag was.
  • Plan minimaal een keer per maand een avond samen. Ga samen uitgebreid koken ..wordt een beetje tipsie… Televisie, computer en telefoons aan de kant!
Back To Top